2. decembra 2009

Švédsky lososový špíz

500 g filé z lososa., 40 g masla., dl sladkej smotany., 5 zemiakov., olivový olej., soľ., čierne korenie., 
Na marinádu a omáčku: 0,75 dl citrónovej šťavy., dl sójovej omáčky., 1,5 dl suchého bieleho vína., lyžica medu., strúčik cesnaku., 25 g čerstvého zázvoru, čerstvá čili paprička., lyžica maizeny., lyžica masla., pažítka., 
Na cibuľový krém: 10 jarných cibuliek., lyžica masla., dl sladkej smotany., soľ., čierne korenie.,
Deň vopred nakrájajte lososa na kocky 2 x 2 cm veľké., Pripravte marinádu z roztlačeného cesnaku, citrónovej šťavy., suchého vína., sójovej omáčky, medu a strúhaného zázvoru. Lososové kocky polejte marinádou a nechajte v chladničke 24 hodín. Na druhý deň vyberte kocky lososa z marinády a napichnite ich na drevené špajle. Marinádu odložte. Na teflónovej panvici rozpustíte maslo a opečte lososové špízy zo všetkých strán. Marinádu prelejete cez sitko a v malom hrnci ju priveďte do varu. Maizenu rozmiešajte v malom množstve vody a prilejte ju k marináde. Miešajte, až kým nevznikne hladká omáčka. Pridajte maslo a dobre premiešajte. 
Pripravte cibuľkový krém: Cibuľky nakrájajte na kolieska. V hrnci rozpustite maslo a jemne orestujte cibuľkové kolieska. Pridajte smotanu, soľ a korenie. Zemiaky očistite a nakrájajte na tenučké hranolčeky. Na teflónovej panvici zahrejte olivový olej a hranolčky upečte do zlatista. Na tanier dajte najprv vrstvu marinádovej omáčky, potom lososový špíz a polejte ho cibuľkovým krémom, ozdobte čerstvou nasekanou pažítkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára