2. decembra 2009

Pruhovaný koláč

300 g hladkej múky., 2 vrchovaté PL cukru., 1/2 KL soli., balíček pomocníka na kysnuté cesto., 150 ml vody., 4 PL vody (40 ml)., vajce.,
Na ovocnú náplň: 300 g pikantného ríbezľového džemu., 1 - 2 PL studenej vody.,
Na orechovú náplň: 150 g mletých vlašských orechov., 200 ml mlieka., 1/2 KL rumovej arómy., balíček škoricového cukru., hrsť jemne mletých piškót alebo strúhanky., 
Na tvarohovú náplň: 250 g mäkkého tvarohu., 100 ml mlieka., balíček vanilkového cukru., 50 g cukru., vajce.,
Na prípravu ovocnej náplne dôkladne premiešame ríbezľový džem s jednou až dvomi lyžicami vody. Na prípravu orechovej náplne sparíme orechy v horúcom mlieku, ochutíme arómou, škoricovým cukrom a podľa potreby zahustíme jemne mletou strúhankou alebo piškótami. na prípravu tvarohovej náplne dôkladne v miske premiešame tvaroh, pridáme mlieko, cukor, vanilkový cukor a vajce. Na prípravu cesta preosejeme do misy múku, pridáme cukor, soľ a pomocníka na kysnuté cesto a dôkladne premiešame. Pridáme vodu, olej, vajce a pomocou varešky pracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny nádoby. Plech vymastíme tukom. Cesto roztlačíme na plech a rukou namáčanou v studenej vode cesto rozprestrieme v rovnomernej vrstve na plech. Náplne vložíme do mikroténových vreciek s jedným odstrihnutým rohom. V pravidelných šikmých pruhoch náplne nastriekame na cesto, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po upečení necháme koláč vychladnúť, potom ho nakrájame a podľa chuti pocukrujeme.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára