29. novembra 2009

Farebná roláda


4 vajcia., 100 g cukru., balíček vanilínového cukru., 120 g hladkej múky., zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva., 2 zarovnané KL kakaa., 
Na náplň: 250 ml kyslej smotany., 100 g práškového cukru., šťava z citróna., 250 ml smotany na šľahanie., balíček želatínového stužovača., KL rumovej arómy., 2 ks olúpaných vykôstkovaných broskýň., 
Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Múku s kypriacim práškom zmiešame a preosejeme do vyšľahanej peny. Všetko dôkladne premiešame. 2ú3 cesta nanesieme pomocou stierky na plech (30 x 40 cm), vyložený papierom na pečenie. Cesto nanášame v pruhoch tak, aby medzi nimi vznikli medzery. Do zvyšného cesta opatrne vmiešame preosiate kakao a kakaovým cestom vyplníme medzery na plechu. Pečieme v rozohriatej rúre. Piškótové cesto ihneď po upečení vyklopíme na cukrom posypaný papier na pečenie a papier z vrchu stiahneme. Cesto potom prikryjeme vlhkou utierkou. Na prípravu náplne zmiešame kyslú smotanu s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Vyšľaháme smotanu a pridáme ju do náplne. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a spolu s rumovou arómou vmiešame do smotanovej náplne. Všetko dôkladne premiešame. Hotovou náplňou rovnomerne potrieme vychladnutú piškótu. Broskyne nakrájame na malé kúsky, pokladieme ich na náplň a uložíme na 10 minút do chladničky. Potom koláč zrolujeme do rolády a dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.

28. novembra 2009

Motýľ


3vajcia., 150 g cukru., 1/2 fľaštičky rumovej arómy., 180 g hladkej múky., vrchovatá PL kakaa., 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva., 80 g mäkkého masla., 300 g nadrobno nakrájanej rebarbory., 
Na náplň: 250 g kyslej smotany., 5 zarovnaných PL práškového cukru., šťava z 2 citrónov., 250 ml smotany na šľahanie., balíček želatínového stužovača.,
Na ozdobenie: 500 g umytých odkvapkaných jahôd., balíček číreho tortového želé.,
Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia s cukrom a rumovou arómou elektrickým ručným šľahačom do peny. Múku zmiešame s kakaom a kypriacim práškom, preosejeme do vyšľahanej peny, pridáme maslo a všetko dôkladne premiešame. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do formy, uhladíme a poukladáme naň kúsky rebarbory. Pečieme v rozohriatej túre. Upečený tortový korpus necháme vo forme vychladnúť. Na prípravu krému zmiešame kyslú smotanu s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Smotanu vyšľaháme a zamiešame do krému. Podľa návodu na obale pripravíme s vodou želatínový stužovač a primiešame ho do krému. Pripravený krém rovnomerne natrieme na vychladnutý korpus, uhladíme do roviny a dáme na 2 hodiny do chladničky. Po stuhnutí krému opatrne vyberieme trotu z formy. tortu rozkrojíme na dve časti a obe polovice položíme na servírovací podnos zaguľateným okrajom tesne k sebe, vzniknú tak krídla motýľa. Jahody nakrájame na plátky a nahusto poukladáme na tortu. štyri celé jahody položíme do stredu torty, aby vytvorili telíčko motýľa. Tortové želé pripravíme s vodou podľa návodu na obale a polejeme ním jahody. Hotového motýľa uložíme na hodinu do chladničky.  

Torta Calvados


200 g mäkkého masla., 150 g práškového cukru., balíček vanilínového cukru., KL citrónovej arómy., 4 vajcia., 200 g hladkej múky., 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva., 100 g mandľových lupienkov.,
Na náplň: 500 g olúpaných jabĺk zbavených jadrovníka., šťava z citróna., 1/2 balíčka škoricového cukru., 200 ml jablkového džúsu., 2 balíčky číreho tortového želé., 100 ml calvadosu alebo akejkoľvek inej jablkovej pálenky., 
Na krém: 400 ml smotany na šľahanie., 3 zarovnané PL práškového cukru., 1/2 balíčka škoricového cukru., balíček želatínového stužovača., 70 ml calvadosu alebo akejkoľvek inej jablkovej pálenky., 
Na prípravu cesta vyšľaháme maslo, cukor, vanilínový cukor a arómu elektrickým ručným šľahačom do peny. Postupne pridávame vajcia. Múku zmiešame s kypriacim práškom, preosejeme do vaječnej peny a zmiešame. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm, uhladíme a posypeme plátkami mandlí. Pečieme v rozohriatej rúre. Na náplň pokrájame jablká na plátky a dôkladne zmiešame s citrónovou šťavou, škoricovým cukrom, jablkovým džúsom a tortovým želé. Zmes dusíme pod pokrievkou asi 2 minúty až do zmäknutia jabĺk. Hrniec odstavíme zo sporáka a vmiešame calvados. Necháme asi 5 minút schladiť. Vychladnutý korpus raz vodorovne prerežeme. Spodný diel umiestnime naspäť do formy a nanesieme naň náplň. Dáme na 2 hodiny do chladničky. Na prípravu krému vyšľaháme smotanu, cukor a škoricový cukor elektrickým ručným šľahačom dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale. Hotový stužovač vmiešame do šľahačky, pridáme calvados a premiešame. krém nanesieme na vychladnutú jablkovú náplň a uhladíme. Priložíme vrchný diel korpusu, mierne pritlačíme a dáme na hodinu do chladničky.    

Dámska torta


6 vajec., 150 g cukru., 150 g masla., 200 g rozpustenej čokolády na varenie., 3 vrchovaté PL hladkej múky., 
Na potretie: 150 ml studeného mlieka., balíček šľahačky v prášku., balíček vanilínového cukru., 4 PL vaječného likéru., 
Na ozdobenie: strúhaná čokoláda.,
Na prípravu cesta šľaháme vajcia a cukor, elektrickým ručným šľahačom asi 2 minúty nad parou. Odstavíme zo sporáka a šľaháme do krémovej konzistencie. Maslo vymiešame do peny a postupne do neho primiešame vaječnú penu a rozpustenú čokoládu. Polovicu hotového krému odložíme bokom na ďalšie použitie. Do druhej polovice krému vmiešame preosiatu múku. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm a uhladíme. Pečieme v rozohriatej rúre. Upečený korpus opatrne vyklopíme na servírovací podnos opatrne vyklopíme na servírovací podnos a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nasadíme na korpus okraj tortovej formy, nanesieme zvyšnú polovicu čokoládového krému a uhladíme. Dáme na 2 hodiny do chladničky. Na potretie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom šľahačku v prášku, vanilínový cukor a vaječný likér s mliekom dotuha. Šľahačkou potrieme vrch torty a ozdobíme nastrúhanou čokoládou. Hotovú tortu dáme na hodinu do chladničky, potom opatrne odoberieme okraj tortovej formy a podávame. 

Mesačná torta


200 g mäkkého masla alebo margarínu., 200 g práškového cukru., balíček vanilínového cukru., balíček škoricového cukru., 2 KL rumovej arómy., 2 KL sušenej pomarančovej kôry., 5 žĺtkov., 5 bielkov., 250 g hladkej múky., vrchovatá KL kypriaceho prášku do pečiva., 200 g nastrúhanej horkej čokolády.,
Na náplň: zvyšky korpusu., 2 KL rumovej arómy., 2 zarovnané KL sušenej pomarančovej kôry., 125 ml pomarančovej šťavy (asi z pomaranča)., 100 g mliečnej čokolády nakrájanej na malé kúsky., 100 g marhuľovej marmelády., 
Na potretie: 4 - 5 vrchovatých PL horúcej marhuľovej marmelády., 
Na polevu: 2 tmavé polevy., 
Na ozdobenie: citrónová poleva v prášku., 
Na prípravu cesta ušľaháme maslo alebo margarín, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, arómu, pomarančovú kôru a žĺtky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni na penu. Bielky ušľaháme na tuhý sneh a opatrne vmiešame do vaječnej hmoty. Múku a kypriaci prášok zmiešame a spoločne s čokoládou opatrne vmiešame do vaječnej hmoty. Cesto rozotrieme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Dáme do rúry piecť. Korpus necháme vychladnúť a stiahneme papier na pečenie. Podľa okraja formy ostrým nožom vykrojíme z vychladnutého korpusu tvar mesiaca. Na prípravu náplne rozdrobíme zvyšný korpus do misy. Pridáme arómu, pomarančovú kôru, šťavu z pomaranča, čokoládu a marmeládu a opatrene ručne miesime pokiaľ nevznikne hladká hmota. Mesiac raz pozdĺžne prekrojíme a spojíme náplňou. Vrch a okraje natrieme marmeládou a dáme na 1/2 hodiny vychladiť do chladničky. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale vo vodnom kúpeli a mesiac ňou pomocou štetca natrieme. Citrónovú polevu pripravíme podľa návodu na obale a pomocou mikroténového vrecka s odstrihnutým rožkom alebo kornúta z papiera na pečenie mesiac ozdobíme.

27. novembra 2009

Vianočná torta z Andalúzie


8 žĺtkov., 2 balíčky vanilínového cukru., 300 g nastrúhaného marcipánu., 100 g rozpusteného masla., 8 bielkov., štipka soli., 100 g práškového cukru., 200 g hladkej múky., 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva., 100 g nasekanej horkej čokolády.,
Na polevu: 1/2 svetlej polevy., tmavá poleva.,
Na ozdobenie: 100 g marcipánu.,
Na prípravu cesta ušľaháme žĺtky, vanilínový cukor a marcipán elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni na penu. Potom opatrne na najnižšom stupni šľahača vmiešame rozpustené a vychladnuté maslo. Bielky a soľ ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Postupne po častiach vmiešame cukor a šľaháme do tuha. Múku a kypriaci prášok zmiešame a opatrne vmiešame do marcipánovej hmoty. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a rovnomerne posypeme nasekanou čokoládou. Dáme do rúry piecť. Obe polevy rozpustíme podľa návodu na obale vo vodnom kúpeli. Tmavou polevou potrieme vychladnutú tortu. U svetlej polevy odstrihneme maličký kúsok rohu a na ešte nestuhnutú tmavú polevu nastriekame ľubovoľné vzory. Špicatým nožom vytvoríme vo vzoroch spojnice. Na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom vyvaľkáme marcipán na hrúbku asi 2 mm. Formičkami povykrajujeme rôzne hviezdičky a tortu nimi ozdobíme.  

Jablkové prekvapenie


300 g polohrubej múky., 4 vajcia., 4 PL oleja., 35 g práškového cukru., na hrot noža soli., 5 veľkých jabĺk., 50 g masla., 65 g práškového cukru., vanilkový cukor., KL mletej škorice., 50 g vopred namočených hrozienok.,
Do múky pridáme 3 rozbité vajcia, 2 PL oleja., cukor., soľ., PL vody a vypracujeme na hladké cesto, ktoré odložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom cesto vyberieme, vytvarujeme ho do obdĺžnika, po povrchu potrieme olejom a trikrát preložíme. Prekladanie cesta trikrát opakujeme a opäť odložíme do chladničky na 3 hodiny. Medzitým si pripravíme jablkovú plnku - olúpané jablká pokrájame, vložíme do hrnca a podusíme na masle s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Odložíme vychladnúť. Cesto vyvaľkáme, vložíme do vymastenej a múkou vysypanej guľatej koláčovej formy (nezabudneme na okraje). Na dno dáme podusené jablká, po povrchu posypeme namočenými hrozienkami, prikryjeme zvyškom vyvaľkaného cesta a povrch ešte ozdobne priložíme z cesta štyri lístky. Po povrchu potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre 35 - 40 minút pri teplote 210 stupňov C.

Bulharská fazuľová s opečenou klobásou


300 g bielej fazule., soľ., 2 bobkové listy., cibuľa., 3 zelené papriky., 2 paradajky., 2 lyžice paradajkového pretlaku., mleté čierne korenie., cukor., 200 g údenej klobásy., olej., 
Vopred namočenú fazuľu scedíme, vložíme do čistej vody, osolíme a varíme takmer domäkka. Na rozohriatom oleji speníme očistenú, nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistené pokrájané papriky, pokrájané paradajky, fazuľu a necháme zovrieť. Zalejeme vývarom z fazule, pridáme bobkové listy, paradajkový pretlak, okoreníme a uvaríme domäkka. Ochutíme cukrom a podávame s opečenou klobásou.

Mäsový nákyp so zeleninou


300 g mletého hovädzieho mäsa., 300 g mletého bravčového mäsa., 3 žemle., 200 ml mlieka., 2 vajcia., 150 g miešanej zeleniny., cibuľa., soľ., vegeta., mleté čierne korenie., 2 strúčiky cesnaku., lyžica posekanej petržlenovej vňate., strúhanka., olej., 
Mleté mäsá osolíme a dobre premiešame. Pokrájame žemle zalejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali žĺtky, a pridáme k mäsu. Okoreníme, pridáme pretlačený cesnak, očistenú pokrájanú cibuľu, petržlenovú vňať a premiešame. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Časť zmesi uložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na pečenie, uložíme miešanú zeleninu a zakryjeme zvyšnou časťou mäsovej zmesi. Nákyp upečieme vo vyhriatej rúre, potom vyklopíme a posypeme petržlenovou vňaťou.  

Grécky slaný koláč


balík lístkového cesta., 300 g mäkkého tvarohu., 250 g bryndze., 250 g tvrdého syra (eidam)., 2 lyžice kyslej smotany., 3 lyžice pokrájaného kôpru., vajce., žĺtok., 
Lístkové cesto rozdelíme na dve časti každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu a jednu uložíme na vodou opláchnutý plech. Tvaroh, bryndzu, postrúhaný syr, vajce a kyslú smotanu spolu vymiešame, pridáme kôpor a zľahka premiešame. Plnku natrieme na cesto, zakryjeme druhým cestom, popicháme vidličkou a okraje pritlačíme. Natrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme v stredne vyhriatej rúre do chrumkava.   

26. novembra 2009

Dvojfarebná bábovka


120 g masla., 150 g práškového cukru., vanilkový cukor., 4 žĺtky., soľ., 30 g droždia., 500 g hladkej múky., 2,5 dl mlieka., 30 g kakaa., tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy., práškový cukor na posypanie.,
Maslo dobre vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, so žĺtkami, soľou, pridáme vykysnutý kvások, ktorý si pripravíme z droždia, trochu mlieka a cukru, prisypeme preosiatu múku, pridáme mlieko, vypracujeme hladké cesto a rozdelíme na dve časti. Do jednej časti zamiešame kakao, rozpustené v horúcej vode s trochou cukru. Cestá necháme vykysnúť. Bledé cesto preložíme na dosku, rozvaľkáme, naň uložíme rozvaľkané hnedé cesto a zvinieme. Uložíme do formy vymastenej tukom a vysypanej strúhankou a upečieme do ružova. Upečenú bábovku vyklopíme a posypeme cukrom.   

Maďarská slepačia polievka


1/2 menšej sliepky., 200 g hovädzieho mäsa., 150 g hovädzích kostí., 2 l vody., 200 g hlávkovej kapusty., zelená paprika., 50 g čerstvých húb., rajčiak., 1/2 menšieho karfiolu., 50 g zeleného hrášku., 5 fazuľových strukov., cibuľa., mletá červená paprika.., celé čierne korenie., soľ., pažítka.,
Očistenú sliepku, mäso a kosti umyjeme, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a zakryté pomaly privedieme do varu. Asi po hodine pridáme očistenú, umytú a pokrájanú koreňovú zeleninu, kapustové listy, očistenú zelenú papriku, huby, rajčiak, karfiol, hrášok, fazuľkové struky, cibuľu, mletú červenú papriku, niekoľko zrniečok čierneho korenia a soľ. Ďalej varíme, až kým mäso nezmäkne. Polievku potom precedíme a časť slepačieho mäsa pokrájame na menšie kúsky. Polievku podávame s rezancami, kúskami mäsa a pokrájanou pažítkou.     

Srdiečkový koláč pre zaľúbených


175 g hladkej múky., 75 g masla., PL práškového cukru., 2 vajcia., 350 g malinového alebo jahodového džemu., 
Múku s maslom postupne prstami zmiešame a rozmrvíme, až vznikne zmes podobná strúhanke. Pridáme cukor, vyšľahané vajcia, vypracujeme hladké cesto a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút. Tortovú formu zvnútra vymastíme, pomúčime, dáme na dno 2/3 rozvaľkaného cesta a natrieme rovnomerne džemom. Z ostatného cesta povykrajujeme srdiečka, ktoré úhľadne poukladáme dookola a ozdobíme aj stred. Pečieme asi 20 minút, kým sa koláč nezačne pekne sfarbovať. Hotový posypeme po okrajoch práškovým cukrom.  

Nákyp z kyslej kapusty

800 g kyslej kapusty., 1/8 l vývaru., 1/8 l prírodnej jablkovej šťavy., 2 klinčeky., 2 borievky., červená paprika., 100 g prerastenej slaniny., 500 g zemiakov., 1/8 l bieleho vína., 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate., 2 lyžice pochúťkovej kyslej smotany., 5 g masla.,
Kapustu zalejeme vývarom a jablkovou šťavou a pridáme koreniny. Pri nízkej teplote dusíme asi 40 minút. Papriku očistíme a nakrájame na rezance a slaninu na kocky. Slaninu dochrumkava vypečieme a potom pridáme paprikové rezance. Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Kyslú kapustu zmiešame so slaninou a paprikou i vínom a dáme do ohňovzdornej formy. Navrch uložíme plátky zemiakov, ktoré posypeme petržlenovou vňaťou, potrieme kyslou smotanou a posypeme kúskami masla. V rúre predhriatej na 220 stupňov pečieme 20 minút.

Plnené kurča

veľké kurča (2 kg)., 250 ml mlieka., 2 až 3 staršie žemle., cibuľa., zväzok petržlenovej vňate., 100 g kuracej pečene., 40 g masla., 3 žĺtky., postrúhaný muškátový oriešok., 200 ml vývaru., 100 g kyslej smotany., soľ., mleté čierne korenie., 
Kurča umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Zvonka potrieme len soľou aj korením. Mlieko zohrejeme a zalejeme ním žemle. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nakrájame najemno. Pečeň nakrájame nahrubo. V panvici rozpustíme maslo, opražíme na ňom cibuľu, petržlenovú vňať a pečeň. Za stáleho miešania opekáme, kým pečeň nezmäkne. Primiešame žĺtky zmäknuté žemle, osolíme a okoreníme muškátovým orieškom. Kurča naplníme zmesou a otvory zašijeme pevnou niťou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov C asi 45 minút. Kurča občas podlievame vodu, hotové ho vyberieme a odložíme na teplé miesto. výpek zmiešame s vývarom a pridáme smotanu. Podľa chuti okoreníme.  

Ovocný šalát s rajčiakmi a jogurtom


2 - 3 hrušky., 2 - 3 jablká., 4 - 5 rajčiakov., soľ., citrónová šťava., cukor., biely jogurt., 
Dobre vyzreté hrušky, jablká a rajčiaky olúpeme. (Rajčiaky krátko ponoríme do horúcej vody). Potom ovocie pokrájame na malé rezance, rajčiaky na plátky a vložíme do mištičiek. Pokrájané ovocie a rajčiaky trochu osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a trochu pocukrujeme. Nakoniec zmes prelejeme vychladeným, vymiešaným jogurtom. Podávame ako osviežujúcu prílohu k teplým pokrmom.    

25. novembra 2009

Moravské koláče


500 g polohrubej múky., 70 g kryštálového cukru., 80 g rastlinného tuku., 20 g droždia., 450 g mlieka., vajce., štipka soli., 
Plnka: 250 g tvarohu., žĺtok., 150 g džemu., citrónová kôra., štipka soli., 
Posýpka: 30 g masla., 30 g hrubej múky., 30 g práškového cukru.,
Preosiatu múku premiešame so soľou. Z cukru, droždia a vlažného mlieka pripravíme kvások, vylejeme do múky, pridáme vajce a vypracujeme vláčne cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme kolieska. Stred každého kolieska trochu stlačíme, naplníme tvarohovou plnkou a džemom. Posypeme posýpkou, preložíme na vymastený plech a upečieme. 
Plnka: Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, žĺtkom a postrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli.
Posýpka: Maslo, cukor a múku zmiešame a rozmrvíme. 

Plnené škrupinky - slaninová, bazalková, kôprová


12 veľkých vajec., 100 g masla alebo margarínu na praženie.,
Slaninová praženica: 4 plátky anglickej slaniny., krajec toastového chleba., lyžicu olivového oleja., soľ., trochu pažítky., 3 lyžice šľahačky., čerstvo zomleté korenie.,
Bazalková praženica: 20 g slnečnicových jadierok., 3 stonky čerstvej bazalky., 4 lyžice mlieka., 3 lyžice nastrúhaného parmezánu., soľ., čerstvo pomleté čierne korenie., 
Kôprová praženica: 1/2 viazaničky kôpru., 2 lyžice smotany., soľ., čerstvo pomleté čierne korenie., 60 g údeného lososa., 
Čerstvé vajíčka umyjeme a rozbijeme tak, aby škrupiny zostali približne z 3/4 celé. Vnútro rozdelíme do 3 misiek po 4 vajciach.
Slaninové škrupinky: Slaninu nakrájame na malé kúsky, necháme 4 dlhšie pruhy na ozdobenie. Kúsky slaniny opečieme na horúcom tuku, pridáme toastový chlieb nakrájaný na malé kocky. Do vajec zamiešame šľahačku a prísady a túto zmes nalejeme na panvicu k slanine. Urobíme tuhú praženicu, necháme vychladnúť a naplníme škrupinky. Ozdobíme slaninou.
Bazalkové škrupinky: Jadierka opražíme na panvici bez tuku. Bazalku umyjeme a nakrájame nadrobno. Syr smotanu, vajíčka a jadierka zmiešame a urobíme tuhú praženicu. Necháme vychladnúť a plníme škrupinky. Ozdobíme jadierkami a bazalkou. 
Kôprové šupinky: Kôpor umyjeme a nakrájame nadrobno. Zmiešame vajcia, smotanu a všetky prísady a urobíme tuhú praženicu. Necháme vychladnúť a plníme škrupinky. Ozdobíme prúžkami lososa. Škrupinky podávame s čiernym chlebom alebo bielym pečivom. 

Teľacie pečené s párkami


500 g teľacieho mäsa., 3 párky., 40 g masti., cibuľa., soľ., 250 ml kyslej smotany., 20 g hladkej múky., cukor., ocot., 
Teľacie mäso odblaníme, urobíme doň otvory, do ktorých vtlačíme párky. Na masti speníme pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, posolíme a prikryté dusíme vo vlastnej šťave. Potom ho podlejeme a pomaly dusíme domäkka. Mäso vyberieme, do šťavy prilejeme kyslú smotanu rozmiešanú s múkou a necháme prevrieť. Omáčku dochutíme cukrom a octom. Mäso pokrájame na plátky a podávame poliate omáčkou s knedľou alebo dusenou ryžou.

Zemiaková polievka s hubami


4 väčšie zemiaky., liter vody., soľ., 50 g sušených húb., 2 lyžice oleja., lyžicu hladkej múky., mletú červenú papriku., vegeta., petržlenová vňať.,  
Zemiaky očistíme , umyjeme, nakrájame na malé kocky., a dáme do osolenej vody variť. Pridáme huby,  ktoré sme namočili 15 minút v studenej vode. Varíme, až kým zemiaky nie sú mäkké. Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, pridáme do nej mletú papriku a vlejeme do polievky. Všetko ešte trochu povaríme. Hotovú polievku dochutíme vegetou a pokrájanou petržlenovou vňaťou.

Jablká v batôžku

250 g hladkej múky., 150 g masla., žĺtok., 50 g práškového cukru., štvrť balíčka vanilkového cukru., lyžička citrónovej šťavy., 100 g orechov posekaných, 4 jablká, bielok, mletá škorica, 30 g mandlí, tuk na vymastenie plechu.,
Z múky, masla. zo soli, žĺtka, citrónovej šťavy, z práškového a vanilkového cukru, vymiešame hladké cesto. Pridáme polovicu orechov, znova premiešame a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Cesto rozrežeme na štyri rovnaké časti, do každej zabalíme ošúpané jablko bez jadrovníka, natrieme bielkom, posypeme škoricou, orechmi a navrch dáme olúpané mandle. Uložíme na vymastený plech a upečieme. 

24. novembra 2009

Calzonetti


400 g hladkej múky., balíček droždia., KL cukru., štipka soli., 4 PL oleja., 200 ml teplej vody., vajce., 
Plnka: 250 g tvarohu., 50 g strúhaného syra., vajce., 50 g na drobno nakrájanej salámy., 50 g na drobno nakrájanej šunky., 100 g  na drobno nakrájanej mozarelly., štipka soli., čierneho korenia a pizza korenia., 
Múku, cukor, soľ, instantné droždie dáme do väčšej misky a zamiešame. Pridáme olej, vodu, vajce a zmes vymiesime na hladké, vláčne cesto. Povrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a povykrajujeme z neho kolieska s priemerom asi 7 cm. Do stredu každého kolieska dáme plnku, cesto preložíme a kraje pritlačením navzájom spojíme. Calzonetti preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri 180 stupňov C.
Plnka: Všetky suroviny na prípravu plnky dáme do misky a dobre premiešame. 

Plnené ovocné košíčky


220 g prosiatej hladkej múky špeciál., na špicu noža soľ., 150 g masla alebo margarínu., vajce., 
Syrová plnka: 100 g nízkotučného roztierateľného syra., 60 g nivy., 50 g rastlinného masla., woľ., 
Obloženie: 2 - 3 kivi a mandarínky, menší strapec veľkoplodého hrozna., 
Rýchlo vymieste hladké cesto a dajte aspoň na pol hodiny do chladničky. Potom vyvaľkajte na jemne pomúčenej doske, formičkou na košíčky povykrajujte kolieska, povtláčajte ich do suchých formičiek, poukladajte ich na plech a vo vyhriatej rúre upečte. Upečené košíčky vyklopte. Po vychladnutí do nich nastriekajte syrovú plnku. 
Syrová plnka: Nízkotučný syr vyšľaháme s maslom do penista. Rozdrvíme plesňový syr nivu a pridáme k mase. Šľaháme, kým sa celkom nespoja. Ak treba, dáme lyžicu sladkej smotany. Podľa potreby posolíme. Košíčky ozdobíme plátkami kivi, dielikmi mandarínok a rozpolenými bobuľami hrozna. Náhradou hrozna môžu byť odkvapkané a vykôstkované zavárané čerešne alebo višne. vhodný je aj zrelý ananás.

Škvarkové pagáčiky

350 g polohrubej múky., 30 g droždia., 1/2 lyžičky práškového cukru., 2 žĺtky., 40 g rastlinného tuku., 1/2 lyžičky soli., asi 2 až 2 1/2 l mlieka., bielok na potretie., 
Škvarkové cesto: 250 g škvariek., 120 g hladkej múky., lyžička soli.
Droždie rozmiešame s cukrom a pridáme asi lyžičku studenej vody, necháme chvíľu stáť, aby sa droždie rozpustilo. Potom pridáme trocha múky a vlažné mlieko, urobíme polotekutý kvások, ktorý necháme dobre vykysnúť. Do misky preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, rozpustený a trocha vychladnutý rastlinný tuk zmiešaný s malou časťou mlieka, so žĺtkami soľou a zamiesime hladké cesto. Mlieka pridáme toľko, aby cesto nebolo ani veľmi husté, ani riedke. Vypracované cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Medzitým zomelieme škvarky, zmiesime ich s hladkou múkou, so soľou a rozdelíme na tri časti. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme do obdĺžnika, dve tretiny cesta natrieme jedným dielom pripravených škvariek (ak sa nedajú natierať, tak ich rukou na cesto popritláčame), preložíme naň tretinu cesta a založíme druhou tretinou cesta natretého škvarkami. Cesto znova bez vykysnutia rozvaľkáme, natrieme škvarkami, poskladáme rovnako ako prvý raz a skladanie zopakujeme aj po tretí raz. Poskladané cesto na pomúčenej doske necháme vykysnúť. Vykysnuté ho potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1 1/2 cm, povykrajujeme pagáčiky, na povrchu nožom naznačíme mriežky, poukladáme na suchý plech a opäť necháme dobre vykysnúť. Pred upečením ich potrieme bielkom a v dobre vyhriatej rúre rýchlo upečieme, aby sa nevysušili, ale ostali mäkké.

Vyprážaný pór v syrovom cestičku


12 ks pór., soľ., 80 g oleja., 
Cesto: 2 vajcia., 1 1/2 dl mlieka., 20 g polohrubej múky., 40 g strúhaného tvrdého syra., 
Očistené a zelených častí zbavené póry uvaríme do polomäkka v osolenej vode, vyberieme a necháme odkvapkať. Potom ich nakrájame na 7 - 8 mm dlhé kúsky a namáčame v cestičku, ktoré si pripravíme zmiešaním vajec, mlieka, múky a postrúhaného tvrdého syra. Obalené póry vyprážame na rozpálenom oleji do zlatista. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu a zeleninový šalát. Namiesto šalátu môžeme použiť tatársku omáčku.

23. novembra 2009

Šalát zo sleďov

600 g kyslých sleďov., 400 g nových zemiakov., väčší pór., 5 lyžíc oleja., 2 lyžice bylinkového octu., lyžička horčice., soľ., cukor., petržlenová vňať., 2 lyžice posekaného údeného lososa., 
Slede poumývame a nakrájame na 1,5 cm kolieska. Zemiaky uvaríme v šupke, ale dávame pozor, aby sa nerozpadli. Ošúpeme ich a pokrájame na väčšie kúsky. Pór nakrájame na tenké kolieska, uvaríme domäkka a scedíme. Pripravíme si zálievku zmiešaním octu, cukru, oleja, horčice a soli. V miske premiešame kúsky sleďov so zemiakmi a pórom a napokon so zálievkou. Pri servírovaní porcie posypeme kúskami lososa a ozdobíme petržlenovou vňaťou. 

Rezance s kyslou kapustou

400 hrubej múky., vajce., na hrot noža soľ., 50 g údenej slaniny., 200 g kyslej kapusty., mleté čierne korenie.,
Múku spolu so soľou preosejeme, pridáme vajce a podľa potreby vodu. Vymiesime tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na hrubšie rezance a uvaríme v osolenej vode. Uvarené rezance scedíme. Údenú slaninu pokrájame, rozškvaríme, pridáme kyslú kapustu, mleté čierne korenie a udusíme do mäkka. Premiešame s rezancami. 

Katayef - Arabské palacinky

Cesto pripravíme z hladkej múky, mlieka kvasníc alebo prášku do pečiva. Necháme postáť. Na suchej platničke upečieme palacinky. Naplníme ich (orechami s cukrom a škoricou, tvarohom s hrozienkami...)  a uzavrieme. Potom vysmažíme na horúcom oleji. Nakoniec palacinky polejeme medovou polevou posypeme sekanými orieškami či strúhaným kokosom. Medovú polevu si pripravíte vymiešaním medu, cukru a vody.  

Rajčiaková polievka


40 g masla., 30 g hladkej múky., malý rajčiakový pretlak., l vody., soľ., cukor., 2 dl smotany alebo mlieka., 150 g tvrdého syra., 
Z masla a múky urobíme zápražku. Pridáme zriedený pretlak, dobre rozmiešame, dolejeme vodou a prevaríme. Dochutíme cukrom a soľou, pridáme smotanu a necháme zovrieť. Syr postrúhame a pridáme do taniera až tesne pred jedlom. 

Cibuľová omáčka


Dve veľké cibule nakrájame a na oleji osmažíme. Pridáme niekoľko lyžičiek hladkej múky, osmažíme a zalejeme mliekom. Hustotu omáčky upravíme podľa vlastnej potreby. Povaríme, potom ju rozmixujeme, alebo prelisujeme cez sito. Podľa chuti osolíme. Hotovú omáčku môžeme vylepšiť aj niekoľkými lyžicami kyslej smotany. Podávame s varenými vajíčkami, alebo s vareným mäsom so zemiakmi, alebo knedľou.   

Granatýr

V osolenej vode uvaríme cestoviny (fliačky., široké rezance). Zvlášť zvaríme zemiaky. Obe suroviny možno použiť aj z predchádzajúceho dňa. Na masti opražíme cibuľku, pridáme trošku mletej červenej papriky a ihneď potom roztlačené zemiaky. Opečieme, premiešame a miešame prepláchnuté cestoviny. Jedlo prehrejeme a servírujeme. Ak ho chceme vylepšiť, môžeme ho na tanieroch posypať postrúhaným syrom.   

Tekvicová polievka s cícerom


2 kg tekvice., l zeleninového vývaru., PL oleja., 2 cibule., ČL mletej rasce., 2 PL horčice., 2 PL medu., 400 g konzervovaného cícera, bazalka., 
Tekvicu zbavíme šupky a nakrájame ju na väčšie kusy. V rúre predhriatej na 200 stupňov C. Ich necháme piecť asi 40 minút. Upečenú dužinu potom rozmixujeme dohladka. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu s rascou, pridáme horčicu, med, vývar, tekvicové pyré a na miernom ohni všetko miešame a varíme asi päť minút. Napokon pridáme cícer, nasekanú bazalku, varíme ďalších päť minút a môžeme podávať.

Cibuľová polievka so syrom


250 g cibule., 40 g masla., soľ., masox., 2 dl bieleho vína., lyžica oleja., 50 g žemle., 50 g tvrdého syra.,
Očistenú cibuľu pokrájame na tenké kolieska a podusíme ju na masle. Pridáme soľ, v 1 l vody rozpustený masox a víno. Na oleji opražíme na kocky pokrájanú žemľu. Rozdelíme ju do štyroch tanierov ako aj postrúhaný syr a zalejeme horúcou neprecedenou polievkou. 

Adventní kalendář z perníku


Na 24 kousků si připravíme – 335 g polohrubé mouky., 170 g moučkového cukru., 2 vejce., žloutek., 2 – 3 lžíce medu., prášek do pečiva., lžičku skořice., drcený hřebíček a nové koření.,
Na polevu – 200 g moučkového cukru., 2 lžíce citronové šťávy.,
Mouku prosijeme a postupně do ní přidáváme všechny přísady. Zaděláme těsto, které se nelepí na vál, necháme nejméně hodinu odpočinout. Z tvrdého papíru vystřihneme šablonu velikosti hrací karty (asi 6 x 4 cm). Z těsta vyválíme placku 5 mm silnou, ze které podle šablony vykrájíme 24 obdélníčků. Poklademe je na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme vychladnout. Perníčky zdobíme cukrovou polevou jíž píšeme i číslice od 1 do 24. připravíme ji tak, že moučkový cukr nejdříve dvakrát prosijeme, pak k němu přidáme trochu citronové šťávy a třeme, až je poleva hladká a lesklá.

22. novembra 2009

Fazuľková polievka so smotanou - Francúzsko


400 g zelenej fazuľky., mäsový vývar., soľ., bobkový list., čierne korenie., muškátový kvet., 200 g zemiakov., 20 g oleja., 20 g hladkej múk., 0,2 l kyslej smotany., lyžica masla., cukor., ocot.,
Zelenú fazuľku očistíme a pokrájame. Vložíme do mäsového vývaru, osolíme, pridáme bobkový list a okoreníme dvomi zrniečkami čierneho korenia a postrúhaným muškátovým kvetom. chvíľu povaríme, potom pridáme bledú zápražku z oleja a hladkej múky. Pridáme olúpané a pokrájané zemiaky. Uvaríme do mäkka, pridáme kyslú smotanu a lyžicu masla. Podľa chuti osladíme a okyslíme octom.

Kapustové lokše


400 g hlávkovej kapusty., 150 g hladkej múky., soľ., 60 g tuku na vyprážanie (olej).,
Očistenú kapustu postrúhame a osolíme. Chvíľu necháme odležať, pridáme múku a vypracujeme tuhšie cesto. Menšie kúsky cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na placky hrubé asi 3 mm. Na rozpálenom oleji (tuku) ich po oboch stranách opečieme do zlatista. Takéto lokše môžeme pripraviť aj z patizónu alebo kalerábu. 

Roštenky s jogurtovou omáčkou


4 rezne roštenky., mleté čierne korenie., soľ., hladká múka., cibuľa., kyslá uhorka., sardelová pasta., mäsový vývar (masox)., petržlenová vňať., kapary podľa chuti., 200 g bieleho jogurtu., práškový cukor., worcesterská omáčka., vegeta., ocot.,
Naklepané rezne osolíme, okoreníme, na jednej strane poprášime múkou a z obidvoch strán rýchle opečieme na horúcom tuku. Vyberieme na tanier a udržujeme v teple. Vo výpeku udusíme nadrobno pokrájanú cibuľu a pridáme posekanú uhorku spolu s kaparami. Prichutíme sardelovou pastou a posekanou petržlenovou vňaťou. Zalejeme vývarom a povaríme na hustejšiu omáčku. Jogurt prichutíme horčicou, štipkou cukru, worcesterskou omáčkou, vegetou a niekoľkými kvapkami octu. Pred servírovaním polejeme teplé roštenky cibuľovou omáčkou a dáme na ne za lyžicu ochuteného jogurtu. 

Marhuľové rezy


130 g margarínu., 18 g práškového cukru., 4 vajcia., 200 g polohrubej múky., pol balíčka prášku do pečiva., soľ., 0,5 dl mlieka., margarín a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu, 600 g zrelých alebo zaváraných marhúľ., 20 g práškového cukru na posypanie.,
Zmäknutý margarín vymiešame s polovicou cukru. Postupne pridávame po jednom žĺtku, po troche múku premiešanú s práškom do pečiva a trochou soli, mlieko a nakoniec tuhý sneh ušľahaný z bielkov a druhej polovice cukru. Cesto rozotrieme na malý plech vymastený a vysypaný múkou, navrch poukladáme polovice marhúľ a upečieme v stredne vyhriatej rúre. Vychladnutý koláč posypeme cukrom a pokrájame na rezy.   

Gerlachovský drak


800 g bravčovej panenky., olej., soľ., 50 g masla., 150 g oravskej slaniny., farebné korenie., 3/4 šošovice (môže byť aj sterilizovaná)., bazalka.,
Mäso jemne naklepeme, osolíme a okoreníme. Narežeme ho do 3/4 tak, aby sme dostali požadovaný tvar. Mäso opečieme na oleji. Šošovicu preberieme, premyjeme v sitku a podusíme vo výpeku z mäsa, pridaním vody, domäkka. Osolíme a pridáme maslo. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme. Podávame ozdobené bazalkou a opraženou slaninou. môžeme podávať s chlebom.  

Teľacie medailóniky


600 g teľacieho mäsa (karé)., soľ., drvená rasca., 2 strúčiky cesnaku., mleté čierne korenie., lyžička sójovej omáčky., olej., 150 g šampiňónov., 80 g sterilizovanej kukurice., kapia., 80 g sterilizovaného hrášku.,
Teľacie mäso odblaníme a pokrájame na hrubšie rezne. Mierne naklepeme, natrieme pretlačeným cesnakom, okoreníme mletým korením a rascou, pokvapkáme sójovou omáčkou a necháme chvíľu postáť. Na rozohriatom oleji prudko opekáme z oboch strán po 3 minúty a uložíme na teplý tanier. Vo výpeku opražíme očistené pokrájané šampiňóny, obložíme nimi teľacie medailóniky a ozdobíme kukuricou a hráškom.

21. novembra 2009

Zapekané špagety - Švajčiarsko


400 g špagiet., cibuľa., 2 lyžice oleja., 100 g údenej klobásy., 3 vajcia., 100 g postrúhaného syra., 0,1 l mlieka alebo smotany., oregano., soľ.,
Špagety uvaríme v osolenej vode a scedíme. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme pokrájanú údenú klobásu a opečieme. Pridáme uvarené špagety, premiešame, zalejeme vajcami, ktoré rozmiešame s postrúhaným syrom, mliekom alebo smotanou, oreganom a soľou. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Podáme s čerstvou zeleninou.

Ohnivý hrniec - Indonézia

300 g hovädzieho zadného mäsa., 200 g bravčového mäsa z pliecka., 200 g jahňacieho mäsa., chilli papričky., mleté čierne korenie., olej., 3 cibule., 2 kápiové papriky., zeleninová paprika., mäsový vývar., 2 strúčiky cesnaku., 4 rajčiaky., 0,05 l ovocnej pálenky., soľ.,
Hovädzie, bravčové i jahňacie mäso umyjeme, osušíme, pokrájame na kocky, premiešame s nadrobno posekanými chilli papričkami a mletým čiernym korením. Opražíme prudko na oleji tak, že najprv pridáme hovädzie mäso, ktoré oprážame 10 minút, potom pridáme bravčovinu a jahňacinu.
Keď je mäso takmer mäkké, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, kápiové papriky a zeleninovú papriku bez jaderníka, pokrájané na rezance. Opražíme, podlejeme troškou vývaru a udusíme do mäkka. Potom primiešame cesnak rozotretý v soli, pokrájané rajčiaky a dusíme 5 minút. Polejeme ovocnou pálenkou, zapálime a po niekoľkých sekundách prikrytím plameň zhasneme. 

Dvojfarebný kysnutý koláč


500 g hladkej múky., štipka soli., 80 g práškového cukru., vajce., žĺtok., 2 dl mlieka., 30 g droždia., dl oleja., 2 lyžice kakaa., bielok., práškový cukor na posypanie.,
Múku preosejeme na dosku, premiešame so soľou a práškovým cukrom. V strede urobíme jamku, pridáme vajce, žĺtok, rozdrvené droždie, vlažné mlieko, olej a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme na dve časti, do jednej vmiešame kakao a necháme na teplom mieste vykysnúť. Obe cestá rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 0,5 cm, na bledé cesto uložíme kakaové cesto, rukou trochu popritláčame a zvinieme. Závin uložíme na vymastený plech, natrieme rozšľahaným bielkom, na niekoľkých miestach popicháme vidličku a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Vychladený koláč posypeme cukrom.   

Ľadový šalát z kivi


1500 g konzerva čínskych sliviek alebo iného ovocia., 4 olúpané kivi., šálka cukru., 1250 g konzerva mandarínok., PL pomarančového likéru., PL citrónovej šťavy., 2 šálky (0,5 l) vody.,
Vodu s cukrom nalejeme do hrnca. Miešame na miernom ohni., kým sa cukor nerozpustí. Tri minúty povaríme a necháme vychladnúť. Rozmixujeme dve kivi. Rozmixované kivi, šťavu z mandarínok, citrónovú šťavu a likér pridáme do rozpusteného cukru a dobre vymiešame. Zmes dáme v plytkej miske zmraziť. Vidličkou naškrabeme ľadové vločky. Ostatné kivi dáme ochladiť a nakrájame na kolieska. Ostatné kivi dáme ochladiť a nakrájame na kolieska. Slivky s mandarínkami a nakrájanými kivi dáme do zmrzlinových pohárov alebo kompótových misiek. Ovocie polejeme zvyšnou šťavou zo sliviek a mandarínok. Pred podávaním ovocie posypeme pripravenými ľadovými vločkami.   

Rezance so šalviou a šampiňónmi


400 g širokých rezancov., 20 g masla., malá cibuľa., 400 g pokrájaných šampiňónov., lyžica pokrájanej čerstvej šalvie., lyžica posekanej petržlenovej vňate., soľ., čerstvo zomleté čierne korenie., 4 lyžice postrúhaného parmezánu.,
Cestovinu uvaríme a necháme odkvapkať. V panvici medzitým rozpustíme maslo a na miernom ohni na ňom opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme šampiňóny a bylinky, zmes, posolíme, okoreníme a povaríme na slabom ohni 10 až 12 minút. Podávame posypané parmezánom.   

Kávové koláčiky

200 g polohrubej múky., 2 zarovnané KL prášku do pečiva., 120 g práškového cukru., balíček vanilkového cukru., 3 vajcia., 120 g vychladnutého roztopeného masla., 125 ml mlieka., 3 PL instantnej kávy., 2 PL horúcej vody., 50 g arašidov (nasekaných).,
Ozdobenie: kávové zrná., stružlinky čokolády., 
Zmiešame múku a prášok do pečiva a presypeme do uzatvárateľnej nádoby (obsah 3 l), primiešame cukor a vanilkový cukor. Pridáme vajcia, maslo alebo margarín, mlieko a vo vode rozpustenú kávu, nádobu pevne uzavrieme a viackrát silno potrasieme, aby sa všetko dobre premiešalo. Nakoniec pridáme arašidy a cesto ešte raz dôkladne premiešame šľahačom alebo varechou, aby sa spojili aj suroviny prichytené na okraji. Cesto nalejeme do 12 formičiek na muffiny vyložených papierovými košíčkami a dáme piecť na mriežku do rúry, čas pečenia asi 30 minút. Muffiny položíme na 10 minút na mriežku a necháme vychladnúť. Na krém dohladka vymiešame mascarpone s práškovým cukrom. Krém rozdelíme na polovicu, do jednej časti pridáme kávu a kardamóm, do druhej časti kakao. Šesť tortičiek potrieme kávovým a šesť kakaovým krémom. Koláčiky ozdobíme kávovími zrnkami a stružlinkami čokolády. 
Tip: Namiesto kardamómu môžeme pridať perníkové korenie a kakaový krém ozvláštnime pomarančovým likérom. 

Kysnutý lekvárový koláč

280 g hladkej múky., soľ., vajce., žĺtok., 60 g práškového cukru., 80 g masla., dl mlieka., tuk na vymastenie plechu., hruškový alebo slivkový lekvár., 
Kvások: 2 dl mlieka., 15 g droždia., 10 g práškového cukru., 60 g hladkej múky., 
Posýpka: 40 g masla., 40 g hrubej múky., 40 g práškového cukru.,
Z mlieka, droždia, cukru a múky pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste. Preosiatu múku osolíme, pridáme rozšľahané vajce, žĺtok, cukor, roztopené maslo, vykysnutý kvások, vlažné mlieko a zamiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto roztiahneme na dobre vymastený plech, natrieme lekvárom, posypeme posýpkou a upečieme vo vyhriatej rúre. 
Posýpka: Maslo, múku cukor zmiešame a rukou rozmrvíme. 

Jablkový dezert s džemom

4 jablká., višňový alebo čerešňový džem., 20 g mandlí., 100 g hladkej múky., 80 g masla., 30 g práškového cukru., 5 vajec., žĺtok na natieranie., orechy na ozdobenie.,
Jablká umyjeme, osušíme a rozkrojíme napoly. Z jabĺk odstránime jadrovníky a do jamky dáme džem. Mandle sparíme vriacou vodou, ošúpeme a posekáme nadrobno. Pridáme múku, maslo, cukor, vajcia a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1cm. Z cesta vykrajujeme kolieska veľkosti jabĺk, nimi prikryjeme polovice jabĺk, natrieme rozšľahaným žĺtkom a uložíme na plech. Ozdobíme polovicami orechov a pečieme vo vyhriatej rúre 15 až 20 minút.  

Rumové guľôčky

balíček piškót alebo iných keksov., PL mletých vlašských orechov., ČL kakaa alebo 50 g  čokolády., 3 PL rumu., 2 PL práškového cukru., 100 g masla alebo hery., 100 g kokosu., papierové košíčky., 
Piškóty rozdrvíme v miske. Pridáme mleté orechy, kakao alebo čokoládu, práškový cukor, rum a zmäknuté maslo. Zmes dobre premiešame a tvarujeme z nej guľôčky, ktoré obaľujeme v kokose. Každú guľôčku vložíme do papierového košíčka a podávame. 

Vyprážané ryžové knedličky

20 dkg guľatozrnnej ryže., 1/2 l mlieka., 10 dkg masla., 2 vajcia., 10 plátkov hriankového chleba., 10 dkg strojovej šunky., 5 dkg postrúhaného parmezánu., zväzok postrúhaného parmezánu zväzok pažítky., soľ., mleté čierne korenie., múku., vajce., strúhanku na obaľovanie., tuk na pečenie., biele víno.,
Dáme zovrieť slanú vodu a krátko v nej prevaríme ryžu. Potom scedíme a pomaly varíme v 1/2 l mlieka na hustú kašu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a bielym vínom. Necháme vychladnúť. Umyjeme pažítku, osušíme prikladaním utierky a pokrájame nadrobno. Pokrájame šunku na malé kocky. Odrežeme kôru z hriankových chlebíkov a najemno ich postrúhame. Vymiešame maslo na krémovú masu a postupne vmiešame žĺtky a celé vajce. Vmiešame do masla ryžu, postrúhaný hriankový chlieb, šunku, pažítku a parmezán. Vyformujeme malé knedličky, obalíme ich v múke, vajci, strúhanke a vypražíme do zlatožlta. Osušíme knedličky prikladaním utierky a podávame so šalátom.
Tip: Vynikajúcou prílohou je tatárska omáčka alebo studená pažítková omáčka.
Pažítková omáčka: Pomocou metličky na šľahanie vymiešame dohladka asi 1/8 l kyslej smotany alebo jogurtu a ochutíme soľou, mletým čiernym korením a pridáme na hrot noža horčice. Nakoniec vmiešame 2 polievkové lyžice posekanej pažítky.