17. januára 2010

Trubičková tortička

6 bielkov., 250 g nastrúhaných mandlí alebo orechov., 200 g práškového cukru., 
Na krém: 6 žĺtkov., 100 g práškového cukru., 2 vanilínové cukry., PL instantnej silnej kávy., 200 g mäkkého masla., 
Na ozdobenie: cca 15 cukrárskych trubičiek.,
Z bielkov vyšľaháme pevný sneh. Dobre premiešame mandle alebo oriešky s cukrom a opatrne zmiešame zo snehom. Štvrtinu cesta dáme na dno tortovej formy, uhladíme a pečieme v predhriatej rúre. Po upečení vyklopíme korpus na mriežku, opatrne stiahneme papier na pečenie a necháme plát cesta vychladnúť. Takto upečieme ďalšiu 1/4 cesta a celý postup opakujeme ešte dvakrát. 
Príprava krému: V horúcom vodnom kúpeli našľaháme žĺtka, cukor, vanilínový cukor a kávu do  peny. Potom nádobu vyberieme z vody a penu šľaháme do vychladnutia. Maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach pridávame do žĺtkovej peny až sa všetko spojí do hladkého krému. Tri štvrtiny krému použijeme na namazanie všetkých plátov torty, ktoré na seba poskladáme. Zbytky krému použijeme na potretie hornej plochy a strán torty. Dve tretiny trubičiek valčekom rozdrvíme a posypeme hornú bočnú stranu torty. Zbytok trubičiek nakrájame na kúsky veľké 3 - 4 cm a dozdobíme nimi tortu. Tortu necháme 3 - 4 hodiny odležať v chladničke. 

Brusnicová bábovka

250 g hladkej múky., 50 g kukuričného škrobu., kypriaci prášok do pečiva., 1 1/2 škoricového cukru., 25 g kryštálového cukru., vanilínový cukor. štipka soli., 4 vajcia., 
Na brusnicovú zmes: 250 g masla., 250 g pikantných (nie sladkých brusníc)., 2 PL ovsených vločiek., KL nastrúhanej citrónovej kôry., 
Na ozdobenie: svetlá poleva., 1/2 škoricového cukru.,
Najprv rozpustíme maslo na miernom ohni a necháme mierne zhnednúť. Odstavíme z platne a necháme chladnúť. Brusnice zmiešame s ovsenými vločkami a citrónovou kôrou a ponecháme na ďalšie použitie. Múku zmiešame zo škrobom, práškom do pečiva a škoricovým cukrom a preosejeme do misy. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia a vychladnuté maslo. Prísady prepracujeme ručným šľahačom s metličkami na hladké cesto. Tretinu cesta nalejeme do vymazanej a vysypanej bábovkovej formy a zarovnáme. Polovicu brusnicovej zmesi nalejeme do stredu cesta. Pridáme druhú tretinu cesta a uhladíme. Zvyšnú brusnicovú zmes opäť nalejeme do stredu cesta a prikryjeme zvyšným cestom. Dáme piecť do predhriatej rúry na spodný rošt. Bábovku po upečení necháme 10 minút vychladnúť, potom vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
Na ozdobenie: Polevu pripravíme podľa návodu na obale a ozdobíme ňou bábovku. Keď je poleva skoro stuhnutá, posypeme bábovku škoricovým cukrom. Krájame až poleva úplne stuhne.

Orieškovo maslové rezy

300 g hladkej múky., droždie., 100 g mletých lieskových orieškov., 100 g kryštálového cukru., 2 vanilínové cukre., štipka soli., 2 vajcia., 100 g rozpusteného masla alebo margarínu., 150 g vlažného mlieka., 
Na posypanie: 75 g masla., 100 g na plátky nasekaných lieskových orieškov alebo mandlí., 150 g kyslej smotany., 50 g cukru.,
Preosiatu múku zmiešame s droždím. Pridáme oriešky, cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo alebo margarín a mlieko. Cesto trochu pomúčime a necháme nakysnúť na teplom mieste tak dlho, až viditeľne zväčší objem. Cesto dáme na vymazaný plech, trochu ho pomúčime, roztlačíme po celom plechu a necháme minimálne 40 minút na teplom mieste odstáť, kým viditeľne nezväčší objem.
Na posypanie: Oriešky alebo mandle nadrobno posekáme. Maslo nakrájame na kúsky a pohádžeme na cesto. Cesto posypeme nasekanými orieškami. nakoniec pokvapkáme smotanou a posypeme cukrom. Dáme piecť do predhriatej rúry.

Veľkonoční zajkovia

450 ml hladkej múky., droždie., 70 g práškového cukru., vanilínový cukor., štipka soli., 60 g roztopeného masla., vajce., nastrúhaná kôra z citróna., 250 ml vlažného mlieka.,
Na ozdobenie a posypane: rozšľahané vajce., hrozienka., práškový cukor.,
Prísady na cesto dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Posypeme hladkou múkou, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 45 - 60 minút. Po vykysnutí ešte raz cesto prepracujeme a nakrájame ho na rovnaké kúsky Približne 1/3 cesta z každého kúsku odkrojíme a dáme bokom na hlavičku a chvovstík a 2/3 necháme na telíčko.
Tvarovanie telíčka: Kúsky cesta vytvarujeme do valčekov dlhých 10 - 12 cm, ktoré na jednom konci nastrihneme , aby vznikli 4 nožičky. "Telíčka" poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a "nožičky" ešte trochu pretiahneme. Zajačikov dávame ďalej od seba.
Vytvarovanie hlavičky a chvostíka: Z polovice cesta urobíme guličku a položíme ako chvostík na telíčko. Z druhej polovice vytvarujeme "kvapku". Z druhej polovice vytvarujeme "kvapku". Na špicatom konci cesto nastrihneme (vzniknú ušká) a položíme na telíčko ako hlavičku. Hlavičku a chvostík zľahka potrieme vajcom a hrozienka dáme ako očičká. Zajačikov necháme na teplom mieste ešte asi 15 minút nakysnúť. Potom pečieme v predhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí posypeme zajačikov zľahka práškovým cukrom.

Vanilkovo čokoládové rezy

4 žĺtka., 90 g práškového cukru., vanilínový cukor., 4 bielka., 100 g nasekaných lieskových orieškov.,
Na krém: vanilková tortová plnka., 200 g mäkkého masla., 200 ml studeného mlieka.,
Na ozdobenie: svetlá poleva., tmavá poleva., 2 PL riedkej marmelády.,
Žĺtka, práškový a vanilínový cukor vyšľaháme do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom primiešame spolu s orieškami do cesta. Všetko premiešame a cesto dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v strednej časti predhriatej rúry. Po upečení necháme korpus vychladnúť, stiahneme papier na pečenie a prerežeme na dve polovice.
Príprava krému: Krém pripravíme podľa návodu na obale tortovej plnky (variant: príprava s mliekom a maslom), ale použijeme 200 g mäkkého masla. Krémom potrieme polovicu korpusu a druhú polovicu na ňu priklopíme tak, aby spodná strana korpusu zostala hore. Zľahka potrieme marmeládou (len zakryjeme póry). Dáme na hodinu do chladničky stuhnúť. Nakoniec ozdobíme tortu polevami. Najprv podľa návodu rozpustíme tmavú polevu a potrieme povrch múčnika. Potom roztopíme svetlú polevu, odstrihneme malý rožtek a dozdobíme "fŕkance". Múčnik dáme (najlepšie cez noc) odležať do chladničky. Krájame nožom, ktorý si vždy namočíme do horúcej vody, aby nám poleva pri krájaní nepopraskala. Múčnik uchovávame v chlade.

Torta Červená Čiapiočka


150 g veľmi mäkkého masla., 150 g práškového cukru., vanilínový cukor., 3 vajcia., 180 g hladkej múky., 2 KL kypriaceho prášku do pečiva., 3 PL nastrúhanej čokolády., 100 ml mlieka (možno nahradiť červeným vínom).,
Na krém do korpusu: 200 ml smotany na šľahanie., PL nugátového krému., PL práškového cukru., smeta-fix., 50 g nasekaných opražených lieskových orieškov., 
Na krém na potretie torty: 250 ml smotany na šľahanie., PL práškového cukru., smeta-fix.,
Na ozdobenie: tmavá poleva., niekoľko jahôd., štipka kryštálového cukru., a trošku červenej potravinárskej farby.,
Maslo s cukrom, vanilínovým cukrom a vajciami vyšľaháme do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a nastrúhanou čokoládou a všetko premiešame. Nakoniec pridáme mlieko (víno) a vyšľaháme do hladkého cesta. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Potom cesto vylejeme do formy a stierkou uhladíme. Dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme korpus vychladnúť  2 x pozdĺž rozrežeme. 
Príprava krému do korpusu: Smotanu s nugátovým krémom a cukrom dobre zmiešame a vyšľaháme zo smeta-fixom podľa návodu na obale. Nakoniec opatrne (ručne) primiešame oriešky a takto pripraveným krémom naplníme korpus. 
Príprava krému na potretie torty: Smotanu, cukor a smeta-fix vyšľaháme do tuha. Krémom potrieme tortu po obvode a navrchu. Jednu polievkovú lyžicu krému dáme do mikrotenového sáčku, odstrihneme väčší roh a vytvarujeme krémom nosík. 
Zdobenie torty: Polevu roztopíme podľa návodu na obale, Odstrihneme maličký rožtek a vytvoríme ofinu, vrkoče, ústa a oči. Pomocou špáradla urobíme pehy. Na záver nakrájame na plátky jahody a vytvoríme z nich červený čepček a mašličky. Potravinársku farbu zmiešame s cukrom a posypeme trtu ako líčka. Tortu necháme 2 hodiny v chladničke stuhnúť a potom servírujeme.

Koláč Ferda Mravca

210 g hladkej múky., 70 g práškového cukru., 2 KL kypriaceho prášku do pečiva., vanilínový cukor., PL kakaa., vajce., 140 g mäkké maslo alebo margarín., 2 PL mlieka.,
Na tvarohovú náplň: 750 g mäkkého tvarohu., 2 vajcia., 250 g rozpusteného masla., 100 g práškového cukru., 3 vanilkové pudingy., vanilínový cukor.,
Na makovú náplň: 140 ml mlieka., 100 g mletého maku., PL práškového cukru., škoricový cukor.,
Všetky suroviny na prípravu cesta (maslo nakrájame) dáme na dosku a ručne spracujeme. Na múkou posypanej doske vyvaľkáme plát vo veľkosti vyššieho plechu. Cesto opatrne prenesieme na vymazaný a vysypaný plech. Cesto upravíme rovnomerne po celej ploche plechu.
Príprava tvarohovej náplne: Všetky suroviny na náplň v mise rozmiešame do hladka (možno použiť mixér).
Príprava makovej náplne: Dáme variť mlieko, pridáme mak, cukor, škoricový cukor a na miernom ohni asi 3 minúty povaríme. Potom necháme vychladnúť. Ak je náplň príliš hustá, pridáme lyžicu vody. Na cesto nalejeme tvarohovú náplň a uhladíme. Potom pomocou dvoch lyžíc nakladieme makovú náplň, ktorú zľahka uhladíme. Dáme piecť do predhriatej rúry. Koláč necháme vychladnúť a až potom krájame.

16. januára 2010

Koláč s pórom


200 g hladkej múky., KL kypriaceho prášku do pečiva., KL soli., vajce., 100 g mäkkého masla., 2 PL vody.,
Na náplň:  3 PL oleja., 250 g očisteného a najemno nakrájaného póru., menšia nakrájaná cibuľa., 250 g na kocky nakrájanej slaniny., 250 ml smotany na varenie., 3 vajce., 80 g hladkej múky., KL soli., štipka mletej sladkej papriky.,
Všetky prísady dobre prepracujeme na hladké cesto a odložíme na 30 minút do chladničky., Na rozohriatom oleji osmažíme pór, cibuľu a slaninu (restujeme asi 2 minúty). Potom zoberieme z platne a necháme vychladnúť. Cesto vyvaľkáme si na 3 mm plát, prenesieme ho do vymazanej tortovej formy a pritlačíme k okraju formy do výšky asi 3 cm.
Príprava náplne: Smotanu, vajcia a múku dobre premiešame. Pridáme soľ, papriku a pripravenú osmaženú zmes a dobre premiešame. Náplň nalejeme na cesto a uhladíme. dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme koláč asi 5 minút vychladnúť a krájame ešte teplý.

Strašidielka

240 g hladkej múky., 1/2 droždia., štipka soli., vanilínový cukor., 2 PL práškového cukru., vajce., 150 ml vlažného mlieka., 50 g rozpusteného masla., nastrúhaná citrónová kôra z citróna.,
Na krém: 5 plátkov želatíny., 2 žĺtky., 3 PL práškového cukru., 150 g mäkkého tvarohu., 250 ml smotany na šľahanie.,
Na zdobenie: 2 - 3 PL jahodovej marmelády.,
Do misy dáme múku, droždie, soľ, vanilínový cukor, vajce, mlieko, maslo a citrónovú kôru a ručne zamiesime kysnuté cesto. Poprášime hladkou múkou, prikryjeme utierkou a na teple necháme vykysnúť asi 50 - 60 minút. Po vykysnutí cesto ešte rez prepracujeme. Potom z cesta vytvarujeme valček, ktorý rozkrájame na 20 rovnakých kúskov. Z každého kúsku vytvoríme bochníček. Bochníčky dávame na plech vyložený papierom na pečenie ďalej od seba. Bochníčky necháme na plechu ešte asi 5 - 10 minút nakysnúť. Pred pečením bochníčky trochu "sploštíme" dlaňou na plechu a dáme piecť do predhriatej rúry. Vychladnuté bochníčky 1x pozdĺžne rozrežeme.
Príprava krému: Plátky želatíny namočíme do studenej vody. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny. Žĺtkovú penu vyberieme z vodného kúpeľa a zašľaháme do nej mäkký tvaroh. želatínu zľahka vytlačíme a na miernom ohni ju rozpustíme. Za stáleho šľahania ju prilievame do žĺtkovej hmoty a potom dáme do chladničky. Občas krém zamiešame a akonáhle začne tuhnúť, pridáme ušľahanú smotanu, z ktorej sme odobrali PL do mikrotenového sáčku a odložili do chladničky na neskoršie použitie. Krém necháme asi 30 minút v chladničke. Krémom naplníme zdobiaci sáčok s hladkou zdobičkou strednej veľkosti. Na spodný diel každého bochníčku nastriekame prúžky krému mriežkovite cez seba ako "zuby". Marmeládu dáme do mikrotenového sáčku, odstrihneme maličkú špičku a na zuby nastriekame prúžky marmelády. Priklopíme horným dielom bochníčku. Na sáčku zo šľahačkou odstrihneme malý rožtek a nastriekame očká, na ktoré potom dáme trošku marmelády. Pred servírovaním necháme ešte v chladničke stuhnúť.

Kráľovská koruna

5 vajec., 130 g práškového cukru., vanilínový cukor., škoricový cukor., 160 g hladkej múky., 50 g mandľových plátkov., 
Na náplň: 900 g olúpaných jabĺk bez jadrovníkov., 370 g ml jablkového džúsu., šťava z citrónu., 90 g kryštálového cukru., 2 číre tortové želé., 3 PL kukuričného škrobu., 60 ml jablkového džúsu., 
Na ozdobenie: 8 špáradiel., 8 malín., 
Na posýpku: odrobinky z korpusu., škoricový cukor.,
Vajcia s cukrom, vanilínovým a škoricovým cukrom ušľaháme do peny a potom primiešame múku. Do tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a posypeme mandľovými plátkami. Cesto nalejeme do formy a dáme do predhriatej rúry piecť. Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť. Po vychladnutí korpus 1 x pozdĺžne rozrežeme. Zo spodného dielu stiahneme papier na pečenie a upevníme ho opäť do tortovej formy. Horný diel rozrežeme na 8 trojuholníkov. Každý trojuholník zrežeme tak, aby bol vysoký 8 cm. Odrezané zbytky korpusu rozdrobíme a zmiešame zo škoricovým cukrom. Na kocky nakrájané jablká dáme do hrnca, pridáme džús, citrónovú šťavu, cukor a tortové želé. Všetko privedieme do varu a na miernom ohni za občasného miešania povaríme asi 5 - 7 minút (podľa tvrdosti jabĺk) Škrob zmiešame so 60 ml džúsu a primiešame do hrnca k jablkám. Krátko povaríme do zhustnutia a odoberieme z platne. Trojuholníky postavíme po obvode korpusu a do prostriedka opatrne nalejeme rozvarené jablká. Uhladíme až ku krajom formy. Do stredu torty nasypeme odrobinky z korpusu zmiešané zo škoricovým cukrom. Maliny napichneme na špáradlo a druhým koncom nasadíme na špičky  trojuholníkov. Najprv necháme vychladnúť náplň pri izbovej teplote a potom dáme tortu do chladničky asi na 4 hodiny stuhnúť. Servírujeme dobre vychladené.

Tvarohová štóla

500 g hladkej múky., kypriaci prášok do pečiva., 180 g jemne kryštálového cukru., 2 vanilínové cukre., 150 g mäkkého masla.., 100 g jemne strúhaných mandlí., nastrúhaná kôra z citróna., štipka soli., 2 vajcia., 250 g mäkkého tvarohu., 50 g kandizovaného ovocia., 50 g hrozienok., 
Na potretie: 20 g rozpusteného masla., 
Na posypanie: 5 PL práškového cukru.,
Na dosku dáme múku, kypriaci prášok, kryštálový cukor, vanilínové cukre, nakrájané mäkké maslo, mandle, citrónovú kôru, soľ, vajce a tvaroh. Všetko ručne prepracujeme na hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na hrubý plát, ktorý posypeme kandizovaným ovocím a hrozienkami. Cesto opäť premiesime a necháme asi 20 minút oddýchnuť. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 2 - 3 cm. Teraz budeme tvarovať štólu: dlhšie okraje zložíme proti sebe tak, aby sa v strede dotýkali. Potom prehneme pozdĺžnou stranou ešte na polovicu. Štólu položíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení ešte teplú štólu potrieme maslom a okamžite posypeme práškovým cukrom.

15. januára 2010

Ananásový koláč

150 g mäkkého masla., 120 g práškového cukru., štipka soli., nastrúhaná kôra z citróna., 3 vajce., 150 g hladkej múky., 4 PL kukuričného škrobu., KL kypriaceho prášku do pečiva., 
Na obloženie: stredne veľký ananás alebo veľká plechovka kompótu (šťavu z kompótu možno použiť na prípravu želé)., cca 40 g mandľových lupienkov., 2 tortové číre želé., 
Maslo, cukor, soľ a citrónovú kôru ušľaháme do peny, postupne zašľaháme vajce. Múku, škrob a kypriaci prášok preosejeme a krátko vmiešame do ušľahanej peny. Cesto vylejeme do vyššieho vymazaného a vysypaného plechu. nakrájaný ananás na kúsky prípadne na kolieska, poukladáme nahusto na cesto a posypeme lupienkami z mandlí. Dáme do predhriatej rúry piecť. Koláč necháme po upečení úplne vychladnúť. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale a necháme chvíľu vychladnúť. Najprv nalejeme na koláč tenkú vrstvu želé, dáme stuhnúť (asi na 30 sekúnd do chladničky) a potom opatrne nalejeme na koláč zbytok želé. (Ak želé príliš stuhlo, opäť ho na miernom ohni roztopíme).

Limetková maškrta

250 g hladkej múky., kypriaci prášok do pečiva., puding s vanilkovou príchuťou., 250 g práškového cukru., 2 vanilínové cukre., 3 PL rumu., strúhaná kôra z limetky., 4 vajcia., 25é g rozpusteného vlažného masla alebo margarínu., 
Na polevu: šťavu a kôru z 2 - 3 limetiek., 200 g práškového cukru.,
Múku, zmiešame s kypriacim práškom do pečiva a pudingom a preosejeme do misy. Pridáme cukor, vanilínový cukor, rum, limetkovú kôru, vajcia a maslo alebo margarín. Prísady spracujeme ručným šľahačom na hladké cesto. Cesto vylejeme do vymazaného a hrubou múkou vysypaného plechu a uhladíme. Dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť.
Na polevu: Limetky dôkladne umyjeme a usušíme. Nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Šťavu vymiešame s cukrom na hustú polevu. nakoniec primiešame kôru a natrieme na múčnik. Necháme cca hodinu stuhnúť v chlade a potom krájame na šikmé rezy. Limetky môžeme nahradiť citrónom.

Pestré rezy


350 g polohrubej múky., 200 g práškového cukru., kypriaci prášok do pečiva., 50 g kakaa., vanilínový cukor ., 200 ml mlieka., 100 g masla., 4 PL oleja., 3 vajcia., 2 PL hrozienok., 300 g odkvapkaného - kompótového,na malé kúsky nakrájaného ovocia.,
Na polevu: 200 g preosiateho práškového cukru., 3 PL citrónovej šťavy., PL vody (podľa potreby).,
Na posypanie: 1/2 krabičky farebnej ozdobenej posýpky.,
Do misy preosejeme múku, cukor, kypriaci prášok a kakao, pridáme vanilínový cukor. Zahrejeme mlieko a rozpustíme v ňom maslo a olej. Vlažnú zmes vlejeme do múky, pridáme vajcia a vymiešame. Môžeme použiť mixér. Nakoniec ručne vmiešame hrozienka a ovocie. Cesto vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu a uhladíme. Dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť. Práškový cukor, citrónovú šťavu a vodu vymiešame až vznikne hladká poleva.  Polevu natrieme na múčnik a povrch posypeme ozdobnou posýpkou. Po stuhnutí polevy nakrájame na rezy.

Kešu koláč


250 g miešaného ovocia v konzerve (ovocného koktejlu)., 150 g drvených kešu orieškov., 300 g hladkej múky., kypriaci prášok do pečiva., škoricový cukor., 100 g práškového cukru., 125 g hnedého cukru., 150 ml oleja., 3 vajcia., 2 PL mlieka., 
Na polevu: práškový cukor., 5 PL citrónovej šťavy., 
Najprv necháme konzervované ovocie dobre odkvapkať v site. Oriešky do cesta rozdrvíme v igelitovom vrecku a ponecháme na ďalšie použitie. Múku, kypriaci prášok do pečiva a škoricový cukor zmiešame a preosejeme cez sito. Pridáme oba cukry, olej, vajcia a mlieko. Prísady najprv dôkladne spracujeme šľahačom a nakoniec ručne vmiešame oriešky a ovocie. Cesto vylejeme do vymazanej a vysypanej tortovej formy a uhladíme. Dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení vyberieme koláč z formy a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Do citrónovej šťavy vmiešavame práškový cukor tak dlho, až je poleva hustá. Potom ňou pokvapkáme koláč a prípadne ho ozdobíme kešu orieškami.  

Hoblinkové prekvapenie

150 g hladkej múky., 50 g kukuričného škrobu.., 15 g kakaa., kypriaci prášok do pečiva., 200 g práškového cukru., vanilínový cukor., štipka soli., 4 vajcia., 200 g mäkkého masla alebo margarínu., 2 - 3 mlieka.,
Na náplň: tortová plnka s vanilkovou príchuťou., 125 g masla., 2 - 3 PL práškového cukru., 250 ml mlieka., 
Na posypanie: 75 g masla., 2 vanilínové cukre., 200 g strúhaného kokosu.,
Múku škrob, kakao, kypriaci prášok a práškový cukor preosejeme. Pridáme vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo alebo margarín a mlieko a spracujeme. Hladké cesto stierkou preložíme do vymazaného a vysypaného plechu a dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení položíme na plech na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
Na náplň: Podľa návodu na obale pripravíme plnku s mliekom a maslom (dbáme na to aby mali maslo aj plnka izbovú teplotu, inak by mohol krém zhrudkovatieť). Krémom rovnomerne potrieme koláč a necháme stuhnúť.
Na posypanie: Vo veľkej panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor a kokos a za stáleho miešania necháme zľahka zhnednúť. Necháme vychladnúť. Potom kokosovými hoblinkami rovnomerne posypeme maslový krém, prípadne ich do neho zľahka vtlačíme. Do doby podávania uchovávame v chlade.

Pochúťka z jablčného pyré

150 g hladkej múky., kypriaci prášok do pečiva., vanilínový cukor., 4 vajcia., 100 g rozpusteného masla., 200 g mletých lieskových orechov., 75 g hrozienok., 150 g práškového cukru., 
Na jablčnú náplň: 75é g rozvarených jabĺk., 400 - 500 ml smotany na šľahanie., 2 škoricové cukre., 3 smeta-fixy., šťava a kôra z polovičky citrónu., 200 g kyslej smotany., PL práškového cukru.,
Všetky suroviny na cesto dáme do misy a dôkladne spracujeme. Cesto stierkou preložíme na vymazaný a vysypaný plech, uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry. Plech vyberieme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť. 3/4 rozvarených jabĺk zmiešame so škoricovým cukrom a natrieme na zákusok. Odložíme do chladu. Smotanu vyšľaháme s cukrom a a smeta-fixom do tuha, vmiešame citrónovú šťavu, kôru a kyslú smotanu. Vyšľahanú šľahačku rozotrieme na jablkovú plnku a uhladíme. Krém zdobíme zvyšnými kúskami jabĺk a dáme na cca 30 minút do chladu. Potom môžeme krájať na rezy.

Čokoládovo jablčné rezy

250 g zmäknutého masla alebo margarínu., 250 g práškového cukru., 6 vajec., vanilínový cukor., škoricový cukor., 60 g kakaa., 750 g jabĺk., 350 g polohrubej múky., kypriaci prášok do pečiva.,
Na ozdobenie: 2 tmavé polevy.,
Na posypanie: olúpané nakrájané mandle.,
Maslo alebo margarín vyšľaháme šľahačom na najvyššom stupni. Pridávame cukor a šľaháme, kým sa suroviny nespoja. Pomaly primiešavame vajcia a nakoniec vanilínový cukor, škoricový cukor a kakao. Očistené a olúpané jablká nastrúhame nahrubo. Múku a kypriaci prášok preosejeme, pridáme jablká, ručne zamiešame a pridáme do našľahanej zmesi. Cesto stierkou preložíme na papierom na pečenie vyložený plech a dáme piecť do predhriatej rúry. Polevu pripravíme podľa návodu na obale, rozotrieme na múčnik a posypeme mandľami.

Bleskový koláč

300 g masla alebo margarínu., 150 g práškového cukru., vanilínový cukor., štipka soli., 5 vajec., 300 g hladkej múky., kypriaci prášok do pečiva., 100 g olúpaných mletých mandlí., 
Na posypanie:  100 g olúpaných nasekaných mandlí., 5é g olúpaných, na plátky nakrájaných mandlí., 100 g práškového cukru.,
Do našľahaného masla alebo margarínu za stáleho šľahania prisypávame cukor a vanilínový cukor. Postupne primiešavame vajcia. Múku, kypriaci prášok a soľ preosejeme. pridáme mleté mandle a na strednom stupni šľahača pomaly za stáleho šľahania prisypávame do cesta. Potom cesto dáme do vymazaného a vysypaného plechu a uhladíme. 
Na posypanie: Mandle zmiešame s cukrom a posypeme cesto. Dáme piecť do predhriatej rúry. po vychladnutí pokrájame na rezy.

14. januára 2010

Orieškové štvorčeky


5 žĺtkov., 200 g kryštálového cukru., vanilínový cukor., 8 PL horúcej vody., 200 g polohrubej múky., 1/2 KL kypriaceho prášku do pečiva., 100 g mletých orechov., sneh z 5 bielkov., 
Na ozdobenie: 200 g práškového cukru., 4 - 5 PL vody., poleva tmavá., 50 g nasekaných orechov.,
Žĺtky, cukor, vanilínový cukor a vodu ušľaháme na hustú penu. Múku, kypriaci prášok a orechy premiešame a vyšľaháme na penu. Zľahka (ručne) vmiešame sneh z bielkov. Hladké cesto vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu, uhladíme a pečieme v predhriatej rúre. Po upečení necháme vychladnúť.  
Na ozdobenie: Z práškového cukru a vody vymiešame hladkú hmotu a rozotrieme na múčnik. Naznačíme porcie a do každého stredu nasypeme trochu orechov. Tmavú polevu pripravíme podľa návodu na obale, odsrtihneme malý rožtek, a múčnik ozdobíme. Necháme stuhnúť a krájame rezy tak, že máme oriešky v strede porcie.

Ovocný koláč


300 g hladkej múky., kypriaci prášok do pečiva., 300 g práškového cukru., vanilínový cukor., 3 vajcia., 125 g rozpusteného vlažného masla., 100 ml nízkotučného mlieka., 
Na krém: 500 g mäkkého plnotučného tvarohu., vanilínový cukor., 1 - 2 PL práškového cukru., 3 plátky plátkovej želatíny., 
Na ozdobu: 1 kg miešaného ovocia v konzerve (ovocného koktajlu)., 2 tortové číre želé., 500 ml tekutiny (šťava z kompótu doplnená vodou)., cukor podľa chuti.,
Múku a prášok do pečiva preosejeme do misy, pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, maslo a mlieko. Ručným šľahačom zašľaháme, najprv krátko na najnižšom stupni a po chvíli asi minútu na najvyššom. Hladké cesto pomocou stierky preložíme do vymazaného a vysypaného plechu (30 x 40 cm), uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť. Ovocie necháme odkvapkať v site a necháme si 500 ml šťavy. Želatínu namočíme do mlieka a necháme 10 minút napučať. 
Na krém: Tvaroh, vanilínový cukor a cukor premiešame, na miernom ohni rozpustíme želatínu, metličkou do nej vmiešame do zvyšného tvarohu a ešte raz poriadne premiešame. Krém natrieme rovnomerne na korpus (až po okraje), ozdobíme ovocím a dáme do chladničky stuhnúť. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale. Najprv začneme liať po obvode a potom želé nalejeme na celý múčnik. Odložíme asi na 4 hodiny do chladničky. potom krájame na rezy.

Orechová inšpirácia


200 g masla alebo margarínu., 150 g práškového cukru., vanilínový cukor., štipka soli., PL rumu., 4 vajcia., 75 g vo vodnom kúpeli rozpustenej horkej čokolády., 200 g hladkej múky., kyprici prášok do pečiva., 15é g nasekaných vlašských orechov., 
Na ozdobenie: 2 tmavé polevy.,
Maslo alebo margarín vyšľaháme ručným šľahačom na najvyššom stupni až zvláčnie. Primiešame práškový cukor, vanilínový cukor, soľ a rum. Miešame tak dlho, až vznikne hladká hmota. Za stáleho šľahania pridávame po jednom vajci a čokoládu striedavo s preosiatou múkou, s kypriacim práškom a práškovým cukrom. Nakoniec vmiešame orechy. Cesto preložíme na vymazaný a papierom na pečenie vyložený plech a dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme múčnik vychladnúť. Polevu pripravíme podľa návodu na obale a potrieme ňou koláč. Naznačíme jednotlivé rezy a každý kúsok ozdobíme orieškom. Než poleva úplne stuhne, nakrájame rezy.    

Jarná želé torta

3 žĺtky., 80 g práškového cukru., 2 PL vody., 80 g polohrubej múky., 3 bielka., 
Na krém: 300 ml mlieka., puding s vanilkovou príchuťou., 70 g mäkkého masla., 40 g práškového cukru., 
Na ozdobenie: 150 g drobného ovocia., 
Na želé: cukrárenské želé červené., 2 - 3 PL cukru., 500 ml vody., 
Žĺtky s cukrom ušľaháme šľahačom do penista. Za stáleho šľahania pridáme vodu a múku. Z bielkov vyšľaháme šľahačom sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Hladké cesto vlejeme do tortovej formy, ktorej dno sme pokryli papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Necháme vychladnúť a očistíme okraj tortovej formy. Z mlieka a pudingového prášku pripravíme puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladnúť. Maslo a cukor vyšľaháme na penu. do ktorej postupne zašľaháme puding. Hladký krém rovnomerne natrieme na korpus až ku stene formy. Tortu ozdobíme ovocím a necháme asi 2 hodiny tuhnúť. Na prípravu želé zmiešame obsah vrecúška podľa návodu na obale s cukrom a pridáme vodu. Privedieme do varu a krátko povaríme (asi minútu). Necháme 10 minút chladnúť a potom nalejeme na tortu. Necháme stuhnúť. Uchovávame v chlade.   

Bleskové rezy


130 g hladkej múky., 50 g práškového cukru., 1/2 KL sódy bikarbóny., 20 g mäkkého masla alebo margarínu., vajce., KL mlieka., KL tekutého medu., KL rumu., 
Na krém: 250 ml smotany na šľahanie., 250 ml kyslej smotany., 2 tortové želé číre., KL práškového cukru., 250 g očistených, nakrájaných čerstvých jahôd (niekoľko z nich si odložíme na ozdobenie).,
Na posypanie: práškový cukor.,
Na kuchynskú pracovnú dosku nasypeme múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a nožom miešame s tukom. V hrnčeku premiešame vajce, mlieko, med a rum. Pomocou noža zapracujeme do múky. Keď sa suroviny čiastočne spoja, ručne vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí (podľa potreby dosku posypeme múkou). Z cesta vyvaľkáme plát a pomocou valčeka ho prenesieme na plech (30 x 40 cm) obrátený dnom nahor. Nožom alebo radielkom plát zarovnáme, aby mal rovné hrany a nepresahovali cez okraj plechu. Obrezky pritisneme na plát. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme do ružova. Ihneď po vybratí z rúry pozdĺžne rozkrojíme na tri dlhé pruhy. Každý pruh nožom "podrežeme" a stiahneme na podložku. Pracujeme rýchlo, kým sú pruhy vlažné. Na podložke ich necháme celkom vychladnúť. Na prípravu krému vyšľaháme do tuha smotanu na šľahanie, kyslú smotanu, tortové želé a cukor. Na studený plát natrieme 1/2 krému, pokladieme jahodami a zľahka pritlačíme druhý plát, pričom postup opakujeme. Múčnik mierne zaťažíme a odložíme asi na 3 - 4 hodiny do chladu. Pred servírovaním mierne posypeme práškovým cukrom, ozdobíme jahodami a nakrájame na rezy.     

Sviatočná mramorová bábovka


350 g polohrubej múky., nastrúhaná kôra z citróna., kypriaci prášok do pečiva., 250 ml mlieka., 2 PL rumu., 140 g zmäknutého masla., 220 g práškového cukru., vanilínový cukor., 4 žĺtky., 4 bielka., PL kakaa., 2 PL mlieka., 
Na posypanie: práškový cukor., 
Veľkú formu na bábovku vytrieme tuhým tukom a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou a predhrejeme rúru. V miske zmiešame múku, kôru z citróna a kypriaci prášok. Do mlieka pridáme rum a odložíme na ďalšie spracovanie. Maslo , práškový cukor a vanilínový cukor vymiešame šľahačom na najvyššom stupni. Do vymiešaného masla po jednom vmiešavame žĺtky -  každý asi 30 sekúnd. Keď pridáme posledný žĺtok, šľaháme ešte najmenej 10 minút. Za stáleho šľahania na najnižšom stupni šľahača pomaly pridávame 1/2 pripraveného mlieka a 1/2 pripravenej múky. Po chvíli pridáme zvyšné mlieko a múku. Z bielkov vyšľaháme šľahačom pevný sneh a zľahka vmiešame do pripraveného cesta. Asi 3/4 hladkého cesta pomocou stierky vylejeme do pripravenej formy. Do zvyšného cesta vmiešame PL kakaa a 2 PL mlieka. Vylejeme na svetlé cesto a uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre. Do upečenej bábovky zapichneme špajľu. Ak je špajľa po vytiahnutí suchá, bábovka je hotová. Bábovku ponecháme asi ť minút vo vypnutej rúre. Vyberieme z rúry a približne 15 minút necháme vo forme vychladnúť. potom vyklopíme. Necháme celkom vychladnúť, pocukrujeme práškovým cukrom a krájame. Bábovku uchováme zakrytú. Takto vydrží dlho vláčna.      

13. januára 2010

Celozrnné minirezy


5 bielkov., 100 g tekutého medu., 5 žĺtkov., 100 g tekutého medu., vanilínový cukor., 100 g mletých orechov., 70 g pšeničnej celozrnnej múky - jemnej mletej., 
Na posypanie: práškový cukor.,
Na náplň: 3 plátky želatíny., 250 ml smotany na šľahanie., PL tekutého medu., 2 PL orieškovo - čokoládového krému., 2 PL rumu., 
Na ozdobu: trochu nastrúhanej čokolády.,
Z bielkov a medu ušľaháme šľahačom pevný sneh. Žĺtky, med a vanilínový cukor vyšľaháme na krém. Do našľahaného žĺtkového krému zľahka vmiešame sneh z bielkov a potom i mleté orechy premiešané s pšeničnou múkou. Hladké cesto rovnomerne natrieme na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Upečený piškót posypeme práškovým cukrom, priložíme papier na pečenie a vyklopíme na podnos. Pripečený papier opatrne stiahneme, piškót necháme vychladnúť a nakrájame na 4 krátke pruhy (asi 30 x 10 cm). Na prípravu náplne namočíme želatínu podľa návodu na obale. Smotanu, med a orieškovo - čokoládový krém vyšľaháme do tuha. Zo želatíny opatrne vytlačíme vodu, pridáme rum a pomaly rozohrejeme. Do želatíny najskôr vmiešame asi 2 PL šľahačky a potom pridáme späť k zvyšnej šľahačke. Ak je náplň riedka, vložíme ju do nádoby, ktorá pláva v studenom vodnom kúpeli. Miešame a akonáhle začne náplň tuhnúť, pruhy striedavo natrieme náplňou. Časťou náplne natrieme hornú stranu a boky múčnika. Posypeme nastrúhanou čokoládou a odložíme asi na 2 hodiny do chladu. Pred servírovaním nakrájame približne na 10 kociek.  

Jogurtové osvieženie

4vajcia., 140 g práškového cukru., vanilínový cukor., 100 ml mlieka., 100 ml oleja., 160 g  hladkej múky., kypriaci prášok do pečiva., 
Na náplň: 2 želatíny v plátkoch.., 500 g jogurtu., 15é g práškového cukru (podľa sladkosti ovocia)., vanilínový cukor., šťava z 1 1/2 citróna., 2 PL smeta-fixy., 500 g drobného, čerstvého alebo kompótového odkvapkaného ovocia.,
Vajcia, práškový a vanilínový cukor vyšľaháme do peny, do ktorej za stáleho šľahania (na najnižšom stupni šľahača) striedavo pridávame mlieko, olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Hladké cesto vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu (30 x 40 cm) a rovnomerne uhladíme. Dáme piecť do predhriatej rúry a po upečení necháme korpus vychladnúť. Na prípravu náplne namočíme želatínu podľa návodu na obale. Jogurt, práškový a vanilínový cukor, citrónovú šťavu a rum premiešame metličkou. Vytlačené želatínové plátky na miernom ohni rozpustíme. K rozpustenej želatíne primiešame asi 2 - 3 PL rozmiešaného jogurtu a prilejeme späť k zvyšnej jogurtovej náplni. Smotanu so smeta-fixom ušľaháme šľahačom a vmiešame do jogurtovej zmesi. Zľahka vmiešame ovocie, nalejeme na korpus, rovnomerne uhladíme a odložíme približne na 3 hodiny do chladu. Uchovávame v chlade.  

Mandľový závin

250 g hladkej múky., droždie., 20 g práškového cukru., vanilínový cukor., štipka soli., nastrúhaná kôra z 1/2 omytého citróna., vajce., 40 g zohriateho masla., 125 - 150 ml vlažného mlieka., PL rumu., 
Na náplň: 50 g hrozienok namočených v 3 PL rumu., 80 g zmäknutého masla., 80 g práškového cukru., vanilínový cukor., nastrúhaná kôra z 1/2 omytého citróna., 3 vajcia., 200 g nastrúhaných mandlí (alebo vlašských orechov)., 100 g strúhanky., 125 ml kyslej smotany., 
Na potretie: rozšľahané vajce.,
Na posypanie: práškový cukor.,
Suroviny na cesto dáme do misy a vareškou vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na stenu misy (ak je príliš riedke, pridáme 1 - 2 PL múky). Vypracované cesto posypeme múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste dôkladne nakysnúť. Na prípravu náplne namočíme najskôr hrozienka do rumu. Maslo, práškový i vanilínový cukor, citrónovú kôru a vajcia asi 2 minúty šľaháme šľahačom. Pridáme hrozienka aj s rumom a ostatné prísady. Dôkladne premiešame. Cesto vyklopíme na pomúčenú kuchynskú pracovnú plochu, ešte raz prepracujeme a vytvarujeme valec, ktorý vyváľame do tvaru obdĺžnika asi cm hrubého. Náplň rovnomerne natrieme tak, aby zostal asi 2 cm nenatretý okraj. Bočné okraje zahneme dovnútra a cesto zavinieme do závinu. Prenesieme na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme asi 15 - 20 minút kysnúť. Potrieme vajcom a vložíme do predhriatej rúry. Správne upečenie vyskúšame špajľou. Ak je špajľa po vytiahnutí suchá, závin je upečený. Po vychladnutí pocukrujeme závin podľa chuti práškovým cukrom.     

Orechové kocky

250 g hladkej múky., 40 g solamylu.,1 1/2 kypriaceho prášku do pečiva., 5 6 PL mletých vlašských orechov., 150 ml mlieka., 150 ml oleja., 6 vajec., 200 g práškového cukru., vanilínový cukor., 
Na náplň: 2 šľahačky v prášku., 300 ml studeného mlieka., 50 g nastrúhanej čokolády.,
Na ozdobenie: trocha nastrúhanej horkej čokolády., trocha nasekaných orechov., 
Múku premiešame so solamylom, kypriacim práškom a orechmi. Do jednej nádoby odmeriame mlieko a olej. Vajcia. práškový cukor a vanilínový cukor vyšľaháme do penista. Na najnižšom stupni šľahača za stáleho šľahania do peny striedavo všľahávame mlieko s olejom a zmiešanú múku. Hladké cesto vylejeme do plechu (30 x x40 cm), ktorého dno sme pokryli papierom na pečenie. Uhladíme a pečieme v predhriatej rúre. Necháme vychladnúť. Korpus vyklopíme a stiahneme papier na pečenie., Šľahačku pripravíme podľa návodu na obale. Asi 1/3 šľahačky odoberieme a vmiešame do nej nastrúhanú čokoládu. Korpus rozrežeme na dva menšie obdĺžniky a každý kus prerežeme (ako tortu). Spodné časti korpusu vložíme späť do pechu alebo na podnos a natrieme čokoládovou náplňou. Zľahka priklopíme vrchné časti korpusu. Asi 1/3 šľahačky naplníme igelitové vrecúško a odstrihneme rožtek. Zvyšnou šľahačkou natrieme múčnik. Nožom zľahka naznačíme rezy a každý rez nastriekame šľahačkou. Ozdobíme čokoládou a orechmi.

12. januára 2010

Jahodové srdce

3 žĺtky., 2 PL mlieka., 100 g krupicového cukru., 1 balíček Vanilínového cukru., 100 g hladkej múky., 1 balíček Zlatého klasu., 2 KL Kypriaceho prášku do pečiva., 3 bielky., štipka soli.,
Na náplň: 250 g čerstvých alebo mrazených jahôd., 100 g práškového cukru., 400 ml šľahačkovej smotany., 1 balíček Želatínového stužovača., 100 ml vody.,
Na ozdobenie: 200 g jahôd.,
Na prípravu cesta vyšľaháme za pomoci elektrického ručného šľahača žĺtky s mliekom, cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Múku zmiešame so zlatým klasom a práškom do pečiva a vmiešame do žĺtkovej hmoty. Dôkladne premiešame. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy v tvare srdca. Pečieme v predhriatej rúre. Po upečení necháme korpus asi 10 minút schladnúť, potom ho z formy vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Korpus po vychladnutí raz pozdĺžne prerežeme. Na prípravu náplne rozmixujeme jahody s cukrom, až vznikne dreň. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom dotuha. 1/3 šľahačky ponecháme stranou na ozdobenie a do zvyšku šľahačky opatrne  primiešame jahodovú dreň. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a primiešame do jahodovej šľahačky. Spodnú časť korpusu potrieme polovicou jahodovej náplne a priložíme vrchnú časť korpusu. Celé srdce potrieme druhou polovicou náplne a ozdobíme šľahačkou.

Piškótové rezy s pudingom


4 vajcia., 4 PL horúcej vody., 200 g práškového cukru., 1 balíček Vanilínového cukru., 200 g polohrubej múky., 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva.,
Na náplň: 2 balíčky Créme Olé s čokoládovou príchuťou., 500 ml mlieka., 500 g mäkkého tvarohu.,
Na ozdobenie: 250 ml šľahačkovej smotany., 1 balíček Smeta-fixu., 1 balenie Zdobenia tmavého.,  
Na prípravu cesta ušľaháme žĺtky, horúcu vodu, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Nakoniec vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Cesto nalejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu a pečieme v predhriatej rúre. Upečený korpus necháme chvíľu vychladnúť. Na prípravu náplne ušľaháme Créme Olé s 500 ml mlieka podľa návodu na obale. Pridáme tvaroh a vymiešame hladký krém. Krémom potrieme vychladnutý korpus. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom so smeta-fixom. Nanesieme na krém. Posypeme zdobením a dáme asi na 1 hodinu stuhnúť do chladničky.

Rožteky s orechovou náplňou


300 g hladkej múky., 25 g cukru., ½ KL soli., 1 balíček Pomocníka na kysnuté cesto., 150 ml vody., 40 ml oleja., 1 vajce., 1 PL rumu.,
Na náplň: 200 g vlašských orechov., 30 ks detských okrúhlych piškót., 2 balíčky Vanilkového cukru., 100 ml mlieka.,
Na potretie a posypanie: 1 vajce., 1 PL práškového cukru.,
Najprv si pripravíme orechovú náplň. Orechy a piškóty rozomelieme na jemno, pridáme cukor, mlieko a vareškou premiešame. Na prípravu cesta dáme do misy múku, cukor a soľ. Prisypeme Pomocníka na kysnuté cesto Expres a dôkladne premiešame. Pridáme vodu, olej, vajce a rum. Vareškou vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny nádoby. Cesto rozváľame na plát vysoký asi 3 mm. Rozrežeme na asi 11 cm široké pruhy a tie ďalej rozrežeme na trojuholníky. Náplň rozdelíme lyžičkou na pripravené trojuholníky. Stočíme a vytvoríme rožteky. Rožteky pokladieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre. Ešte teplé rožteky posypeme práškovým cukrom.

Valentínske Tiramissu


6 vajec., 9 PL polohrubej múky., 7 PL práškového cukru., 5 PL oleja., 3 PL vody., 1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva., 300 ml uvarenej kávy., 3 cl likéru amareto., 250 g jahôd.,
Na šľahačkovú masu: 2 balenia Šľahačky v prášku., 300 ml mlieka., 250 g mascarpone.,1 vaječný žĺtok.,
Na ozdobenie: 50 g kakaa.,
Na prípravu cesta zmiešame vajcia, múku, práškový cukor, olej, vodu a kypriaci prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Formu vložíme do rúry a pečieme. Pišót necháme vychladnúť. Vychladnutý piškót rozdrobíme do misy a polejeme vlažnou kávou a amaretom. Šľahačku vyšľaháme s mliekom podľa návodu na obale. Mascarpone a vaječný žĺtok vyšľaháme do peny, pridáme k šľahačke spolu premiešame. Do tortovej formy alebo do misiek dáme vrstvu piškótovej masy, na to vrstvu šľahačkovej masy. Vrstvenie opakujeme ešte dvakrát. Na záver posypeme kakaom.

Veľkonočný závin

500 g lístkového cesta, 3 mladé cibuľky s vňaťou, 100 g syra, 4 vajcia, zväzok petržlenovej vňate s pažítkou, kapia, olej, soľ, mleté čierne korenie, žĺtok, mak a rasca na posypanie
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm. Na troche oleja speníme očistenú nadrobno pokrájanú mladú cibuľku s vňaťou, pridáme rozšľahané vajcia, osolíme a za stáleho miešania pripravíme riedku praženicu. Do praženice vmiešame postrúhaný syr, pokrájané bylinky a rozložíme ju po dĺžke do stredu rozvaľkaného cesta. Na praženicu uložíme očistenú pokrájanú kápiu, boky cesta preložíme cez plnku, konce uzavrieme a uložíme na vodou opláchnutý plech. Závin natrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme makom a vo vyhriatej rúre upečieme.

Palacinky so špenátom

2 vajcia, 1 dl minerálnej vody, 1,5 dl mlieka, 2 lyžice oleja, štipka soli, 150 g hladkej múky, olej na pečenie, 200 g paradajok, cukor, štipka mletej škorice
Plnka: 500 g špenátu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 100 g slaného syra
Z vajec, minerálnej vody, mlieka, olej, štipky soli a múky vymiešame hladké cestíčko a necháme 20 minút postáť. Paradajky pokrájame, vložíme do hrnca, osolíme, posypeme cukrom, podlejeme trochou vody a za občasného premiešania dusíme domäkka. Ochutíme mletou škoricou a premiešame. Na panvici vymastenej olejom postupne upečieme z cestíčka palacinky, naplníme plnkou, zvinieme a podávame s paradajkovou omáčkou.
Plnka: Umytý špenát zbavíme tvrdých stopiek, vložíme do hrnca, zalejeme malým množstvom vody, osolíme a krátko povaríme. Scedíme, pokrájame a v mise premiešame s očisteným pretlačeným cesnakom, rozmrveným syrom a štipkou mletého korenia.

Medové kurča

kurča, soľ, 2 lyžice tekutého medu, 1 dl bieleho vína, 1 lyžičky mletého čierneho korenia, 2 dl hydinového vývaru, citrón
Umyté kurča osušíme a brušnú dutinu i vrch nasolíme. Jednu lyžicu medu rozmiešame s polovicou vína, mletým čiernym korením a kurča ním z vrchu aj z vnútra natrieme. Uložíme do pekáča, prikryjeme a vo vyhriatej rúre pečieme hodinu. Kurča odkryjeme, polejeme výpekom a upečieme dochrumkava. Počas pečenia polievame výpekom a podľa potreby podlievame malým množstvom vody. Kurča vyberieme, rozporcujeme a uložíme na teplom mieste. Do výpeku dáme zvyšný med, víno šťavu z polovice citróna a za stáleho miešania krátko prevaríme. Kurča polejeme medovou omáčkou a podávame.

Palacinky s mäsovými guľkami

350 g mletého bravčového mäsa, 150 g mletého hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, vajce, lyžica kečupu, olej, cibuľa, 200 g paradajok, 1 dl červeného vína, bazalka, 2 dl bieleho jogurtu, 1 dl kyslej pochúťkovej smotany
Cestíčko: 3 dl mlieka, 3 vajcia, štipka soli, 4 lyžice polohrubej múky
Mleté bravčové a hovädzie mäso osolíme, okoreníme, pridáme vajce, kečup a dokonale vymiešame. Z masy vlhkými rukami tvarujeme malé guľky a postupne opekáme na rozohriatom oleji. Do výpeku dáme očistenú pokrájanú cibuľu, pokrájané paradajky, podlejeme vínom a krátko podusíme. Do paradajok vložíme opečené guľky, podľa chuti osolíme a krátko spolu podusíme. Guľky rozdelíme na palacinky, prekryjeme a polejeme jogurtom premiešaným so smotanou a pokrájanou bazalkou.
Palacinky: Z mlieka, vajec, soli a múky vymiešame hladké cestíčko a necháme 30 minút postáť. Potom postupne upečieme na troche oleja 4 väčšie palacinky.

Banánová torta

4 vajcia, 100 g rastlinného masla, 100 g práškového cukru, 180 g čokolády na varenie, 180 g polohrubej múky, lyžička kypriaceho prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa, 2 lyžice jahodového džemu, lyžička citrónovej šťavy, 50 g masla, 2 lyžice pistáciových orieškov, šľahačka
Žĺtky vymiešame so zmäknutým rastlinným maslom a práškovým cukrom do peny. Postupne pridávame preosiatu múku premiešanú so štipkou soli a kypriacim práškom do pečiva, kakao, polovicu postrúhanej čokolády a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a v strede vyhriatej rúre upečieme. Upečený korpus natrieme džemom a necháme vychladiť. Banány ošúpeme, pokrájame na kolieska, uložíme na vychladený korpus, pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme rozpustenou čokoládou vymiešanou s maslom. Stuhnutú tortu posypeme posekanými opraženými pistáciovými orieškami a pred podávaním ozdobíme šľahačkou.

Zapekaný sendvič


4 plátky sendviča, 4 plátky pečeňového syra, 4 plátky údeného salámového syra, cibuľa, 100 g strúhaného syra, kečup, olej
Plátky sendviča z jednej strany nasucho opečieme na teflónovej panvici. Neopečenou stranou nadol uložíme na vymastený plech. Na každý plátok sendviča uložíme plátok pečeňového syra, plátok údeného syra, dve kolieska ošúpanej cibule, posypeme postrúhaným syrom a vo vyhriatej rúre zapečieme.

Šťavnatý koláč


3 vajcia, 180 g práškového cukru, 1 dl oleja, 1 dl mlieka, 200 g polohrubej múky, 2 lyžice kakaa, 7 dl broskyňového kompótu, 50 g čokolády
Plnka: 3 dl mlieka, balenie škrobovej múčky, 2 vanilkové cukry, 2 dl šľahačkovej smotany
Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Za stáleho miešania prilievame olej, vlažné mlieko a po lyžiciach vmiešame preosiatu múku premiešanú so soľou a kypriacim práškom do pečiva. 2/3 cesta vylejeme na plech, vyložený mastným papierom, do zvyšného cesta vmiešame kakao a pomocou lyžice vylejeme na svetlé cesto. Vo vyhriatej rúre upečieme, vyklopíme na pocukrovanú utierku a papier stiahneme. Upečený plát prekrojíme po dĺžke na 4 rovnaké pásy. Prvý pás uložíme na dlhšiu tácku, pokvapkáme šťavou z kompótu, polejeme časťou vlažnej plnky a poukladáme časť pokrájaných broskýň. Postupne opakujeme, kým neminieme suroviny. Vychladený koláč natrieme zvyšnou vyšľahanou šľahačkou a posypeme postrúhanou čokoládou.
Plnka: Z mlieka, zlatého klasu a vanilkového cukru uvaríme hustejší krém. Do vlažného mlieka všľaháme polovicu vyšľahanej šľahačky.

Jahodová torta

6 vajec, 6 lyžíc práškového cukru, 6 lyžíc hladkej múky, štipka soli, 2 lyžice jahodového džemu, 200 g jahôd, 2,5 dl smotany na šľahanie, stužovač šľahačky, 2 vanilkové cukre
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Po lyžiciach striedavo vmiešame preosiatu múku premiešame so soľou a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Vychladený korpus vyklopíme z formy, prkrojíme na polovicu a jednu časť natrieme jahodovým džemom. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom a vanilkovými cukrami dotuha. Časť šľahačky a umytých jahôd si odložíme na zdobenie. Zvyšnú šľahačku zmiešame s pokrájanými jahodami, natrieme ňou džemom natretý korpus, prikryjeme nenatretou časťou korpusu a jemne pritlačíme. Vrch aj boky torty natrieme šľahačkou, ozdobíme jahodami a po krátkom schladení podávame.

Zemiaková torta


5 vajec, 150 g práškového cukru, 180 g polohrubej múky, štipka soli, lyžička kypriaceho prášku do pečiva, lyžica rumu, 100 g mletých orechov, pikantný džem, 80 g čokolády na varenie, lyžica masla
Plnka: 150 g zemiakov uvarených v šupke, 250 g masla, 180 g práškového cukru, 30 g mletých mandlí, 4 lyžice rumu
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Pridáme preosiatu múku premiešanú so soľou a kypriacim práškom, orechy, rum a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejem do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Teplý korpus natrieme džemom a necháme vychladiť. Vychladený korpus nahrubo natrieme plnkou a ozdobne polejeme rozpustenou čokoládou vymiešanou s maslom.
Plnka: Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme zemiaky a dokonale vyšľaháme. Pridáme pomleté mandle, rum a znova premiešame.

Vianočné kolieska

400 g hladkej múky, štipka soli, 180 g práškového cukru, vajce, 2 žĺtky, 100 g mletých orechov, 100 g kokosovej múčky, kakao, práškový cukor na obaľovanie
Preosiatu múku premiešame so soľou, pridáme práškový cukor, rozšľahané vajce, žĺtky, zmäknuté pokrájané maslo, mleté orechy a vymiesime tuhé cesto. Do polovice cesta vmiešame trochu kakaa. Pomocou mlynčeka na mäso a špeciálneho nástavca pretláčame cez otvor v nástavci pripravené cesto a spájame do tvaru koliesok. Kolieska uložíme na vymastený plech a vo vyhriatej rúre upečieme. Teplé kolieska obaľujeme v práškovom cukre.

Rožky s orechami


8 rožkov z predošlého dňa, olej, 2 dl mlieka, vanilkový cukor, 150 g orechov, 100 g práškového cukru, 2 lyžice masla
Rožky pokrájame na kolieska, uložíme na plech, pokvapkáme olejom, mliekom, posypeme vanilkovým cukrom a vo vyhriatej rúre krátko zapečieme. Vyberieme do misy, posypeme mletými orechami, práškovým cukrom a premiešame. Rozdelíme na taniere a pokvapkáme rozpusteným maslom.

Kokosové kolieska

250 g hladkej múky, 120 g masla, 160 g práškového cukru, štipka soli, lyžička kypriaceho prášku do pečiva, 3 lyžice sladkej smotany, kokosová múčka
Plnka: 250 g masla, 150 g práškového cukru, 80 g kokosovej múčky, 2 lyžice rumu
Preosiatu múku, maslo, práškový cukor, soľ, kypriaci prášok a smotanu vymiesime na hladké cesto, zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Uložíme na vymastený plech a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Vychladnuté kolieska natrieme z jednej strany plnkou, po dve spojíme, jemne natrieme aj boky a obalíme v kokosovej múčke.
Plnka: Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, vmiešame kokosovú múčku a rum.

11. januára 2010

Langoše s cesnakom

250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, lyžička soli, 20 g droždia, lyžička kryštálového cukru, 1,5 dl vody, 2 vajcia, 4 strúčiky cesnaku
Obe múky preosejeme, premiešame so soľou a dáme do misy. Vo vlažnej vode rozmiešame droždie, cukor, pridáme trochu polohrubej múky a necháme nakysnúť. Kvások vylejeme do múky a vymiesime hladké vláčne cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Cesto preložíme na múkou posypanú dosku, rozdelíme na niekoľko malých bochníkov a pomocou rúk každý naťahujeme do strán na tenkú placku. V rajnici zohrejeme väčšie množstvo oleja a placky na ňom postupne z oboch strán vyprážame dozlatista. V troche oleja rozmiešame pretlačený cesnak, podľa chuti osolíme a natierame ním upečené langoše.

Broskyňový zákusok

4 vajcia, 180 g práškového cukru, 100 g masla, 200 g polohrubej múky, štipka soli, lyžička kypriaceho prášku do pečiva, marhuľový džem, 7 dl broskyňového kompótu, 100 g čokolády, 2 šľahačky v prášku, 3 dl mlieka, vanilkový cukor
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Postupne všľaháme zmäknuté maslo, preosiatu múku premiešanú so soľou a kypriacim práškom a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený múkou posypaný plech a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Teplý plát cesta natrieme džemom a necháme vychladiť. Marhule scedíme, jemne roztlačíme vidličkou a natrieme na koláč. Pofŕkame rozpustenou čokoládou a natrieme šľahačkou vyšľahanou s mliekom a vanilkovým cukrom. Koláč krájame nožom namočeným v teplej vode.

Pudingové bábovky


4 vajcia, 120 g masla, 160 g práškového cukru, štipku soli, 180 g polohrubej múky, lyžička kypriaceho prášku do pečiva, 50 g maizeny, balenie ovocného pudingu v prášku, jahody, šľahačka
Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Postupne všľaháme vlažný rozpustený tuk, preosiatu múku premiešanú so soľou a kypriacim práškom a maizenu. Cesto rozdelíme do menších vymastených a múkou vysypaných formičiek a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Bábovky vyklopíme na taniere, každú naplníme teplým ovocným pudingom, pripraveným podľa návodu na obale a necháme vychladiť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a ozdobíme šľahačkou a umytými jahodami.

Plnené šišky

500 g polohrubej múky, štipka soli, 20 g droždia, 1 dl mlieka, 50 g cukru, lyžica rumu, 100 g hustejšieho džemu, olej alebo tuk na vyprážanie, práškový cukor
Preosiatu múku premiešame so soľou a dáme do misy. Z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru pripravíme kvások, vylejeme do múky, pridáme vajce, zvyšný cukor, rum a vymiesime hladké tuhšie cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm, na polovicu cesta uložíme 4 cm od seba lyžičkou džem a prekryjeme druhou polovicou cesta. Okrúhlou formičkou alebo pohárom vykrajujeme šišky tak, aby džem bol v strede kolieska. Šišky necháme na doske ešte 5 minút kysnúť. V hlbšej rajnici zohrejeme olej alebo tuk a šišky v ňom postupne z oboch strán vypražíme.

Jelenia pečienka

600 g jelenieho stehna, soľ, 5 zrniek borievok, 2 dl červeného vína, olej, mrkva, cibuľa, 2 dl mäsového vývaru, 4 lyžice brusnicového kompótu, 2 lyžice ríbezľového kompótu
Odležané mäso odblaníme, umyjeme a osušíme. Vložíme do pekáča, osolíme, posypeme podrvenými borievkami, podlejeme mäsovým vývarom a prikryté pečieme 30 minút. Pridáme ošúpanú pokrájanú cibuľu, očistenú pokrájanú mrkvu, podlejeme vínom a upečieme domäkka. Počas pečenia polievame výpekom a podľa potreby podlievame vodou. Mäso vyberieme, výpek rozmixujeme, vylejeme do rajnice, do litra zriedime vodou, pridáme ríbezľový kompót a krátko povaríme. Mäso pokrájame, rozdelíme na taniere, polejeme omáčkou a posypeme brusnicovým kompótom.