5. decembra 2010

Ragú s paprikou a rozmarínom

2 cibule., 2 strúčiky cesnaku., 1,5 žltej papriky., 4 veľké kuracie stehná., morská soľ., mleté čierne korenie., 3 PL olivový olej., 800 g lúpaných paradajok (1 konzerva)., 2 vetvičky rozmarínu., 
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminky. Cesnak ošúpeme a pozdĺžne prekrojíme na polovice. Papriku umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na pásiky. Rozmarín umyjeme, osušíme, otrháme a najemno nasekáme. Kuracie stehná umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a poprekrajujeme v kĺbe. Mäso dobre osolíme a okoreníme. V pekáči rozpálime olej a mäso na ňom zo všetkých strán sprudka opečieme. Paradajky nakrájame na menšie kúsky a spolu so šťavou aj s paprikou, cibuľou a cesnakom pridáme k mäsu. Dochutíme rozmarínom. Pekáč preložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a pečieme 40 až 50 minút. Osolíme, okoreníme a horúce podávame. Vzniknutú omáčku môžeme podľa potreby rozriediť bielym vínom. Ku kuraciemu ragú sa hodí biely chlieb.     

Kura v bylinkovo smotanovej omáčke

1 mrkva., 1 petržlen., 2 cibule., 1/2 viazaničky petržlenovej vňate., 1 kura., 2 PL olivového oleja., soľ., mleté čierne korenie., 400 ml bieleho vína., 1 PL omáčky čili., 1 až 2 KL škrobovej múčky., 125 ml smotany na šľahanie., 2 jarné cibuľky., 75 g miešaných byliniek (rozmarín., pažítka., bazalka., tymian., ligurček atď.).,
Mrkvu a petržlen nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nasekáme. Zeleninu spolu s vňaťou dáme do pekáča a vložíme na spodnú koľajničku do rúry vyhriatej na 200 stupňov C. Kura umyjeme, osušíme, nakrájame na 8 častí, ktoré dôkladne osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom. Mäso rozložíme na zeleninu v pekáči a pečieme približne 45 minút, kým sa mäso nezačne oddeľovať od kosti. Kura vyberieme a odložíme na teplé miesto. Obsah pekáča podlejeme vínom a prevaríme. Prilejeme vývar, prevaríme a všetko precedíme cez sito. Tekutinu prelejeme do hrnca a necháme zovrieť. Ochutíme soľou, korením a omáčkou čili. Škrobovú múčku rozmiešame v smotane a nalejeme do vývaru. Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme, najemno nasekáme a spolu s bylinkami zamiešame do omáčky. Upečené kura vložíme do omáčky a podávame.     

4. decembra 2010

Kačacie prsia v syrovej omáčke

2 kačacie prsia po 400 g., soľ., mleté čierne korenie., 1 PL masla.,
Syrová omáčka: 1 malá cibuľa.., 1 PL oleja., soľ., mleté biele korenie., mletý muškátový oriešok., 50 ml bieleho vína.., 125 ml smotany na varenie., 150 g syra s modrou plesňou., 
Mäso umyjeme pod studenou vodou, dôkladne osušíme, osolíme a okoreníme. V panvici rozpustíme maslo a na miernom plameni opečieme kačacie prsia (na strane s kožou 10 minút, na opačnej ďalších 8 minút). Vyberieme z panvice, zabalíme do alobalu a aspoň 10 minút necháme odstáť. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. V hrnci rozpálime olej a cibuľu na ňom opečieme do sklovita. Podlejeme vínom, zredukujeme na polovicu, prilejeme smotanu a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. odstavíme a v horúcej omáčke za stáleho miešania rozpustíme na malé kúsky nakrájaný syr. Kačacie prsia naservírujeme na tanier, okoreníme a podávame s omáčkou.  
  

Cestoviny s lososovo smotanovou omáčkou

1 balík cestovín reginette (dlhé ploché cestoviny s vlnkovým okrajom)., 1/2 cibule., 1 strúčik cesnaku., 150 g mrazeného hrášku., 1 PL masla., 100 ml zeleninového vývaru., 300 ml smotany na varenie., 1 PL nakladaného kôpru., soľ., mleté biele korenie., 1 žĺtok., 300 g lososa., 1 až 2 PL nasekanej bazalky.,
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Cibuľu a cesnak ošúpeme, nadrobno pokrájame a podusíme na masle. Pridáme hrášok, osolíme, okoreníme a prilejeme vývar. Varíme 5 minút. Lososa nakrájame na tenké pásiky. Hrášok zmiešame spolu so smotanou a kôprom, zmes privedieme do varu, pridáme soľ a korenie, odstavíme a primiešame žĺtok. Pridáme lososa a prikryté dusíme na slabom ohni asi 3 minúty. Cestoviny zlejeme, necháme krátko odkvapkať, premiešame s omáčkou a posypeme nasekanou bazalkou. 
    

Gnocchi so šafranom

2 cibule., 1 strúčik cesnaku., štipka šafránu., 100 ml bieleho vína., 200 ml zeleninového vývaru., 50 ml smotany na varenie., 1 žĺtok., 1 PL masla., soľ., mleté čierne korenie., citrónová šťava., 500 g mrazených cestovín gnocchi., 
Cibuľu a cesnak ošúpeme a pokrájame nadrobno. biele víno zmiešame s cibuľou a so šafranom a tekutinu varíme tak dlho, aby nám ostali asi 2 PL. Prilejeme vývar a tekutinu zvaríme na 125 ml. Prelejeme cez sitko. Smotanu zmiešame so žĺtkom a zmes primiešame do vývaru. Do omáčky pridáme na kúsky nakrájané maslo a všetko zmixujeme. Gnocchi uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale, zlejeme, vložíme do vyhriatej misy a prelejeme omáčkou. Ochutíme korením a ozdobíme šafranovými vláknami.



Paradajková omáčka s cesnakom

1 ks stonkového zeleru., 800 g paradajok., 3 strúčiky cesnaku., 2 cibule., 6 PL olivového oleja., 125 ml pradajkovej šťavy., soľ., mleté čierne korenie., 2 KL talianskych byliniek (zmesi na špagety)., 100 g miešaných olív bez kôstky., 1 PL masla., 3 vetvičky bazalky.,
Stonkový zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Paradajky sparíme, ošúpeme, vyberieme jadierka a nakrájame nadrobno. Cesnak a cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji, po 3 minútach pridáme zeler a paradajky, zamiešame a krátko podusíme. Prilejeme paradajkovú šťavu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a talianskymi bylinkami. Varíme asi 20 minút. Olivy rozpolíme alebo nakrájame na mesiačiky, pridáme do omáčky a 5 minút povaríme. Primiešame nasekanú bazalku, maslo, zamiešame a môžeme podávať.

Gnocchi v zelenej omáčke

4 plátky slaniny., 650 g zemiakov., 350 g hladkej múky., 100 g detskej krupice., soľ., muškátový oriešok., 300 g bôbu., 1 cibuľa., 60 g masla., 80 g stonkového zeleru., 1/2 viazaničky petržlenovej vňate., 100 ml zeleninového vývaru., 200 ml smotany na varenie., mleté čierne korenie., 
Slaninu nakrájame na kocky, opečieme a necháme vychladnúť. Zemiaky uvaríme, ošúpeme a ešte horúce prelisujeme. Ihneď zmiešame s múkou, slaninou a krupicou. Cesto by sa nemalo lepiť. Podľa potreby môžeme pridať múku. Osolíme, ochutíme muškátovým orieškom a necháme a necháme 15 minút odležať. Z cesta vytvoríme valčeky veľkosti prsta, nožom ich rozdelíme na 2 cm dlhé kúsky, ktoré zvrchu mierne sploštíme pomocou vidličky. Gnocchi uvaríme v osolenej vode, vyberieme a schladíme pod tečúcou studenou vodou. Na omáčku povaríme bôb v osolenej vode a prudko schladíme. Vrchnú vrstvu stiahneme a strukovinu rozmixujeme. Cibuľu pokrájame nadrobno a zeler na kocky. Zeleninu opečieme na horúcom masle, nakoniec zalejeme vývarom, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, 10 minút povaríme, pridáme smotanu. privedieme do varu a dôkladne rozmixujeme. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Tesne pred servírovaním pridáme do omáčky bôb a ešte dochutíme.   

Knedličky v paradajkovo paprikovej omáčke

2 plechovky krájaných paradajok (po 400 g)., 3 paradajky., žlté a červené., 1 veľká cibuľa., 2 strúčiky cesnaku., olivový olej., soľ., mleté čierne korenie., mletý muškátový oriešok., štipka korenia čili., 1 až 2 KL kryštálového cukru., 1 viazanička bazalky., 250 g starého bieleho chleba., 150 ml mlieka., 2 vajcia., 4 až 5 PL hladkej múky., 
Chlieb nakrájame na kocky, zalejeme horúcim mliekom a premiešame. Necháme 20 minút odstáť. Cibuľu a cesnak najemno nasekáme. Papriky nakrájame na pásiky. V hrnci rozpálime 4 PL oleja a cibuľu s cesnakom na ňom dosklovita opečieme. Pridáme papriku a za stáleho miešania spolu opekáme ďalšie 3 až 4 minúty. Podlejeme paradajkami a prikryté dusíme 10 až 15 minút. Podľa potreby dolejeme trochou vody. Bazalku nasekáme a 2 až 3 PL odložíme nabok. Vyžmýkaný chlieb bazalku, vajcia a múku, korením a muškátovým orieškom. Vo veľkom hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo osolenej vody. Z cesta vytvarujeme 2 pokusné knedličky, ktoré 5 minút povaríme vo vode. Podľa konzistencie a potreby pridáme do cesta ďalšiu múku alebo mlieko. Zvyšné knedličky nahádžeme do vody a krátko povaríme. Scedíme a necháme odkvapkať. Paradajkovo paprikovú omáčku ochutíme cukrom, soľou, korením, čili a muškátovým orieškom. Knedličky vložíme do omáčky, posypeme zvyšnou bazalkou a ihneď podávame.
       

Guľôčky v ostrej omáčke

1 krajec staršieho hriankového chleba., 3 PL šľahačkovej smotany., 1 cibuľa., 1 PL olivového oleja., 500 g miešaného mletého mäsa (hovädzie a bravčové)., 1 vajce., 2 PL nasekanej petržlenovej vňate., štipka strúhanej citrónovej kôry., soľ., mleté čierne korenie.,
Omáčka: 2 menšie cibule., 1 strúčik cesnaku., 400 g nakrájaných paradajok., 2 papričky čili.., 1 PL paradajkového pretlaku., 4 PL olivového oleja., 200 ml červeného vína., soľ., mleté čierne korenie., kryštálový cukor na dochutenie., trebuľka alebo petržlenová vňať na ozdobenie.,
Krajec chleba zalejeme smotanou a krátko necháme nasiaknuť. Cibuľu ošúpeme, najemno pokrájame a na rozpálenom oleji opečieme dosklovita. Do väčšej misy dáme mäso, vajce, petržlenovú vňať, chlieb, opečenú cibuľu a citrónovú kôru, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Z masy vyformujeme malé guľôčky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Papričky čili umyjeme, rozpolíme, očistíme a najemno nakrájame. V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom cibuľu, cesnak a čili prudko opečieme. Pridáme pretlak a podlejeme vínom. Krátko povaríme, pridáme paradajky, zakryjeme a za občasného premiešania podusíme 20 minút. Ochutíme soľou, korením a cukrom. Nakoniec do omáčky pridáme guľôčky, zakryjeme a dusíme ďalších 10 minút. Podávame ozdobené trebuľkou alebo petržlenovou vňaťou.  
   

Teľacina s tuniakovou omáčkou

1 mrkva 100 g póru., 125 ml bieleho vína., asi 500 ml zeleninového vývaru., 1 bobkový list., 1 KL zrniek čierneho korenia., 500 g teľacieho mäsa (orech)., 2 vajcia., 1 konzerva tuniaka (150 g po zliatí)., 3 sardelové filety v oleji., 4 PL kapár., 1 PL 50% šalátovej majonézy., 1 až 2 PL citrónovej šťavy., 3 PL olivového oleja., soľ., mleté čierne korenie., plátky citróna na ozdobu.,
Mrkvu ošúpeme, pór očistíme a umyjeme. Zeleninu pokrájame nadrobno. Vložíme ju do hrnca a zalejeme asi 500 ml vody a vínom. Prilejeme zeleninový vývar, pridáme zrnká čierneho korenia a bobkový list. Omáčku necháme zovrieť a osolíme. Teľacie mäso umyjeme, osušíme a vložíme do vývaru. Mäso by malo byť zakryté šťavou - ak nie je, prilejeme ešte trochu vývaru. Mäso varíme zakryté na slabom ohni asi 90 minút. Potom ho necháme vo vývare vychladnúť. Vajcia varíme 10 minút natvrdo, prudko schladíme a ošúpeme, prepolíme, žĺtky vyberieme a bielky využijeme iným spôsobom. Žĺtky vložíme s tuniakom, sardelami, 2 PL kapár a majonézou do mixéra. Suroviny nerozmixujeme priveľmi najemno. Pridáme citrónovú šťavu olivový olej a trocha mäsového vývaru. Mixujeme, pokým zmes nezíska ľahkú krémovo - smotanovú konzistenciu. Tuniakovú omáčku dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Teľacie mäso vyberieme z vývaru, osušíme a pokrájame na tenké plátky, uložíme na taniere a zalejeme tuniakovou omáčkou. Posypeme zvyšnými kaparami a ozdobíme plátkami citróna.     
    

3. decembra 2010

Kura s kôprovo chrenovou omáčkou

1 PL masla., 1 PL oleja., 1 cibuľa., 4 kuracie rezne., soľ., mleté čierne korenie., 1 kocka zeleninového bujónu., 200 ml kyslej smotany., 1 PL hladkej múky., 2 PL strúhaného chrenu., 2 PL kôpru.,
V hrnci na oleji rozpustíme maslo a opečieme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme umyté, osušené, osolené a okorenené rezne. Zľahka opečieme z oboch strán, podlejeme vodou a pridáme kocku bujónu. Zakryjeme a 10 až 15 minút dusíme domäkka. V miske zmiešame smotanu s múkou a prilejeme k mäsu. Pridáme chren, premiešame a ešte chvíľu povaríme. Nakoniec k mäsu primiešame najemno nasekaný kôpor, podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s varenými zemiakmi, cestovinami alebo ryžou.
   

Pirohy s vanilkovou omáčkou

140 g hladkej múky., 80 g masla., 80 g kryštálového cukru., 1 vajce., štipka soli., hladká múka na posypanie dosky.,
Plnka: 70 g mletých vlašských orechov., 2 až 3 PL smotany na šľahanie., 2 PL práškového cukru., 1 KL rumu., 
Omáčka: 110 ml mlieka., 1,5 balíčka vanilínového cukru., 1 žĺtok., 2 KL vanilkového pudingového prášku.,
Maslo, cukor, múku preosiatu so soľou a približne 2 PL studenej vody dáme do misy a vymiesime hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Na plnku v miske zmiešame orechy so smotanou, s cukrom a rumom. Na pomúčenej doske cesto natenko rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska, na ktoré pokladieme orechovú plnku. Preložíme a okraje dobre popritláčame. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme na 15 až 20 minút piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov C. Na omáčku rozmiešame v mlieku žĺtok, pridáme puding a cukor. Zmes za stáleho miešania na miernom ohni privedieme do varu 1 minútu povaríme, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. 

Zázvorový puding

300 g staršieho piškótového korpusu., 250 ml mlieka., štipka soli., 80 g masla., 80 g + 1 PL kryštálového cukru., 4 vajcia., 80 g kandizovaného zázvoru., 1 PL citrónovej kôry., 3 PL rumu., maslo na vymastenie a strúhanka na vysypanie formičky., karamelový sirup., 
Vanilkový krém: 500 ml mlieka., 1 PL škrobovej múčky., 2 PL kryštálového cukru., 1 vanilkový struk., 
Korpus nakrájame na menšie kúsky, zalejeme mliekom, vyžmýkame a dobre rozmrvíme. Maslo vyšľaháme dopenista s cukrom. Vajcia rozdelíme a žĺtky spolu so soľou zapracujeme do maslovej zmesi. Pridáme citrónovú kôru, rum, mandle a najemno nakrájaný zázvor. Nakoniec do zmesi pridáme piškótový korpus a všetko dôkladne premiešame. Bielky s 1 PL cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Tretinu snehu dôkladne zapracujeme do cesta, zvyšok zamiešame. Osem malých formičiek s pokrievkou vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Cesto rozdelíme do formičiek, zakryjeme a hodinu povaríme v horúcom vodnom kúpeli. Vyberieme, po miernom vychladnutí vyklopíme a pokvapkáme karamelovým sirupom. Podávame s vanilkovým krémom. V miske zmiešame škrobovú múčku so 4 PL mlieka a cukrom. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme, vyškrabeme dužinu a všetko prevaríme spolu so zvyšným mliekom. Vanilkový struk vyberieme a do mlieka vlejeme zvyšok mlieka so škrobovou múčkou. Za stáleho miešania privedieme do varu. Po zhustnutí odstavíme a nalejeme do omáčnika.      

Šúľance s jahodovou omáčkou

800 g v šupke uvarených zemiakov., 200 g hrubej múky., 100 g pšeničnej krupice., 3 PL nemletého maku., 2 PL práškového cukru., 1 vajce., 1 žĺtok., soľ., hladká múka na posypanie dosky.,
Omáčka: 400 g mrazených jahôd., 200 g mäkkého tvarohu., 100 g ml smotany na šľahanie., 80 až 100 g práškového cukru.,
Jahody dáme do misy, zasypeme cukrom a necháme roztopiť. Zemiaky ošúpeme, jemne nastrúhame, pridáme vajce rozšľaháme so žĺtkom, soľ a múku zmiešanú s krupicou. Pripravíme hustejšie hladké cesto, ktoré ihneď spracujeme, pretože neskôr by bolo riedke. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na niekoľko častí, dlaňami ušúľame šúľance s hrúbkou približne ako malíček, šikmo nakrájame na dĺžku 4 až 5 cm. Varíme 5 až 6 minút vo vriacej osolenej vode. Scedíme, preložíme do misy a posypeme makom a cukrom. Jahody s cukrom a tvarohom rozmixujeme a dáme do hrnca. Omáčku pomaly zahrejeme. Do horúcej vmiešame smotanu, prešľaháme, ale už nevaríme. Omáčkou polejeme valčeky a podávame.
    

Kuracie mäso s fazuľou

500 g kuracích rezňov., 2 cibule., 2 strúčiky cesnaku., 1 konzerva červenej fazule v slanom náleve, 1 konzerva kukurice., 1 KL čerstvého nasekaného oregana., 1 paprička čili., mleté čierne korenie., 4 PL oleja., 5 zemiakov., 
Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. Na oleji opečieme kocky mäsa, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a nakrájanú papričku čili. Premiešame a ešte minútu opekáme. Pridáme zemiaky nakrájané na menšie kocky, scedené fazule, kukuricu, nasekané oregano a podľa potreby podlejeme a zvoľna dusíme, až sú zemiaky mäkké. Mäso ešte raz dochutíme soľou a korením.    

Zapekaná brokolica so šunkou

600 g brokolice., soľ., 300 g zemiakov., 250 g šunky., 200 ml smotany na varenie., 4 vajcia., 2 PL polohrubej múky., 200 g strúhaného tvrdého syra., 1 KL vegety., muškátový kvet.,
Do vriacej vody vložíme na ružičky rozobratú brokolicu a minútu varíme. Potom ju zlejeme a necháme odkvapkať. Do zapekacej vymastenej nádoby dáme uvarené, na kolieska nakrájané zemiaky, pridáme brokolicu a na hrubšie plátky nakrájanú šunku. V miske zmiešame smotanu so 4 vajcami, s polohrubou múkou, so strúhaným syrom a s vegetou.. Podľa chuti osolíme a ochutíme štipkou muškátového kvetu. Syrovú zmes nalejeme na zeleninu a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút.  

2. decembra 2010

Jablkový šalát s hrozienkami

2 väčšie jablká., citrónová a pomarančová šťava., 1 KL medu., 100 g tvrdého syra., 2 PL hrozienok., 2 PL jadier vlašských orechov., 
Jablká olúpeme, nakrájame na menšie kocky a ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou alebo ich na chvíľu ponoríme do studenej vody zmiešanej s citrónovou šťavou. Med premiešame s 1 PL pomarančovej šťavy, pridáme dôkladne umyté a osušené hrozienka a pokrájané vlašské orechy. Syr nakrájame na kocky, zmiešame ho s jablkami a medovou zmesou. Šalát podávame samotný alebo ochutený lyžicou bieleho jogurtu spolu s cereálnymi sušienkami. Orechy môžete nahradiť slnečnicovými alebo tekvicovými jadierkami.  

Koláč s jablkami

200 g hladkej múky., 2 žĺtky., 120 g masla., 1/2 balíčka prášku do pečiva., 75 g práškového cukru., 150 g strúhaných jabĺk., hrsť mletých orechov., hrsť hrozienok., 2 PL kryštálového cukru.,
Múku a cukor preosejeme na dosku a zmiešame s práškom do pečiva. Pridáme rozdrobené maslo, žĺtky a vypracujeme tuhé cesto. Nožom oddelíme 1/4 cesta a vložíme ho do chladničky. Zvyšné vyvaľkáme na plát a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Jablká premiešame s kryštálovým cukrom, dobre umytými hrozienkami a mletými orechmi. Všetko dôkladne premiešame a zmes rozložíme po celej ploche cesta a vrch posypeme rozmrveným vychladeným cestom. Pečieme pri teplote 150 až 180 stupňov C asi 20 minút.  
   

Krémová polievka z kapra

80 g koreňovej zeleniny., soľ., maslo., 50 g hladkej múky., ikry., mlieč., 2 hlavy z kapra., štipka mletého muškátového kvetu., 150 g ružičkového kelu., 1 žemľa., 
Na masle opečieme na rezance nakrájanú koreňovú zeleninu a nakrájaný ružičkový kel. Hlavy povaríme zvlášť asi 10 minút, oberieme mäso, ktoré pridáme k zelenine aj so scedeným vývarom z rybích hláv. Zmes zahustíme zápražkou z masla a múky, povaríme, pridáme vnútornosti a varíme ešte 20 minút. Všetko nakoniec rozmixujeme na hladký krém. pred podávaním nasypeme do polievky na kocky nakrájanú žemľu opečenú na masle so soľou a štipkou muškátového kvetu. 
  

Jesenný zeleninový hrniec

4 zemiaky., 4 mrkvy., kaleráb., soľ., mleté čierne korenie., polievkové korenie., 2 KL vegety., 200 g cukety., 300 g brokolice a karfiolu., 1 PL škrobovej múčky., 150 g syra s modrou plesňou.,
Do hrnca dáme na kocky nakrájané zemiaky, pridáme nakrájané mrkvy, a kaleráb , prisypeme trochu soli a 2 KL vegety, zalejeme vriacou vodou, aby bola zelenina ponorená, a varíme asi 10 až 15 minút. Potom pridáme nakrájanú cuketu, brokolicu a karfiol. Dolejeme vriacu vodu a varíme ešte 5 minút. V malom množstve vody rozmiešame 1 PL škrobovej múčky, ktorú nalejeme do hrnca a necháme prejsť varom. Ochutíme soľou a korením. Podávame posypané syrom. 
  
   

Farebný šalát

20 g uvarenej zelenej fazuľky., 1 plechovka tuniaka., 2 natvrdo uvarené vajcia., 2 sardelky., 4 listy zeleného šalátu., 4 paradajky., 1 cibuľa., hrsť olív., 1/2 viazaničky petržlenovej vňate., 1 nastrúhaná mrkva., 5 PL olivového oleja., 1 PL dijonskej štipľavej horčice., vínny ocot., 1 strúčik cesnaku., soľ.,
Listy šalátu natrháme na menšie kúsky, vajcia a cibuľu nakrájame na kolieska, paradajky rozštvrtíme a odstránime jadierka. Všetko premiešame, pridáme nakrájané sardelky, nastrúhanú mrkvu, fazuľku, tuniaka a nasekanú vňať. V miske vymiešame olej s octom, horčicou, prelisovaným strúčikom cesnaku a so soľou. Nalejeme na šalát, premiešame a podávame. 
    

Orechové slimáky

500 lístkového cesta., 500 g vlašských orechov., 250 g kryštálového cukru., 400 ml mlieka., 
Do hrnca vlejeme mlieko, pridáme cukor a orechy. všetko premiešame, povaríme a necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na silnejší plát, ktorý potrieme pripravenou plnkou, zvinieme do rolády a vložíme do mrazničky. Tvrdú roládu vyberieme, nakrájame na 1 cm široké plátky, ktoré uložíme na plech vyložený papierom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov C asi 20 minút.   

Zeleninová misa

150 g šošovice., 4 PL oleja., 2 cibule., 2 strúčiky cesnaku., 2 cm nasekaného koreňa zázvoru., KL mletej kurkumy., paprička čili., 150 g zelenej fazuľky., 3 lúpané paradajky., 1,5 l zeleninového vývaru., 1 paprika., 300 g ryže., 200 g karfiolu., 120 šampiónov., 60 g orieškov kešu., 3 natvrdo uvarené vajcia.,
Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak a korenie so zázvorom a s čili. Šošovicu prepláchneme, prilejeme 500 ml vývaru a zakryté dusíme 30 minút. Pridáme paradajky, nakrájanú papriku a varíme bez pokrievky asi 10 minút. Ryžu uvaríme so zvyšným vývarom, fazuľkami, karfiolom a nakrájanými šampiňónmi. Varíme 15 minút, necháme chvíľku odstáť a premiešame so šošovicou. 
   

1. decembra 2010

Syrový krém s cesnakom

70 g tvrdého kozieho alebo ovčieho syra., 80 g syra s modrou plesňou., viazanička pažítky., 1 strúčik cesnaku., 6 lístkov šalvie., 3 až 4 PL sherry alebo brandy., 1 PL sladkej smotany.,
Zo syra odkrojíme kôrku, zvyšok nakrájame na väčšie kocky a rozmixujeme spolu s nasekanými lístkami šalvie, pažítky a cesnaku. Do krému postupne primiešame sherry alebo brandy. Podľa chuti môžeme pridať ešte sladkú smotanu. Podávame so syrovými sušienkami alebo s bielou bagetou. Nátierku môžete pripraviť aj z iného syra s jemnejšou chuťou.