4. apríla 2011

Veľkonočné vajíčka

250 g hladkej múky., štipka soli., 100 g práškového cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 1 vajce., 150 g hery., 
Na zlepenie: 100 g pikantného džemu (ríbezľového)., 
Na zdobenie: 1 balenie tubičiek na zdobenie Dr. Oetker., cukrové ozdoby Dr. Oetker (guľôčky zlaté/biele., guľôčky dúhové alebo srdiečka)., 
Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, soľ, cukor, vanilínový cukor, vajce, heru, a ručne vypracujeme dohladka. Z cesta vyvaľkáme na mierne pomúčenej pracovnej doske plát hrubý 3 mm. Formičkou povykrajujeme vyjíčka a naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po vychladnutí zlepíme vždy dve vajíčka džemom. Ozdobíme tubičkami a cukrovými ozdobami podľa vlastnej fantázie.
Počet kusov: 2 plechy. Doba prípravy: cca 20 minút. Doba pečenia: cca 10 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 160 stupňov C. Plynová rúra: stupeň 3. 

Perníkové vajíčka

1 balenie perníka Dr. Oetker., 400 ml vody., 120 ml oleja (12 PL)., 4 zarovnané PL slivkového lekváru alebo pikantného ríbezľového džemu., 3 PL rumu., 
Na ozdobenie: 1 balíček polevy tmavej Dr.Oetker., 150 g marcipánu Dr. Oetker., 1 balenie tubičiek na zdobenie Dr. Oetker., 
Na prípravu cesta zmiešame zmes na perník s vodou a olejom. Všetko dôkladne premiešame ručne dohladka. Cesto nalejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po vychladnutí perník rozdrobíme do misy, pridáme lekvár alebo džem, rum a ručne dobre prehnetieme dohladka. Ruky namáčame v studenej vode a tvarujeme vajíčka veľké 3 - 4 cm. Vložíme do chladničky a necháme asi 2 hodiny stuhnúť. Na ozdobenie rozpustíme polevu a nalejeme do mištičky. Pomocou vidličky namočíme osem vajíčok a necháme zatuhnúť. Marcipán rozvaľkáme na pocukrovanej ploche na výšku asi 5 mm a nakrájame štvorčeky, do ktorých zabalíme zvyšné vajíčka. Vajíčka ozdobíme tubičkami.
Počet kusov: cca 16. Doba prípravy: cca 20 minút. Doba pečenia: cca 40 minút. Elektrická rúra: 165 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 155 stupňov C. Plynová rúra: stupeň 3.

Maková bábovka

100 g zmäknutého masla alebo margarínu., 50 g cukru., 2 vajcia., 1/2 KL citrónovej arómy Dr. Oetker., 150 g mletého maku., 1 balenie bábovky Dr. Oetker., 250 ml mlieka., 50 g hrozienok.,
Maslo alebo margarín trie sa v mise, potom pridá sa cukor, kým pena nevznikne. Vmiešajú sa po jednom vajcia, olej, citrónová aróma a mak. Následne pridá sa zmes na bábovku, mlieko a hrozienka. Cesto vymieša sa, kým nie je hladko uhnetené. Cesto vloží sa do formy, poriadne vymastenej a múkou vysypanej. Cesto pečie sa vo vyhriatej rúre . Vychladnutá bábovka sa z formy vyklopí a cukrom posypať môže.
Doba prípravy: cca 20 minút.Doba pečenia: cca 60 minút. 

Čokoládový veľkonočný baranček

125 g zmäknutej hery., 130 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 2 vajcia., 130 g hladkej múky., štipka soli., 1/2 KL kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., 50 g nastrúhanej mliečnej čokolády., 50 g strúhaných lieskových orieškov., 
Na ozdobenie: 1 balíček polevy tmavej Dr. Oetker., 50 g nasekaných lieskových orieškov., 1 balenie tubičiek na zdobenie Dr. Oetker., 
Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni heru, cukor a vanilínový cukor do peny. Postupne zašľaháme po jenom vajcia. Múku, soľ, kypriaci prášok, čokoládu, oriešky zmiešame a zľahka zapracujeme do vaječnej zmesi. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po upečení necháme barančeka mierne vychladnúť, vyklopíme z formy a polejeme polevou. Ihneď posypeme orieškami. Po zatuhnutí dozdobíme tubičkami a mašľou. 
Doba prípravy: cca 20 minút. Doba pečenia: cca 50 minút. Elektrická rúra: 170 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 150 stupňov C. Plynová rúra: stupeň 3.

Zajačí snem

1 balíček polevy tmavej Dr. Oetker., 150 g cukru., 150 g zmäknutého masla alebo margarínu., 1 balíček vanilínového cukru., štipka soli., 1/2 KL mandľovej arómy Dr. Oetker., 3 vajcia., 150 g hladkej múky., 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., 50 g mletých mandlí., 
Na zdobenie: 1 balíček polevy tmavej Dr. Oetker., 1 zarovnaná KL kakaa., 150 g marcipánu Dr. Oetker., 1 balenie tubičiek na zdobenie Dr. Oetker., plátky mandlí.,
Na prípravu cesta nastrúhame na hrubom strúhadle polevu. Maslo alebo margarín, cukor vanilínový cukor, soľ a arómu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny, postupne po jednom pridávame vajcia. Zmiešame múku, kypriaci prášok, mandle, nastrúhanú polevu a zľahka vmiešame do vaječnej zmesi. Cesto uhladíme do formy vyloženej papierom na pečenie, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po upečení necháme múčnik mierne vychladnúť a vyklopíme z formy. Na ozdobenie rozpustíme polevu, múčnik polejeme a necháme stuhnúť. Preosiatym kakaom zafarbíme 120 g marcipánu a rozdelíme na 10 dielov. Z každého dielu vytvoríme guľôčku ako zajačiu hlavičku. Zo zvyšku marcipánu vymodelujeme mašličky. Hlavičky a mašličky ozdobíme tubičkami, vytvoríme ušká z plátkov mandlí. Tubičkou prilepíme hlavičky a mašličky na múčnik.
Počet kusov: 10. Doba prípravy: cca 20 minút. Doba pečenia: cca 50 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 160 stupňov C. Plynová rúra: stupeň 3.  

3. apríla 2011

Orieškové rožteky

300 g hladkej múky., 25 g cukru., 1/2 KL soli., 1 balíček pomocníka na kysnuté cesto expres Dr. Oetker., 150 ml vody., 40 ml oleja., 1 vajce., 1 PL rumu., 
Na náplň: 200 g vlašských orechov., 30 ks detských okrúhlych piškót., 2 balíčky vanilkového cukru Dr. Oetker., 100 ml mlieka., 
Na potretie a posypenie: 1 vajce., 1 PL práškového cukru.,
Na prípravu náplne pomelieme orechy a piškóty, pridáme vanilkový cukor, mlieko a premiešame. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, cukor, soľ, pomocníka na kysnuté cesto a dobre premiešame. Pridáme vodu, olej, vajce a rum. Vareškou vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny nádoby. Cesto rozvaľkáme na plát vysoký asi 3 mm. Rozrežeme na prúžky široké asi 11 cm a tie potom rozrežeme na trojuholníky. Náplň rozdelíme lyžičkou do pripravených trojuholníkov. Stočíme a vytvoríme rožteky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Ešte teplé rožteky posypeme práškovým cukrom.
Počet kusov: cca 25. Doba prípravy: cca 25 minút. Doba pečenia: cca 30 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 160 stupňov C. Plynová rúra: 3.  

Veselé veľkonočné menovky

250 g hladkej múky., štipka soli., 100 g práškového cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 1 vajce., 150 g zmäknutej hery., 
Na ozdobenie: 1 balenie tubičiek na zdobenie Dr. Oetker., 1 balíček polevy svetlej Dr. Oetker.,
Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, soľ, cukor, vanilínový cukor, vajce, heru a ručne vypracujeme hladké cesto.  Z cesta vyvaľkáme na mierne pomúčenej pracovnej doske plát hrubý 3 mm. Povykrajujeme formičkami rôzne veľkonočné tvary a naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Polevu rozpustíme a vychladnuté sušienky polejeme. Necháme stuhnúť a tubičkami napíšeme mená a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Počet kusov: 2 plechy. Doba prípravy: cca 20 minút. Doba pečenia: cca 10 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 160 stupňov C. Plynová rúra: 3.



Rozkvitnuté strakaté muffiny

1 balenie muffinov s čokoládovými kúskami Dr. Oetker., 1 balenie muffinov čokoládových s čokoládovými kúskami Dr. Oetker., 2 x 110 ml vody., 2 x 40 ml oleja., 2 x 1 vajce., 
Na ozdobenie: 1 balenie kvetín oblátkových Dr. Oetker.,
Na prípravu cesta zmiešame zmesi s vodou, olejom a vajcom a vymiešame cesto dohladka. Na plech rozložíme 20 papierových košíčkov. Košíčky naplníme striedavo svetlým a tmavým cestom tak, aby vznikli pruhy. Ak chceme muffiny mramorové, vytvoríme vidličkou mramorový vzor. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po upečení necháme muffiny vychladnúť a ozdobíme kvetinami.
Počet kusov: 20. Doba prípravy: cca 15 minút. Doba pečenia: cca 25 minút. Elektrická rúra: 170 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 150 stupňov C. Plynová rúra: 3

Čokoládové muffiny s marcipánom

1 balenie muffinov čokoládových s čokoládovými kúskami Dr. Oetker., 110 ml vody., 40 ml oleja., 1 vajce., 
Na náplň a ozdobenie: 150 g marcipánu Dr. Oetker., 1 balenie tubičiek na zdobenie Dr. Oetker.,
Na prípravu cesta zmiešame zmes na muffiny  vodou, olejom, vajcom a ručne metličkou vymiešame dohladka. na plech rozložíme 12 papierových košíčkov. Polovicou cesta pomocou dvoch polievkových lyžíc naplníme dná košíčkov. Marcipán rozdelíme na 2 diely. Prvú polovicu rozdelíme na 12 dielov a z každého dielu vytvoríme guľôčku, ktorú vložíme do košíčka na cesto. Druhou polovicou cesta naplníme zvyšok košíčkov. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na ozdobenie vyvaľkáme na pocukrovanej ploche druhú polovicu marcipánu. Pomocou formičky vykrojíme ryby, ktoré ozdobíme tubičkami a položíme na muffiny.
Počet kusov: 12. Doba prípravy cca 20 minút. Doba pečenia: cca 20 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 160 stupňov C. Plynová rúra 3.

Jarné rozkvitnuté rezy

3 bielky., 3 žĺtky., 150 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 300 g polohrubej múky., 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., 100 ml oleja., 200 ml mlieka., 
Na náplň: kompót marhule polené (hmotnosť po odkvapkaní 470 g)., 1 balenie krémovej náplne vanilkovej Dr. Oetker., 200 ml studeného mlieka., 2 - 3 PL práškového cukru., 125 g zmäknutého masla., 
Na ozdobenie: 1 balíček cukrárenského želé zeleného Dr. Oetker., 500 ml marhuľovej šťavy (prípadne doplnenej vodou)., 2 zarovnané PL cukru., 1 balenie kvetín oblátkových Dr. Oetker.
Na prípravu cesta vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Žĺtky spoločne s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom do peny. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok a zľahka vmiešame spoločne s olejom a mliekom do žĺtkovej peny. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Upečený korpus necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť. Na náplň necháme dobre odkvapkať marhule na sitku a šťavu zachytíme. Krémovú náplň pripravíme s mliekom, cukrom a maslom podľa návodu na obale. Hotovú náplň rozotrieme na vychladnutý korpus a navrch poukladáme marhule. Na ozdobenie pripravíme cukrárenské želé s marhuľovou šťavou a cukrom podľa návodu na obale. Nalejeme na marhule a necháme stuhnúť. Múčnik nakrájame na rezy, ktoré ozdobíme oblátkovými kvetinami.
Doba prípravy: cca 20 minút. Doba pečenia: cca 25 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra 160 stupňov C. Plynová rúra: 3.

2. apríla 2011

Zelený veľkonočný koláč

2 balenia pizze v prášku Dr. Oetker., 340 ml studenej vody., 
Na náplň: 200 g čerstvého špenátu., 250 g tvarohového syru (lučina)., 2 vajcia., 250 g anglickej slaniny., 3 strúčiky cesnaku., 3 zarovnané PL strúhaného tvrdého syra., 1 zarovnaná KL soli., 1/2 KL čierneho korenia., 3 vajcia., 
Na potretie: 1 vajce., 
Na prípravu cesta zmiešame zmesi na pizzu s vodou a vypracujeme hladké cesto. Polovicu cesta vyvaľkáme na placku s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej formy, vytvoríme okraj. Na prípravu náplne špenát na sitku opláchneme, prelejeme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Do misy nakrájame rožok na malé kúsky, pridáme nasekaný špenát, tvarohový syr, 2 vajcia., slaninu nakrájanú na malé kúsky, prelisovaný cesnak, nastrúhaný syr, soľ a čierne korenie. Všetko premiešame a rozotrieme do formy na cesto. Do náplne pomocou lyžice vytvoríme 3 jamky a do každej z nich vyklepneme vajce. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na placku s priemerom 27 cm, položíme na náplň, mierne pritlačíme a potrieme pomocou štetca rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Koláč môžeme podávať teplý a studený.
Doba prípravy: cca 20 minút. Doba pečenia: cca 45 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra 160 stupňov C. Plynová rúra: stupeň 3. 
   
 

Trasená OLÉ kokosvá torta s ananásom

320 g polohrubej múky., 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., 220 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker., 3 vajcia., 250 ml mlieka., 250 ml oleja., 
Na náplň: 1 ananásový kompót - (hmotnosť asi 560 g)., 200 - 250 ml smotany na šľahanie., 1 balíček Créme Olé pudingu bez varenia s kokosovou príchuťou Dr. Oetker., 1 balíček Smeta-fix Dr. Oetker., 
Na ozdobenie: 3 zarovnané PL strúhaného kokosu., 
Na cesto zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, mlieko a olej. Ručne vymiešame hladké cesto. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Do uzatvárateľnej nádoby vlejeme kompót aj so šťavou. Pridáme smotanu na šľahanie, créme olé a smeta-fix. Nádobu dobre uzavrieme a trasieme tak dlho, kým sa suroviny nespoja. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojíme, polovicou náplne potrieme spodný plát korpusu, prikryjeme druhou časťou korpusu. Zvyšnou náplňou potrieme povrch torty a posypeme kokosom.
Doba prípravy: cca 20 minút. Doba pečenia: cca 25 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 160 stupňov C. Plynová rúra: 3. 
 

Veľkonočné bábätká

500 g hladkej múky., 1 balíček droždia Dr. Oetker., štipka soli., 80 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 250 ml vlažného mlieka., 100 g rozpustenej hery., 1 vajce., 150 g hrozienok., 150 g marcipánu Dr. Oetker.,
Na potretie: 1 rozšľahané vajce., 
Na ozdobenie: 12 kusov vajec uvarených natvrdo a zafarbených.,
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, droždie, soľ, cukor a vanilínový cukor. Pridáme mlieko, heru, vajce, hrozienka a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Nakoniec zapracujeme na kocky nakrájaný marcipán. Povrch zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 45 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 24 rovnakých dielov, ktoré vyvaľkáme na valčeky s dĺžkou 20 cm. Dva položíme vedľa seba, v polovici dvakrát zapletieme, vytvoríme očko a od jednej tretiny valčekov upletieme vrkoč. Položíme na vymastený plech a necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po vychladnutí vložíme do očka uvarené zafarbené vajcia ako hlavičku.
Počet kusov: 12. Doba prípravy: cca 20 minút. Doba kysnutia: cca 80 minút. Doba pečenia: cca 25 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra 160 stupňov C. Plynová rúra: stupeň 3.

Veľkonočný veniec

1 balenie buchiet Dr. Oetker., 260 ml vlažnej vody., 120 ml oleja (12 PL)., 1 vajce., 1 zarovnaná KL rumovej arómy Dr. Oetker., 
Na ozdobenie: 4 kusy vajec uvarených natvrdo a zafarbených., 2 zarovnané PL práškového cukru.,
Na prípravu cesta zmiešame zmes na buchty s pribaleným droždím. Pridáme vodu, olej, vajce a rumovú arómu a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 45 až 60 minút kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na päť rovnakých dielov. Zo štyroch vyvaľkáme valčeky dlhé 40 cm. Upletieme vrkoč a stočíme do venca, na konci dobre spojíme. Položíme na vymastený plech. Zostávajúci piaty diel rozdelíme na štyri rovnaké kúsky, z každého vyvaľkáme valček dlhý 20 cm, položíme na veniec a vytvoríme "hniezda" (kam umiestnime po upečení vajcia). Ponecháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba prípravy: cca 20 minút. Doby kysnutia: cca 80 minút. Doba pečenia: cca 40 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 160 stupňov C. Plynová rúra: stupeň 3.      

Medovníčky do siatiny

240 g hladkej múky., 2 zarovnané PL kakaa., 140 g práškového cukru., 1 balíček kypriaceho prásku do perníka Dr. Oetker., 2 PL  medu., 1 vajce., 1 žĺtok., 1 bielok., 
Na ozdobenie: 1 balenie turbičiek na zdobenie Dr. Oetker.,
Na prípravu cesta ne doske preosejeme múku, kakao, cukor, kypriaci prášok do perníka, pridáme med, vajce, žĺtok, a ručne vypracujeme hladké cesto. Z cesta vyvaľkáme na mierne pomúčenej pracovnej doske plát hrubý 3 mm. Povykrajujeme rôzne tvary. Medzi dva rovnaké tvary vložíme špajľu, prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným bielkom. vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po vychladnutí zdobíme tubičkami a cukrovými ozdobami podľa vlastnej fantázie. Hotové medovníčky pozapichujeme do siatiny.  
Počet kusov: 2 plechy. Doba prípravy: cca 20 minút. Doba pečenia: cca 10 minút. Elektrická rúra 180 stupňov C., Teplovzdušná rúra 160 stupňov C., Plynová rúra: stupeň 3.

1. apríla 2011

Sviatočný bochník s pudingom

1000 g Sviatočného bochníka Penam., 3 balenia vanilkového pudingu (príprava s vodou)., ľubovoľné ovocie a lístky mäty na ozdobenie.,
Pripravíme vanilkový puding podľa návodu na obale. Sviatočný bochník Penam nakrájame na tenšie plátky (približne 100 g), poukladáme na tanierik a polejem pudingom. Ozdobíme vybraným ovocím, mätou a servírujeme.

Perníčky s ovocnou omáčkou

1000 g Baránkových perníčkov Penam., 500 g zmesi lesného ovocia., 200 g kryštálového cukru., citrónová kôra., lístky mäty na ozdobenie.,
Zmes lesného ovocia prevaríme v hrnci spolu s kryštálovým cukrom a nastrúhanou kôrou z citróna. Hmotu necháme vychladnúť a rozdelíme na tanieriky. Na omáčku poukladáme Baránkove perníčky Penam a dozdobíme mätovými lístkami.

Veľkonočné vajíčka s ovocím

100 g vajíčok z kolekcie Veľkonočné vajíčka Penam., 250 g čerstvých jahôd., 200 g ananásu., 200 g bieleho alebo červeného hrozna., lístky mäty na ozdobenie.,
Ovocie umyjeme a nakrájame na plátky, prípadne mesiačiky. Veľkonočné vajíčka Penam poukladáme na dezertné tanieriky a ozdobíme kúskami ovocia. Ozdobíme lístkami mäty a servírujeme.

Jarný Quiche lorraine s brokolicou a šunkou


120 g Kuracej šunky SENÁTOR značky HYZA., 150 g lístkového cesta., 120 g brokolice., 160 ml 33 % smotany na šľahanie., 2 vajíčka., 50 g tvrdého syra., soľ., čierne korenie., 
Lístkové cesto natenko vyvaľkáme. Formu na pečenie vymažeme maslom a vložíme do nej cesto. Vykrojíme podľa okraja formy a poprepichujeme vidličkou. Smotanu vyšľaháme s vajíčkami, pridáme štipku soli a korenia. Na cesto poukladáme kúsky umytej a osušenej brokolice a na menšie kúsky nakrájanej Kuracej šunky SENÁTOR značky HYZA. Zalejeme vyšľahanou zmesou smotany s vajíčkami. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 15 až 20 minút. Na konci pečenia posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a necháme ešte pár minút zapiecť. 

Mousse z údenej kuracej šunky na toaste

1 kg Kuracej šunky DE LUXE údenej značky HYZA., 400 ml 33 % smotany na šľahanie., 125 g masla., soľ., čierne korenie., 1-2 balenia Chlebu toastového svetlého značky Penam., petržlenová vňať na ozdobenie.,
Kuraciu šunku DE LUXE údenej značky HYZA nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeso smotanou, soľou a korením. Na záver opatrne pridáme do mixéra maslo. Nepridávajte ho skôr, inak sa vám zmes zrazí. Šunkovou zmesou naplníme cukrárske vrecko a podľa vlastnej fantázie ňou zdobíme zľahka opečené toasty. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a servírujeme.

Kuracie prsia plnené šunkou s jarnou zeleninkou

600 g Chladených kuracích pŕs značky HYZA., 200 g Kuracej šunky DE LUXE údenej značky HYZA., soľ., čierne korenie.,
Na prípravu bazalkovej omáčky potrebujeme: 1 menšiu cibuľu., 1-2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)., 100 ml bieleho vína., kurací bujón z 1 kocky., 200 ml 33 % smotany na šľahanie., 50 g čerstvej bazalky., soľ., olej.,
Na prípravu restovanej zeleniny potrebujeme: 150 g cukiny., 200 g mrkvy., 50 g masla.,
Chladené kuracie prsia HYZA umyjeme a osušíme. Jemne osolíme a okoreníme čiernym korením. Do stredu kuracích pŕs urobíme tenkým ostrým nožom zárez. Cez zárez plníme kuracie prsia Kuracou šunkou DE LUXE údenou značky HYZA, ktorú sme si nakrájali na 5 cm prúžky. Na rozpálenom oleji prudko opečieme z oboch strán a na 15 minút dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Na prípravu omáčky si dozlatista orestujeme na panvici najemno nakrájanú cibuľku a cesnak. Zalejeme bielym vínom a smotanou, potom pridáme vývar, posypeme bazalkou a krátko povaríme. Uvarenú zmes rozmixujeme a precedíme. Opäť privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 4 minúty. Podľa chuti dosolíme. Mrkvu a cukinu umyjeme a osušíme. Nakrájame na tenké pásiky, ktoré na masle zľahka orestujeme a jemne osolíme. Mäso prelejeme bazalkovou omáčkou a servírujeme s restovanou zeleninou.