10. januára 2010

Šampiňónový šalát

250 g šampiňónov, 2 cibule, olej, 150 g mrkvy, 200 g šunky, soľ, mleté čierne korenie, cukor, ocot, hlávkový šalát, petržlenová vňať
Šampiňóny očistíme, pokrájame na plátky a prudko opečieme na rozohriatom oleji. Pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, očistenú na hrubom strúhadle postrúhanú mrkvu a za stáleho miešania opražíme. Osolíme, okoreníme, ochutíme cukrom a octom. Do šalátovej misy dáme umytý na kúsky potrhaný hlávkový šalát, pridáme na rezance pokrájanú šunku, opraženú zmes a jemne premiešame. Posypeme pokrájanou vňaťou a necháme vychladiť.

Plnené morčacie rezne

600 g morčacích pŕs, soľ, mleté čierne korenie, 4 plátky šunky, 4 plátky syra, olej, 2 dl hydinového vývaru, 200 g brokolice, 2 strúčiky cesnaku, lyžička škrobovej múčky
Morčacie prsia upravíme na rezne, mierne naklepeme, osolíme, okoreníme a na každý uložíme plátok šunky a syra. Rezne preložíme na polovice, konce spevníme špáradlom a na rozohriatom oleji opekáme z oboch strán 4 minúty. Rezne vyberieme a uložíme na teplom mieste. Do výpeku pridáme hydinový vývar, zriedime 2 dl vody, vložíme do neho očistenú na ružičku rozobranú brokolicu a očistený pokrájaný cesnak. Miernym varom varíme 10 minút. Brokolicu vyberieme a vývar zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troche vody. Rezne prekrojíme.

Sýta bravčová polievka

200 g bravčovej lopatky, ½ cibule, olej, pór, 100 g petržlenu, 100 g karfiolu, 200 g zemiakov, masox, soľ, mleté čierne korenie, 1 dl bieleho vína, petržlenová vňať
Bravčové mäso pokrájané kocky a prudko opečieme na troche oleja. Pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, očistenú pokrájanú mrkvu, petržlen a spolu opražíme. Podlejeme vodou, pridáme masox a varíme do polomäkka. Pridáme očistený na ružičky rozobraný karfiol, ošúpané na kocky pokrájané zemiaky, umytý pokrájaný pór, osolíme, okoreníme, podlejeme vínom, do 1,5 litra dolejeme vodou a uvaríme domäkka. Pred podávaním posypeme pokrájanou vňaťou.

Zapražená zeleninová polievka

zväzok karotky, zväzok petržlenu, kaleráb, 80 g hrášku, pór, lyžica drobných cestovín, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, 2 lyžice oleja, lyžica hladkej múky, petržlenová vňať
Všetku zeleninu očistíme a umyjeme pod tečúcou vodou. Mrkvu, petržlen, kaleráb a pór pokrájame, vložíme do hrnca, zalejeme 1,2 l vody a privedieme do varu. Osolíme, okoreníme, pridáme cestovinu, ochutíme vegetou a miernym varom uvaríme domäkka. Na oleji opražíme hladkú múku, zalejeme trochou vody, premiešame, vlejeme do polievky a za stáleho miešania krátko povaríme.

Slepačia polievka

½ sliepky, 150 g koreňovej zeleniny, bobkový list, 5 zrniek celého čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, cibuľa, vegeta, pažítka, varené rezance
Očistenú umytú sliepku vložíme do 1,5 litra vody a privedieme do varu. Pridáme bobkový list, korenia a miernym varom varíme 30 minút. Koreňovú zeleninu očistíme, pokrájame a spolu s umytou celou cibuľou vložíme do vývaru. Osolíme, ochutíme vegetou a miernym varom varíme domäkka. Mäso vyberieme, vykostíme, pokrájame a vložíme späť do polievky.

Kyslá polievka s pirohmi

200 g koreňovej zeleniny, cibuľa, olej, bobkový list, 4 zrnká nového korenia, mleté čierne korenie, soľ, kocka masoxu, 2 dl kyslej smotany, lyžica hladkej múky, citrón, cukor, petržlenová vňať
Pirohy: 200 g polohrubej múky, 2 vajcia, štipka soli, cibuľa, olej, 50 g sušených húb
Koreňovú zeleninu očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Na oleji opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme zeleninu, premiešame, zalejeme 5 dl vody a privedieme do varu. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, masox a krátko povaríme. Dolejeme do litra vodou, pridáme smotanu premiešanú s hladkou múkou a miernym varom krátko povaríme. Do polievky vložíme pirohy a krátko spolu prehrejeme. Ochutíme citrónovou šťavou, cukrom a posypeme pokrájanou vňaťou.
Pirohy: Z múky, vajec, štipky soli a trochu vody vymiesime vláčne cesto, na pomúčenej doske natenko rozvaľkáme a pokrájame na štvorčeky. Na troche oleja opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme vopred namočené pokrájané huby, osolíme a plnku rozdelíme na pokrájané cesto. Každý štvorček preložíme, okraje spojíme a pirohy varíme v mierne osolenej vode 8 minút. Vyberieme a podávame.

Pstruh v zemiakovej kôrke


4 pstruhy, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 2 zemiaky, 100 g tvrdého syra, olej, citrónová šťava, petržlenová vňať
Umyté očistené pstruhy osušíme, osolíme a okoreníme. Zemiaky ošúpeme, postrúhame na strúhadle na syr, dáme do mierky a vyžmýkame. Syr postrúhame a premiešame so zemiakmi. Pstruhy uložíme do vymasteného pekáča, posypeme očisteným nadrobno posekaným cesnakom a vo vyhriatej rúre pečieme 10 minút. Otočíme, posypeme zemiakovo syrovou zmesou, pokvapkáme olejom a dopečieme.

Ryba na zelenine


600 g rybieho filé, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, olej, 300 g malých zemiakov, 200 g mrkvy, cibuľa, 150 g klobásy, 2 dl zeleninového vývaru, petržlenová vňať
Osušené filety rýb osolíme, okoreníme a posypeme mletou červenou paprikou. Zemiaky a mrkvu ošúpeme, pokrájame na kolieska a uložíme do vymastenej zapekacej nádoby. Posypeme očistenou pokrájanou cibuľou, osolíme, okoreníme a podlejeme vývarom. Vo vyhriatej rúre pečieme 30 minút. Premiešame, na zmes uložíme na kolieska pokrájanú klobásu, pripravené ryby, pokvapkáme olejom, posypeme mletou červenou paprikou a upečieme domäkka.

Syrová krémová polievka

200 g mäkkého taveného syra, kocka zeleninového bujónu, 6 dl vody, 50 g tvrdého syra, soľ, mleté čierne korenie, 3 krajce bieleho chleba, olej, petržlenová vňať
Do vriacej vody vložíme zeleninový bujón a krátko povaríme. Pridáme mäkký syr a za stáleho miešania varíme miernym varom, kým sa syr neroztaví. V 5 dl vody namočíme pokrájané 2 krajce chleba, vylejeme do polievky a miernym varom varíme, kým polievka nezostane hladká. Hotovú polievku podľa chuti osolíme, okoreníme, posypeme pokrájanou vňaťou, postrúhaným syrom a premiešame.

Bravčové ragú

600 g bravčového stehna, cibuľa, olej, soľ, mleté čierne korenie, 100 g paradajkového pretlaku, 1,5 dl červeného vína, 2 paradajky, 150 g zelenej sterilizovanej fazuľky
Bravčové stehno pokrájame na kocky, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na troche oleja. Pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu a za stáleho miešania opražíme. Paradajkový pretlak premiešame s vínom, vylejeme na mäso a dusíme takmer domäkka. Počas dusenia občas premiešame a podľa potreby podlievame trochou vody. Paradajky pokrájame na štvrtiny a spolu so scedenou fazuľkou pridáme k mäsu. Podľa potreby podlejeme trochou vody a udusíme domäkka.

Granatierky pochod


500 g zemiakov uvarených v šupke, 150 g cestovín, 2 cibule, olej, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
Zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Fliačky uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme na site odkvapkať. Na oleji opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme zemiaky a za stáleho miešania opražíme. Pridáme fliačky, osolíme, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a za stáleho miešania krátko spolu opražíme.

Sójové guľky na kapuste

150 g sójových kociek, lyžička vegety, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, žemľa, 1 dl mlieka, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán, olej, pór, 500 g letnej hlávkovej kapusty, lyžička sójovej omáčky, 1 dl bieleho vína, 1 dl zeleninového vývaru, lyžička škrobovej múčky
Sójové kocky zalejeme vriacou vodou, pridáme vegetu a krátko prevaríme. Po vychladení scedíme, vyžmýkame a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, očistený pretlačený cesnak, v mlieku namočenú žemľu, rozšľahané vajcia, osolíme, okoreníme, ochutíme majoránom a dobre premiešame. Vlhkými rukami tvarujeme zo zmesi guľky a vyprážame ich v rozohriatom oleji dozlatista. Na troche oleja opražíme umytý pokrájaný pór, na rezance pokrájanú kapustu, osolíme, pokvapkáme sójovou omáčkou, podlejeme vínom, zeleninovým vývarom a udusíme domäkka. Do kapusty vložíme guľky, zalejeme v troche vody rozmiešanou škrobovou múčkou a krátko povaríme.

Kuracie prsia v kokose

4 kuracie prsia, soľ, mleté biele korenie, hladká múka, 2 vajcia, kokosová múčka, olej, lyžica masla, lyžica medu, lyžička kari korenia, lyžička francúzskej horčice, 1,5 dl bieleho vína
Očistené kuracie prsia umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme mletým bielym korením. Obalíme v hladkej múke, v rozšľahaných vajciach, v kokosovej múčke a vypražíme v rozohriatom oleji do zlatista. Počas vyprážania niekoľkokrát otočíme, aby kokos neprihorel a nezhorkol. V rajnici zohrejeme maslo, trocha oleja, pridáme med, kari korenie, horčicu, víno a za stáleho miešania krátko povaríme. Rezne rozdelíme na taniere, pokrájame a polejeme medovou omáčkou.

Morčacie závitky

600 g morčacích pŕs, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice vykôstkovaných nakladaných zelených olív, cibuľa, 8 plátkov šunky, olej, 2 dl hydinového vývaru, lyžica hladkej múky, 2 dl smotany na šľahanie, citrón
Morčacie prsia natenko naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Olivy nahrubo pokrájame, pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu a premiešame. Na pripravené morčacie plátky dáme po dva plátky šunky, na ňu rozdelíme olivy s cibuľou a zvinieme do závitkov. Spevníme kuchynskou niťou a prudko opečieme na rozohriatom oleji zo všetkých strán. Podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Závitky vyberieme, do vývaru pridáme smotanu, v 2 dl vody rozmiešanú múku a za stáleho miešania krátko povaríme. Omáčku ochutíme soľou, citrónovou šťavou, okoreníme mletým čiernym korením.

9. januára 2010

Zapekané makaróny

300 g makarónov, soľ, 200 g póru, lyžička masla, olej, lyžica hladkej múky, 2 dl smotany, 150 g šunky, 200 g paradajok, soľ, mleté čierne korenie, 150 g tvrdého syra
Makaróny uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme a necháme na site odkvapkať. Pór umyjeme a pokrájame na kolieska. Z masla, trochu oleja a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme smotanou a uvaríme hustejšiu omáčku. Do omáčky vmiešame pór, osolíme a okoreníme. Do vymastenej zapekacej nádoby dáme vrstvu makarónov, zalejeme polovicou omáčky, na ňu rozložíme plátky šunky, na kolieska pokrájané paradajky a polejeme zvyšnou omáčkou. Zakryjeme vrstvou makarónov, posypeme postrúhaným syrom, pokvapkáme olejom a vo vyhriatej rúre zapečieme dozlatista.

Rybie filé na slanine

600 g rybieho filé, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, citrón, 150 g prerastenej údenej slaniny
Rybie filé umyjeme, osušíme a z oboch strán osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v hladkej múke. Údenú slaninu pokrájame na rezance a dochrumkava opečieme. Slaninu vyberieme a vo výpeku opečieme pripravené rybie filé. Uložíme na taniere, pokvapkáme štavou a posypeme opečenou slaninou.

Teľacie rezne s fazuľkou

600 g teľacieho stehna, soľ, mleté čierne korenie, olej, 200 g zelenej sterilizovanej fazuľky, 2 strúčiky cesnaku, 100 g paradajkového pretlaku, 1 dl bieleho vína, cukor, sušený tymián
Teľacie stehno odblaníme, pokrájame na rezne, jemne naklepeme a z oboch strán osolíme a okoreníme mletým korením. V hlbokej panvici zohrejeme trochu oleja a rezne na ňom z oboch strán opekáme po 3 minúty. Vyberieme a uložíme na teplom mieste. Do výpeku dáme očistený pokrájaný cesnak, fazuľku, osolíme, pokvapkáme polovicou vína a krátko prehrejeme. V rajničke zohrejeme trochu oleja, pridáme paradajkový pretlak, víno, podľa chuti soľ, cukor a za stáleho miešania krátko povaríme. Rezne a fazuľku rozdelíme na taniere, pridáme ochutený paradajkový pretlak a posypeme tymiánom.

Mletý rezeň so šalátom


300 g mletého bravčového mäsa, 150 g tvrdého syra, lyžička kapár, 1 dl mlieka, soľ, mleté čierne korenie, strúhanka, olej
Šalát: 500 g zemiakov uvarených v šupke, 2 cibule, lyžica horčice, olej, soľ, mleté čierne korenie
V mise dokonale premiešame mleté mäso, postrúhaný syr, posekané kapary a mlieko. Zmes osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, premiešame a necháme na chladnom mieste hodinu postáť. Zo zmesi tvarujeme hrubšie placky, obalíme v strúhanke a vypražíme v rozohriatom oleji z oboch strán.
Šalát: Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kolieska a dáme do misy. Na troche oleja do sklovita opražíme ošúpanú na kolieska pokrájanú cibuľu, zalejeme octom, trochou vody a necháme zovrieť. Pridáme horčicu, osolíme, okoreníme, vylejeme na zemiaky a premiešame.

Pečený pstruh


4 pstruhy, soľ, mleté biele korenie, 2 lyžice masla, lyžica oleja, citrón
Umyté očistené pstruhy osušíme, brušnú dutinu aj vrch osolíme a vložíme do olejom vymasteného pekáča. Maslo zohrejeme, polejeme nim pstruhy, okoreníme, pokvapkáme šťavou z polovice citróna a vo vyhriatej rúre upečieme. Počas pečenia polievame výpekom a aspoň raz opatrne pstruhy otočíme.

Bravčové karé so špargľou

600 g bravčového karé, soľ, mleté čierne korenie, olej, 600 g špargle, lyžička octu, lyžička cukru, cibuľa, 3 paradajky, 0,5 dl bieleho vína, 2 lyžice masla
Bravčové karé pokrájame na rezne, mierne naklepeme, osolíme, okoreníme a z oboch strán opečieme na rozohriatom oleji po 3 minúty. Mäso vyberieme a uložíme na teplom mieste. Špargľu ošúpeme, vložíme do vriacej osolenej vody, pridáme ocot, cukor a miernym varom varíme 5 minút. Vyberieme, pokrájame na kúsky a prudko opečieme vo výpeku z mäsa. Pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pokrájané paradajky, jednu lyžicu masla, podlejeme vínom, trochou vývaru zo špargle a udusíme domäkka. Na špargľu uložíme opečené mäso a krátko spolu prehrejeme.

Zeleninový špíz


pór, 150 g tvrdého syra, vajce, 2 lyžice polohrubej múky, 0,5 dl mlieka, soľ, olej, 2 dl bieleho jogurtu, petržlenová vňať
Umytý pŕ vložíme do vriacej osolenej vody a krátko povaríme. Pór vyberieme, pokrájame na 1 cm kolieska, syr pokrájame na rovnako veľké kúsky, ako pór a striedavo napichujeme na drevené špajdle. Z vajec, mlieka, múky a štipky soli vymiešame cestíčko, v ktorom, postupne namočíme zeleninové špízy. V hlbšej panvici zohrejeme olej a špízy postupne vypražíme dozlatista.

Chrumkavý bôčik


600 g bravčového bôčika s kožou, soľ, mleté čierne korenie, cibuľa, 150 g koreňovej zeleniny, 2,5 dl mäsového vývaru, lyžica hladkej múky, olej
Bravčový bok umyjeme, osušíme, osolíme, vložíme do pekáča, podlejeme vodou a prikryté pečieme 30 minút. Bôčik vyberieme, kožu ostrím nožom narežeme do mriežky, okoreníme mletým čiernym korením a vložíme späť do výpeku. Očistenú pokrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu uložíme okolo bôčika, podlejeme mäsovým vývarom a odkryté upečieme dochrumkava. Počas pečenia polievame výpekom. Mäso vyberieme a výpek zahustíme hladkou múkou, rozmiešanou v troche vody.

8. januára 2010

Zemiakovo bravčový perkelt

300 g zemiakov, 400 g bravčového mäsa, cibuľa, 100 g póru, olej, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, paradajka, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 2 dl mäsového vývaru, 2 dl smotany, lyžička zemiakovej škrobovej múčky
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a pokrájame na kocky. Na troche oleja opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané mäso a prudko opečieme. Osolíme, okoreníme, posypeme mletou  červenou paprikou a za stáleho miešania opražíme. Podlejeme vodou a prikryté udusíme do polomäkka. Pridáme zemiaky, umytý pokrájaný pór, pokrájanú paradajku, paradajkový pretlak, podlejeme mäsovým vývarom a udusíme domäkka. V smotane rozmiešame škrobovú múčku, vlejeme do paprikášu a za občasného miešania krátko povaríme. Ochutíme majoránom a premiešame.

Dusené šampiňóny


500 g šampiňónov, cibuľa, 150 g mrkvy, 100 g hrášku, paradajka, olej, soľ, mleté čierne korenie, štipka sušenej bazalky, 1 dl červeného vína, 1 dl zeleninového vývaru, lyžica paradajkového pretlaku
Šampiňóny očistíme a pokrájame. Na troche oleja opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistenú pokrájanú mrkvu a za stáleho miešania krátko opražíme. Pridáme huby, hrášok, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania znova opražíme. Podlejeme červeným vínom, vývarom, pridáme pokrájanú paradajku a dusíme, kým sa šťava napoly nevydusí. Ochutíme bazalkou, pridáme paradajkový pretlak a krátko podusíme.

Závin z lístkového cesta

400 g lístkového cesta, 2 lyžice strúhanky, 500 g póru, 200 g klobásy, olej, soľ, mletá rasca, mleté čierne korenie, vajce, 100 g postrúhaného tvrdého syra
Lístkové cesto prekrojíme na polovice a každú vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na hrúbku 3 mm. Pór umyjeme, pokrájame, krátko opražíme na troche oleja, osolíme a ochutíme rascou. Rozvaľkané cestá posypeme strúhankou, rozdelíme na ne pór, posypeme pokrájanou klobásou, boky uzavrieme, aby nevytekala plnka a každý zvinieme. Uložíme na vodou opláchnutý plech, natrieme rozšľahaným vajcom, posypeme syrom a vo vyhriatej rúre upečieme.

Palacinky s mletým mäsom

2 vajcia, 2 dl mlieka, 2 KL hladkej múky, lyžica posekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie, olej, cibuľa, 200 g mletého bravčového mäsa, žltá paprika, zelená paprika, 2 paradajky, lyžička kečupu, majorán
Vajcia rozšľaháme v mlieku, pridáme múku, osolíme, okoreníme mletým korením, dohladka vymiešame a necháme chvíľu postáť. Na troche oleja opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistené umyté pokrájané papriky a spolu opražíme. Pridáme mäso, osolíme a za stáleho miešania opražíme 8 minút. Pridáme pokrájané paradajky, kečup, podľa chuti okoreníme a krátko spolu podusíme. Ochutíme majoránom a premiešame. Do cestíčka primiešame petržlenovú vňať a na vymastenej panvici postupne upečieme 8 tenkých palaciniek. Palacinky naplníme mäsovou plnkou a podávame.

Treska s citrónovou omáčkou


600 g tresky, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list,  2 lyžičky octu, 4 zrnká nového korenia, citrón, olej, lyžička masla, lyžica hladkej múky, 2 dl šľahačkovej smotany, cukor
Tresku vložíme do litra vriacej osolenej vody, pridáme ocot, bobkový list, nové korenie a miernym varom varíme 20 minút.  Rybu vyberieme, vývar scedíme a odložíme. Dve lyžice oleja a maslo zohrejeme v rajnici, pridáme múku a za stáleho miešania krátko opražíme. Zalejeme 2 dl vývaru z ryby, smotanou a za stáleho miešania uvaríme hladkú omáčku. Ochutíme citrónom, cukrom, soľou, vložíme do nej rybu a krátko prehrejeme.
 

Pečená krkovička na zemiakoch




750 g bravčovej krkovičky, 700 g zemiakov, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, 1,5 dl mäsového vývaru, olej
Umyté mäso osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme mletou rascou a prudko opečieme na troche oleja zo všetkých strán. Do vymasteného pekáča rozložíme očistenú pokrájanú cibuľu, na ňu uložíme pripravené mäso, podlejeme trochou vody a prikryté pečieme 30 minút. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na mesiačiky, jemne osolíme, premiešame a rozložíme okolo mäsa. Podlejeme mäsovým vývarom a vo vyhriatej rúre upečieme domäkka. Počas pečenia polievame výpekom a podľa potreby podlievame malým množstvom vody.


23. decembra 2009

Ovocné osvieženie


160 g hladkej múky., 100 g masla alebo margarínu., 30 g práškového cukru., 1 vanilínový cukor., 1 vajce
Náplň: 4 pláty želatíny., 250 g nízkotučného tvarohu., 200 g bieleho jogurtu., 120 g práškového cukru., šťava z jedného pomaranča., šťava z 1/2 citróna
Obloha: rôzne druhy drobného ovocia (čerstvé alebo dobre odkvapkané)
Želé: 250 ml šťavy z čiernych ríbezlí (napr. džús)., 1 tortové želé číre
Všetky prísady dobre prepracujeme na hladké cesto a odložíme na 1/2 hodiny do chladu. Z dvoch tretín cesta vyvaľkáme plát, ktorý položíme na dno tortovej formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Zbytok cesta vytvarujeme pozdĺž okraja formy do výšky asi 3 cm. Dno poprepichujeme niekoľkokrát vidličkou a dáme do predhriatej rúry piecť. Príprava náplne: Najprv namočíme želatínu podľa návodu na obale. Potom vyšľaháme metličkou tvaroch, jogurt, práškový cukor a pomarančovú šťavu. Želatínu vytlačíme, prilejeme citrónovú šťavu a na miernom ohni rozpustíme. Za stáleho miešania prilievame želatínu k jogurtovej zmesi. Takto pripravenú náplň opatrne nalejeme na upečený korpus a dáme asi na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Potom poukladáme ovocie a podľa návodu pripravíme tortové želé (ako tekutinu použijeme šťavu z čiernych ríbezlí) a pomaly nalejeme na ovocie. Necháme v chladničke dobre vychladnúť. Pred servírovaním odoberieme okraj formy a nakrájame.

Šunkové rohlíčky


500 g hladkej múky., 1 droždie., 1 vajce., 2 kávové lyžičky soli., 40 g rozpusteného masla., 300 ml vlažného mlieka.,
Náplň: 150 g najemno nastrúhaného tvrdého syra., 200 g nahrubo nastrúhanej šunky., 2 kávové lyžičky kečupu., soľ., mletá sladká paprika., pizza korenie
Zdobenie: 1 rozšľahané vajce., štipku soli., sezamové semienka., mak
Do misky dáme múku, droždie, vajce, soľ, prilejeme maslo a vlažné mlieko. Všetko dôkladne spracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na steny misky. Cesto po povrchu posypeme múkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Doba kysnutia je 60-90 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 diely a na pomúčenej doske vymiesime 4 bochníčky. Každý bochníček vyvaľkáme na guľatú placku s priemerom asi 30 cm a radlíčkom ju rozkrájame na 8 trojuholníkov (ako pizzu). Príprava náplne - všetky suroviny na náplň v mise zmiešame. Na kratšiu stranu trojuholníkov dáme 1 polievkovú lyžicu náplne a cesto zavinieme do "rohlíčka". Rohlíček položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, trošku posolíme, posypeme semienkami, makom a pečieme v predhriatej rúre.

Tvarohová torta s jahodami


200 g hladkej múky, 1/2 zarovnanej KL kypriaceho prášku do pečiva, 50 g práškového cukru, vajce, 100 g mäkkého masla alebo margarínu
Plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 130 g práškového cukru, vanilínový cukor, 4 žĺtky, 2 KL citrónovej arómy, 50 g na miernom ohni rozpusteného masla, 4 bielky
Želé: 500 g čerstvých, očistených a na plátky nakrájaných jahôd, 250 ml ovocnej šťavy, 3 PL cukru, tortové želé červené, trocha nasekaných mätových lístkov
Suroviny na cesto v mise ručne premiesime. Vyklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme cesto. Z 2/3 cesta vyvaľkáme plát a vyplníme ním dno vymastenej tortovej formy priemeru 26 cm. Zo zvyšného cesta ušúľame valček a vytvoríme z neho okraj torty 4 cm vysoký. Suroviny na plnku okrem bielkov dôkladne premiešame. Z bielkov ušľaháme sneh a jemne ho vmiešame do pripraveného tvarohu. Náplň rovnomerne nalejeme na cesto a pečieme v rozohriatej rúre. Upečenú tortu necháme úplne vychladnúť. Pripravené jahody nakladieme na tvaroh tak, aby neostalo žiadne voľné miesto, aby želé nepretieklo. Tortu odložíme na chladné miesto. Tortu posypeme nasekanou mätou a pripravíme želé podľa návodu na obale a opatrne jahody zalejeme. Odložíme na 4 hodiny do chladu, opatrne odstránime okraj formy a servírujeme.

Torta s jablkami a tvarohom


200 g hladkej múky, na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva, 80 g práškového cukru, vanilínový cukor, štipka soli, vajce, 120 g mäkkého masla alebo margarínu
Na posypanie cesta: 3 olúpané na hrubom strúhadle nastrúhané jablká, 1/2 škoricového cukru
Na plnku a obloženie: 750 g mäkkého tvarohu, 40 g solamylu, 120 g práškového cukru, vanilínový cukor, trochu nastrúhanej citrónovej kôry z omytého citróna, 3 žĺtky, 3 bielky, 5 menších jabĺk, 1/2 škoricového cukru
Suroviny na cesto v mise ručne premiesime a vyklopíme na pomúčenú dosku. Cesto vypracujeme a odložíme na 15 minút do chladu. 2/3 cesta vyvaľkáme na plát a vyložíme ním dno tortovej formy priemeru 26 cm. Zo zvyšku cesta ušúľame valček a vytvoríme z neho okraj torty 2 cm pod okraj formy. Cesto posypeme nastrúhanými jablkami a škoricovým cukrom. Suroviny na plnku okrem bielkov, jabĺk a škoricového cukru premiešame. Z bielkov ušľaháme sneh a jemne vmiešame do pripraveného tvarohu. Plnku nalejeme na cesto a uhladíme. Olúpané jablká nakrájame na osminky a rozložíme na tortu. Posypeme zvyškom škoricového cukru. Tortu vložíme do rozohriatej rúry a pečieme. Upečenú tortu necháme vo vypnutej rúre schladnúť. Potom ju vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Pomocou noža oddelíme od okraja formy a servírujeme. Uchovávame v chlade.

22. decembra 2009

Čokoládové guľôčky

80 g práškového cukru., vanilínový cukor., 50 g olúpaných nasekaných mandlí., 2 PL hrozienok namočených v rume., 20 g kakaa., 2 bielka., 200 g rozdrvených piškót., 2 PL rumu.,
Na zdobenie: tmavá poleva., pestrá ozdobná posýpka., 
Všetky prísady na cesto dáme do misky ručne premiesime až vznikne kakaové cesto. Z cesta urobíme 35 - 40 rovnakých kúskov, ktoré zľahka obalíme v práškovom cukre. Z každého kúsku urobíme guličku a dáme vychladnúť do chladničky. Polevu vyberieme z obalu a dáme do vodného kúpeľa rozpustiť.
Zdobenie: Guličku napichneme na špičku špajle a namočíme do rozpustenej polevy. Opatrne stiahneme zo špajle na kuchynskú mriežku a ihneď posypeme ozdobnou posýpkou. Necháme stuhnúť. Potom guličky opatrne preložíme do papierových košíčkov a pred servírovaním uchovávame v chlade.

Biela torta


5 vajec., 100 g práškového cukru., spolu 100 g posekaných mandlí, čokolády a hrozienok., 100 g krupicovej múky., šťava a kôra z pol citróna., 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
Poleva: 1 bielok., 250 g práškového cukru a šťavu z pol citróna miešame do zhustnutia
Žĺtky s cukrom a šťavou rozmiešame, pridáme maslo a ďalšie prísady, potom zľahka primiešame tuho vyšľahaný sneh. Vo vymastenej, múkou vysypanej forme pomaly upečieme. Vychladnutú tortu ozdobíme polevou.

Čokoládová torta so srdiečkami


5 bielkov., 150 g práškového cukru., 75 g horkej čokolády., 150 g mandlí
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne vmiešame cukor, postrúhanú čokoládu a olúpané pomleté mandle. Cesto vylejeme do formy s priemerom 24 cm, ktorú sme vymastili a vysypali krupicovou múkou. Pečieme veľmi pomaly. Povrch vychladnutej torty natrieme marhuľovým džemom a polejeme čokoládovou polevou. Ozdobíme medovníkovými srdiečkami, prípadne striebornými perličkami.

Jogurtovo šľahačkové kocky


6 vajíčok., 6 PL cukru., 6 PL hladkej múky.,
Náplň I.: 2 tégliky šľahačky., 2 vanilínové cukry., 1 vrecúško granulovanej želatíny., 4 dl vody., 2 lyžice cukru., 2 lyžice kakaa
Náplň II.: 2 tégliky šľahačky., 2 vanilínové cukry., 1 vrecúško granulovanej želatíny., 4 dl vody., 2 lyžice cukru., 2 lyžice pomletých lieskových orieškov
Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, vymiešame žĺtky a zľahka múku. cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri teplote 250 - 300 stupňov C.
Náplň I: Želatínu rozmiešame v 4 dl vody a necháme 20 minút napučať. Potom pridáme cukor, zohrejeme na 50 stupňov Celzia a pridáme kakao. Pomaly a zľahka vmiešame do šľahačky vopred vymiešanej s vanilínovým cukrom. Nalejeme na vychladnutý korpus.
Náplň II.: Náplň vylejeme na kakaovú želatínu a odložíme do chladničky stuhnúť.
Pokrájame na kocky a ozdobíme šľahačkou a čokoládou.

Guľky Fafaello

150 g práškového cukru., 200 g sušeného mlieka., 4 tortové oblátky., 1 dl teplej vody., margarín., 150 g kokosovej múčky.,
Oblátky rozmrvíme, pridáme práškový cukor, sušené mlieko, teplú vodu, zmäknutý tuk a spolu zmiesime. Z masy formujeme guľky a obaľujeme v kokosovej múčke. Dovnútra môžeme vložiť lieskový oriešok alebo ho vtlačiť na vrch guľky.

21. decembra 2009

Rezy Vitalis


350 g polohrubej múky., 180 g práškového cukru., 40 g kakaa., kypriaci prášok do pečiva., vanilínový cukor., 250 ml mlieka., 100 ml oleja., 3 vajcia., 

Na posýpku:100 g polohrubej múky., 100 g práškového cukru., vanilínový cukor., 150 g masla., 300 g chrumkavých čokoládových müsli vitalis.,
V mise ručne premiešame suroviny na posýpku a odložíme na neskoršie použitie. v druhej mise dôkladne vareškou alebo šľahačom vypracujeme hladké cesto,  ktoré vylejeme do vymasteného a pomúčeného plechu. Uhladíme a rovnomerne posypeme posýpkou. Pečieme v rozohriatej rúre. Do múčnika pichneme špajdľu a aj je suchá (nič sa na nú nenalepilo), je múčnik upečený. Po vychladnutí nakrájame na kocky. Múčnik uchovávame prikrytý, aby neosychal.  

Tvarohové smotanové rezy s ovocím


100 g hladkej múky., 50 g solamylu., zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva., 3 vajcia., š PL horúcej vody., 150 g práškového cukru., vanilínový cukor.,
Na plnku: malá konzerva odkvapkaného mandarínkového kompótu., 50 ml zachytenej šťavy z kompótu., 2 PL citrónovej šťavy., želatína v plátkoch., 500 g mäkkého tvarohu na pečenie., 150 g práškového cukru., vanilínový cukor., trocha nastrúhanej kôry z omytého citróna., 200 ml smotany na šľahanie., 
Na posýpku: práškový cukor., 
V miske dôkladne premiešame múku, solamyl a kypriaci prášok. V druhej miske našľaháme šľahačom na penu vajcia, vodu, cukor a vanilínový cukor. Za stáleho šľahania na 1. stupni šľahača zapracujeme do peny pripravenú múku. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre. Po upečení preklopíme na utierku posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Stiahneme papier na pečenie. Korpus zvisle rozkrojíme a jeden diel položíme na podnos. Na prípravu plnky namočíme želatínu do mandarínkovej a citrónovej šťavy asi na 10 minút. Tvaroh, cukor, vanilínový cukor a citrónovú kôru zmiešame. Želatínu i s tekutinou rozpustíme na miernom ohni. Vmiešame asi 2 PL tvarohovej hmoty a zmiešame s ostatným tvarohom. Smotanu ušľaháme šľahačom do tuha a v dvoch fázach zapracujeme do tvarohu. Mandarínky nakrájame na menšie kúsky a opatrne lyžicou vmiešame do plnky.Plnku dáme do chladničky a za občasného zamiešania necháme vychladnúť (asi hodinu). Akonáhle začne tuhnúť, rovnomerne ju natrieme na pripravený plát. Zľahka priložíme druhý plát korpusu a odložíme na 3 - 4 hodiny do chladničky. Múčnik nakrájame na kocky a jemne poprášime cukor. Uchovávame v chlade.       

Helenina torta s hruškami


225 g hladkej múky., 100 g práškového cukru., vanilínový cukor., 1/2 KL mletej škorice., vajce., 125 g masla alebo margarínu., 350 - 400 g kompótových, odkvapkaných hrušiek (alebo čerstvých, mäkkých a olúpaných).,
Na plnku: 500 g mäkkého tvarohu., trocha nastrúhanej kôry z omytého citróna., puding s vanilkovou príchuťou., 2 - 3 PL cukru., 3 vajcia., 
Na polevu: tmavá poleva., 50 g masla., 
V mise ručne premiesime suroviny na cesto a vyklopíme na pomúčenú dosku. Vypracujeme cesto. Z 2/3 cesta vyvaľkáme okrúhly plát a vyložíme ním vymastené dno tortovej formy priemeru 26 cm. Zo zvyšného cesta ušúľame valček, ktorý priložíme po obvode k cestu a vytvoríme 3 - 4 cm vysoký okraj. Suroviny na náplň dobre premiešame alebo krátko vyšľaháme šľahačom. Rovnomerne nalejeme na cesto a na vrch nakladieme hrušky. Pečieme v rozohriatej rúre. Po upečení necháme úplne vychladnúť. Polevu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Rozpúšťame za občasného miešania. Polevu nalejeme na studenú tortu a opatrne rozotrieme. Odložíme asi na 3 hodiny do chladu. Pomocou noža oddelíme od okraja formy a nakrájame na porcie.      

Rezy Hawai


3 vajcia., 3 PL vody., 3 PL práškového cukru., vanilínový cukor., štipka kypriaceho prášku do pečiva., 5 PL polohrubej múky., KL solamylu.,
Na plnku: 8 plátkov želatíny., kg mäkkého tvarohu., 70 g práškového cukru., 2 vanilínové cukry., trocha nastrúhanej kôry z omytého citróna., 3 PL citrónovej šťavy., 250 ml smotany na šľahanie., 
Na želé: 2 veľké konzery koliesok ananásu (650 - 700 g čistej váhy)., 500 ml tekutiny - šťavy z ananásovej konzery doplnenej vodou., cukrárenské želé., cukor podľa potreby.,
Vajcia, vodu, cukor a vanilínový cukor našľaháme šľahačom na penu. Kypriaci prášok, múku a solamyl premiešame a na 1 stupni šľahača krátko zašľaháme do peny. Hladké cesto rovnomerne rozotrieme do vymasteného a pomúčeného plechu a upečieme v rozohriatej rúre. Po upečení necháme korpus vychladnúť. Na prípravu plnky namočíme želatínu podľa návodu. Tvaroh, cukor, vanilínový cukor, citrónovú šťavu i kôru premiešame. Ušľaháme smotanu a na miernom ohni rozpustíme plátky želatíny, z ktorých sme pred tým jemne vytlačili vodu. Do rozpustenej želatíny vmiešame 2 - 3 PL pripraveného tvarohu a všetko premiešame. Zľahka vmiešame smotanu a plnku rovnomerne natrieme na korpus. Odložíme asi na hodinu do chladu. Ananás necháme odkvapkať, odmeriame 500 ml šťavy a pripravíme želé podľa návodu na obale. Na plnku rozložíme kolieska ananásu a opatrne zalejeme vychladeným želé. Necháme najmenej 4 hodiny (najlepšie cez noc) na chladnom mieste. Krájame na rezy a servírujeme.      

Bábovky s polevou


100 g mäkkého masla alebo margarínu., 80 g práškového cukru., ľ vajcia., pár kvapiek rumovej arómy., 80 g hladkej múky., kypriaci prášok do perníka., 50 g nastrúhaných piškót alebo perníka., 70 g nasekaných mandlí., vanilínový cukor., trocha mlieka., 
Na ozdobenie: svetlá poleva., trocha tuhého malinového džemu., 
Maslo alebo margarín, cukor, vajcia a arómu ušľaháme šľahačom na penu. Premiešame múku, kypriaci prášok do perníka, piškóty alebo perník, mandle, vanilínový cukor a na 1. stupni šľahača zapracujeme do našľahanej peny. Podľa potreby pridáme 1 - 2 PL mlieka. Cestom naplníme vymastené a múkou vysypané formičky na čajové pečivo a pečieme v rozohriatej rúre. Po upečení necháme koláčiky vychladnúť. Polevu pripravíme podľa návodu na obale, odstrihneme roh a polevu opatrne nastriekame na okraje koláčikov. Stredy necháme prázdne. pred servírovaním dáme lyžičkou trochu džemu do stredu každého koláčika.     

Broskyňový koláč s hviezdičkami


400 g hladkej múky., 3 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva., 3 vrchovaté PL kakaa., 160 g cukru., balíček vanilínového cukru., štipka soli., 4 vajcia., 200 ml oleja., 200 ml perlivej vody., 
Na obloženie: broskyňový kompót (500 g po odkvapkaní)., 3 PL šťavy z kompótu., 
Na náplň: 500 ml smotany na šľahanie., balíček škoricového cukru., KL rumovej arómy (PL rumu)., 4 vrchovaté PL práškového cukru., 2 balíčky smeta-fixu.,
Na ozdobenie: 2 vrchovaté PL kakaa.,
Na prípravu cesta zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom a preosejeme do misy. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, olej a perlivú vodu a elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vymiešame do hladkého cesta. Cesto nalejeme na vymastený plech a uhladíme. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Broskyne necháme na sitku odkvapkať. Vychladnutý korpus pokvapkáme šťavou z kompótu. Broskyne nakrájame na kúsky a uložíme na korpus. Na prípravu náplne ušľaháme smotanu, škoricový cukor, rumovú arómu alebo rum, práškový cukor a smeta-fix elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Šľahačkovú náplň natrieme na korpus s broskyňami a uhladíme. Uložíme na hodinu do chladničky. Z tvrdého papiera vystrihneme hviezdičky a podľa obrázku koláč posypeme kakaom a nakrájame na rezy.

20. decembra 2009

Perníková kopula


4 žĺtky., 60 g práškového cukru., zarovnaná KL perníkového korenia., 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do perníka., 4 bielky., 60 g cukru., 120 g hladkej múky., 
Na náplň: 4 žĺtky., PL medu., 1/2 fľaštičky rumovej arómy., balíček želatínového stužovača., 100 ml vody., 500 g mascarpone alebo lučiny., 4 bielky., 60 g cukru., 75 g strúhaného perníka.,
Na potretie a ozdobenie: 2 PL ríbezľovej marmelády., 250 ml smotany na šľahanie., balíček škoricového cukru., balíček smeta fixu., 75 g strúhaného perníka., 
Na cesto ušľaháme žĺtky, práškový cukor., perníkové korenie a kypriaci prášok elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do krémovej konzistencie. Z bielkov a cukru ušľaháme sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej peny. Múku preosejeme a vmiešame do vaječnej peny. Cesto naplníme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie, a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na náplň vyšľaháme žĺtky s medom a rumovou arómou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do krémovej konzistencie. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale s vodou a ihneď dôkladne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Pridáme mascarpone alebo lučinu a zamiešame. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuha a vmiešame do krému. Nakoniec do krému zamiešame perníkové omrvinky. Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodný diel korpusu potrieme marmeládou a 1/3 náplne. Priložíme prostredný diel korpusu, na ktorý kopulovito natrieme zvyšok náplne. Priložíme vrchný diel korpusu a opatrne pritlačíme. Smotanu, škoricový cukor a smeta-fix ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Kupolu šľahačkou rovnomerne potrieme. Z papiera na pečenie vystrihneme hviezdu, ktorú priložíme na stred torty a obsypeme perníkovými omrvinkami.            

Minirezy Rumba


4 vajcia., 120 g cukru., balíček vanilkového cukru., 120 g hladkej múky., 1 a 1/2 KL kypriaceho prášku do pečiva., 40 g rozpusteného masla alebo margarínu., 
Na náplň: 2 bielky., 50 g cukru., balíček svetlej polevy., 1/2 fľaštičky rumovej arómy (5 PL rumu)., balíček želatínového stužovača., 100 ml vody., 500 ml smotany na šľahanie., 
Na posypanie: 50 g strúhaného kokosu., 
Na prípravu cesta ušľaháme vajcia, cukor a vanilkový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do krémovej konzistencie. Múku zmiešame s kypriacim práškom, preosejeme do misy s vaječnou penou a spolu s maslom alebo margarínom zamiešame. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Plech umiestnime do prehriatej rúry a pečieme. Na prípravu náplne ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni bielky a cukor do tuha. Rýchlo vmiešame rozpustenú čokoládovú polevu, pripravenú podľa návodu na obale, a rumovú arómu alebo rum. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do čokoládového snehu. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha a vmiešame do krému. Vychladnutý korpus potrieme krémom a posypeme kokosom. Uložíme na 2 hodiny do chladničky. Koláč rozkrájame na rezy. Uchovávame v chladničke.        

Banánové rezy


3 žĺtky., 45 g práškového cukru., balíček vanilkového cukru., 3 bielky., 45 g cukru., 90 g hladkej múky., 
Na náplň: 500 ml 60 g cukru., balíček zlatého klasu., 6 plátkov želatíny., 3 PL rumu., 250 ml smotany na šľahanie., 
Na obloženie: 7 olúpaných banánov., 
Na prípravu cesta ušľaháme žĺtky, práškový cukor a vanilkový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do krémovej konzistencie. Z bielkov a cukru ušľaháme sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej peny. Múku preosejeme a vmiešame do vaječnej peny. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech umiestnime do predhriatej rúry a pečieme. Upečený korpus ihneď vyklopíme na papier na pečenie vysypaný cukrom, vrchný papier potrieme studenou vodou a opatrne stiahneme. Na prípravu náplne uvaríme podľa návodu na obale puding z mlieka, cukru a zlatého klasu. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, rozpustíme s rumom a dôkladne vmiešame do horúceho pudingu. Za častého miešania necháme puding vychladnúť. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha a vmiešame do vychladnutého pudingu. Náplň rovnomerne rozotrieme na korpus. Banány nakrájame na asi 5 mm hrubé plátky a obložíme nimi korpus. Uložíme na 2 hodiny do chladničky. Polevu pripravíme podľa návodu na obale a banány ňou rovnomerne zalejeme. Necháme stuhnúť. 
Tip: Najlepšie sa rezy krájajú, kým je poleva ešte mäkká - nôž opakovanie namáčame v horúcej vode a utierame do sucha.     

Višňová torta Amaretto


5 žĺtkov., 70 g práškového cukru., balíček vanilínového cukru., 4 bielky., 70 g cukru., 70 g preosiatej hladkej múky., balíček pudingu s čokoládovou príchuťou., 100 g mletých mandlí., 70 g rozpusteného masla alebo margarínu.,
Na pokvapkanie a obloženie: PL mandľového likéru (amaretto)., višňový kompót bez kôstok (170 g po odkvapkaní)., 
Na čokoládovú náplň: bielok., zarovnaná PL cukru., balíček tmavej polevy., 3 plátky želatíny., 2 PL šťavy z višňového kompótu., 250 ml smotany na šľahanie., 
Na višňovú náplň: 400 ml smotany na šľahanie., zarovnaná PL práškového cukru., balíček smeta-fixu., višňový kompót bez kôstok (170 g po odkvapkaní).,
Na ozdobenie: 1/2 balíčka tmavej polevy., 
Na prípravu cesta ušľaháme žĺtky, práškový cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do krémovej konzistencie. Z bielkov a cukru ušľaháme sneh, ktorý opatrne vmiešame do peny. Múku zmiešame s pudingovým práškom a mandľami a spolu s maslom alebo margarínom zľahka vmiešame do vaječnej peny. Cesto naplníme do tortovej formy ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Vychladnutý korpus vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodný diel korpusu pokvapkáme mandľovým likérom. Všetky višne necháme na sitku dobre odkvapkať, polovicu višní poukladáme na spodný diel korpusu. Druhá polovicu nakrájame na malé kúsky a použijeme do náplne. Na prípravu čokoládovej náplne vyšľaháme elektrickým rušným šľahačom na najvyššom stupni bielok s cukrom do tuha. Tmavú polevu rozohrejeme podľa návodu na obale a zľahka ručne vmiešame do snehu. Želatínu rozpustme podľa návodu na obale vo višňovej šťave a ihneď vmiešame do náplne. Nakoniec ušľaháme smotanu a vmiešame do zmesi. Náplň rovnomerne nanesieme na spodný diel korpusu. Priložíme prostredný diel a zľahka pritlačíme. Na prípravu višňovej náplne ušľaháme smotanu, práškový cukor a smeta fix elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. 1/3 šľahačky odoberieme, do zvyšnej šľahačky vmiešame višne nakrájané na malé kúsky a višňovú šťavu. Višňovú náplň natrieme na tortu a priložíme vrchný diel korpusu. Zvyšnou šľahačkou potrieme vrch a okraje torty. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale, odstrihneme rožtek a tortu ľubovoľne ozdobíme.     

19. decembra 2009

Torta Čert


mandarínkový kompót., (bez šťavy 175 g)., 200 g zmäknutého masla alebo margarínu., 180 g práškového cukru., vrchovatá PL kandizovanej pomarančovej kôry., štipka soli., 4 vajcia., 300 g hladkej múky., 3 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva., 6 PL šťavy z mandarínkového kompótu., KL citrónovej arómy.,
Na krém: 250 ml smotany na šľahanie., 100 g mliečnej čokolády nakrájanej na malé kúsky., 150 g čokolády na varenie nakrájanej na malé kúsky.,
Na ozdobenie: 1/2 balíčka svetlej polevy., niekoľko jahôd.,
Mandarínky necháme na sitku dobre odkvapkať, šťavu zlejeme a odložíme na ďalšie použitie. Na prípravu cesta ušľaháme maslo alebo margarín, práškový cukor, pomarančovú kôru, soľ a vajcia elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a preosejeme do vaječnej peny. Vmiešame 6 PL mandarínkovej šťavy a citrónovú arómu. Cesto naplníme do tortovej formy, vymastenej a vysypanej múkou. Navrch poukladáme mandarínky. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Korpus necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť. Po vychladnutí ho raz pozdĺžne rozrežeme. Na prípravu krému prevaríme smotanu, hrniec odstavíme zo sporáka. V horúcej smotane rozpustíme čokoládu. Za častého miešania necháme vychladnúť. Keď začne hmota hustnúť, vyšľaháme ju elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. 1/3 krému natrieme na spodnú časť korpusu, priložíme vrchnú časť a mierne pritlačíme. Zvyškom krému potrieme povrch a okraje torty. Nožom urobíme na povrchu torty vlnky - chlpy čerta. Vytvarujeme nos, vytlačíme nosné dierky a tiež priehlbiny pre oči a ústa. tortu vložíme do chladničky na ľ hodiny stuhnúť. Polevu rozohrejeme podľa návodu na obale. Vrchnú časť torty ozdobíme po obvode svetlou polevou, z ktorej vytvoríme aj oči. Rohy čerta vytvoríme z celých jahôd, ktoré zapichneme pomocou špáradiel do krému. Oči a ústa dotvoríme z plátkov jahôd.       

Torta Ľadovec


6 bielkov., štipka soli., 300 g cukru., 
Na náplň: 6 žĺtkov., 70 g práškového cukru., 40 g preosiatej hladkej múky., balíček zlatého klasu., 500 ml mlieka., 250 g zmäknutého masla., 150 g práškového cukru., 200 g mletých vlašských orechov., balíček šľahačky v prášku., 125 ml mlieka., 
Na potrenie: 250 ml smotany na šľahanie.,
Na prípravu cesta ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni z bielkov, soli a cukru tuhý sneh. Sneh naplníme do cukrárskeho vrecka so stredne veľkým hladkým otvorom. Na plechy vyložené papierom na pečenie nastriekame špirálovite dva korpusy a priemerom 26 cm. Plechy umiestnime hore a dolu do predhriatej rúry a pečieme. Počas pečenia necháme rúru pootvorenú. V prípade potreby plechy počas pečenia vymeníme. Snehové korpusy necháme dosušiť cez noc v pootvorenej vypnutej rúre. Na prípravu náplne zmiešame žĺtky, práškový cukor, múku a zlatý klas. Prilejeme mlieko a za stáleho miešania varíme, kým hmota nezhustne. Za častého miešania necháme vychladnúť. Maslo a práškový cukor ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Do maslovej hmoty postupne po častiach zašľaháme pudingový krém. Do polovice vzniknutého krému zamiešame orechy. Okolo jedného snehového korpusu umiestnime okraj tortovej formy, nanesieme orechový krém a uhladíme. Šľahačku pripravíme s mliekom podľa návodu na obale a zamiešame do zvyšného krému. Šľahačkový krém natrieme na orechovú náplň a uhladíme. Tortu uložíme na hodinu do chladničky. Smotanu na šľahanie ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Z torty opatrne odstránime formu. vrchnú časť a okraje torty potrieme šľahačkou a tortu uložíme na 2 hodiny do chladničky. Druhý snehový korpus nalámeme na malé kúsky. Tortu posypeme kúskami korpusu a podávame.        

Rezy s anjelskými krídlami


125 g nastrúhaného marcipánu., 5 vajec., balíček vanilínového cukru., 175 g hladkej múky., KL kypriaceho prášku do pečiva., 75 g rozpusteného masla alebo margarínu., 
Na tvarohovú náplň 250 g tučného tvarohu., balíček vanilkového cukru., 100 g práškového cukru., balíček želatíny v prášku., 2 PL rumu., 250 ml smotany na šľahanie., 
Na ovocnú náplň: 500 g kompótového červeného ovocia (jahody, višne, ríbezle)., balíček červeného tortového želé., 200 ml vody alebo šťavy z kompótu., 2 zarovnané PL cukru., 
Na prípravu cesta ušľaháme marcipán, vajcia a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do krémovej konzistencie (asi 7 minút). Múku zmiešame s kypriacim práškom, preosejeme do misy a vaječnou penou a spolu s maslom alebo margarínom zamiešame. Cesto vylejeme na vymastený plech (30 x 40 cm), uhladíme, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na tvarohovú náplň ručne vymiešame tvaroh s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom do hladkej konzistencie. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, rozpustíme s rumom a dôkladne vmiešame do pripraveného tvarohu. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha a vmiešame do náplne. Náplň dáme do cukrárenského vrecka s veľkým otvorom v tvare hviezdičky a na vychladnutý korpus nastriekame pruhy vzdialené od seba asi 5 cm. Uložíme na hodinu do chladničky. Na ovocnú náplň necháme ovocie na sitku odkvapkať. Zmiešame tortové želé s ovocím a šťavou alebo vodou a za stáleho miešania krátko povaríme. Odstavíme zo sporáka a opatrne nanesieme na korpus medzi tvarohovú náplň. Uložíme na hodinu do chladničky.