2. decembra 2009

Kapor na poľský spôsob

kg plátkov kapra., šťavu z citróna., cibuľu., 15 dkg zeleru., 30 dkg karotky., 10 dkg prerastenej slaniny (pokrájanej na hrúbku 1/2 cm)., 2 sardelové filety., 1/4 l červeného vína., 1/8 l polievky (vývaru).,  6 dkg posekaných mandlí., PL posekanej petržlenovej vňate., 1/2 KL medovníkového korenia., soľ., mleté čierne korenie., nové korenie., cukor., olej., maslo., múku., 
Ošúpeme cibuľu a posekáme nadrobno. Očistíme zeleninu a ošúpeme ju. Pokrájame zeleninu a slaninu na kocky veľké cca 1/2 cm. Pokrájame sardelové filety na malé kocky. Narežeme kožu kapra, nie príliš do hĺbky, v odstupoch cm (pritom sa pokrájajú kostičky). Rozrežeme plátky kapra na 4 kusy, umyjeme a osušíme prikladaním utierky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou, obalíme v múke a opražíme na oleji z oboch strán. Vyberieme a odložíme nabok. Rozpálime vo výpeku polievkovú lyžicu masla, pridáme polievkovú lyžicu cukru a karamelizujeme ho. Opražíme na ňom do zlatožlta cibuľu, primiešame zeleninu, slaninu a po chvíli podlejeme vínom a polievkou. Pridáme mandle, petržlenovú vňať a sardelky. Ochutíme omáčku soľou, mletým čiernym korením, medovníkovým korením, novým korením a necháme povariť na miernom plameni asi 8 minút. Vložíme rybu do omáčky a necháme cca 1/4 hodiny prikrytú dusiť. Upravíme rybu na taniere a polejeme omáčkou.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára