28. decembra 2011

Diétne morčacie medailóniky

1,5 kg morčacích pŕs., soľ., hladká múka., majoránka., sušený cesnak., mleté čierne korenie., 1 1/2 väčšej cibule., vegeta., olej., 3 dcl bujónu (vody).,
Morčacie prsia si narežeme na plátky (rezne), ktoré osolíme. Pripravíme si múku na obaľovanie. V múke rozmiešame majoránku, sušený cesnak., mleté čierne korenie. Mäso obalíme v múke a prudko rýchlo opečieme na oleji. Opečené morčacie prsia uložíme do pripravenej zapekacej misy, navrch poukladáme narezanú cibuľu na prúžky, podlejeme bujónom alebo vodou, nakoniec posypeme vegetou. Zapekacu misu prikryjeme a mäso dáme do vyhriatej rúry na 250 stupňov C na 15 minút. Potom morčacie prsia odkryjeme a necháme piecť 30 minút pri 180 stupňoch C. Podávame z ryžou a kyslou uhorkou.
  

23. decembra 2011

Voňavé a štedré kôpky

cesto: 250 g masla, 350 g hladkej múky, 120 g mletých orechov, 150 g práškového cukru, vajce, 2 lyžičky perníkového korenia
plnka: 250 ml mlieka, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžiče krupicového cukru, 60 g posekaných orechov, 3 lyžičky pomarančového likéru, 80 g rozpustenej čokoládovej polevy, 50 g orechov
Z masla, múky, orechov, cukru, korenia a vajca vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a odložíme na 20 minút do chladu. Rozvaľkáme ho, vykrojíme tvary, ktoré dáme na plech vyložený papierom a vo vyhriatej rúre upečieme. Zatiaľ si pripravíme plnku: z mlieka, krupicového cukru a z hladkej múky uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť. Potom do kaše zamiešame likér a posekané orechy. Keď koláčiky vychladnú, každý kúsok potrieme džemom a navrstvíme plnku. Povrch polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme posekanými orechmi.

Kolieska s marcipánom

cesto: 50 g masla, 90 g pomletých orechov, 55 g hladkej múky, lyžicu tekutého medu, pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, štipku mletého anízu
plnka: slivkový lekvár, rum, 80 g bieleho marcipánu
na posýpku koliesok: 2 lyžice medu, 30 g posekaných vlašských orechov
Z masla, pomletých orechov, hladkej múky, kypriaceho prášku, mletého anízu a medu si pripravíme cesto, ktoré rozvaľkáme medzi dvomi potravinárskymi fóliami. Z cesta pomocou okrúhlej formičky vykrojíme kolieska, ktoré uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pripravíme si posýpku: 2 lyžice medu rozpustíme v panvici na slabom ohni. Vložíme sekané orechy, premiešame, spolu krátko opečieme a odstavíme. Na polovičnú časť vykrojených koliesok dáme v mede opečené orechy. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Slivkový lekvár vymiešame s lyžicou rumu. Biely marcipán rozvaľkáme a z cesta vykrojíme kolieska rovnakej veľkosti ako upečené kolieska. Neposypané, vychladnuté kolieska potrieme slivkovým lekvárom a položíme koliesko marcipánu. Povrch marcipánu potrieme slivkovým lekvárom a prikryjeme orechovým kolieskom.

Bohatý vianočný koláč

cesto : 160 g hladkej múky, lyžicu práškového cukru, 80 g masla, žĺtok, podľa potreby 1-2 lyžice mlieka, štipku soli
orechová zmes : 50 g masla, 5 lyžíc bazového sirupu, 50 g krupicového cukru, 100 ml smotany na šľahanie, 400 g vlašských orechov, 50 g sušených brusníc, 80 g kandizovaného ovocia
V miske zmiešame hladkú múku, cukor, štipku soli, zmäknuté maslo a žĺtok. Podľa potreby pridáme mlieko a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Na viacerých miestach cesto popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút. Medzitým si v hrnci rozpustíme maslo s bazovým sirupom, krupicovým cukrom a so smotanou. Na miernom ohni varíme 2 minúty. Vmiešame nasekané orechy, sušené brusnice, kandizované ovocie, zamiešame a odstavíme z ohňa. Na predpečené cesto natrieme orechovú zmes, povrch uhladíme, vložíme späť do rúry a dopečieme. Dobre vychladnutý koláč pokrájame na kúsky.

Peniažky so škoricou

160 g hladkej múky, 90 g pomletých vlašských orechov, 60 g práškového cukru, 120 g masla, slivkový lekvár, nugát, 2 lyžičky mletej škorice, mandľový likér, 2 lyžičky pomarančovej kôry, 60 g pomletých orechov na posýpku, 40 g čokoládovej polevy
Preosiatu hladkú múku dáme do misy spolu s pomletými vlašskými orechmi, so škoricou, s cukrom, pomarančovou kôrou a maslom. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 20 minút do chladu. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a formičkou vykrojíme okrúhle tvary, ktoré uložíme na plech vyložený papierom a vo vyhriatej rúre upečieme. Slivkový lekvár vymiešame s nugátom a 2 lyžičkami mandľového likéru. Na jedno pečivo natrieme ochutený lekvár. Prikryjeme druhým pečivom, povrch potrieme tenkou vrstvou lekváru, posypeme pomletými orechmi a polejeme čokoládovou polevou.

Orechový chlebík


5 vajec, 130 g krupicového cukru, vanilínový cukor, 130 g polohrubej múky, 30 g pomletých mandlí, 90 g para orechov, 180 g vlašských orechov, 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry, štvrť lyžičky mletého muškátového orieška, štipku mletého klinčeka
Celé vajcia vyšľaháme s krupicovým cukrom a s vanilinovým cukrom. Po lyžiciach pridáme preosiatu polohrubú múku a pomleté mandle. Vmiešame para orechy, vlašské orechy, nastrúhanú citrónovú kôru, mletý muškátový oriešok a mletý hrebíček. Formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Naplníme cestom, povrch uhladíme, vložíme do vyhriatej rúre a pri teplote 180 stupňov upečieme. Po vychladnutí vyklopíme z formy a odložíme do nasledujúceho dňa odstáť. Potom nakrájame na plátky, ktoré uložíme na plech vyložený papierom, a dáme dosušiť pri teplote 60 stupňov na 35-45 minút.

22. decembra 2011

Nepečené guľky

200 g pomletých vlašských orechov, 130 g práškového cukru, vanilínový cukor, bielok, pár lyžíc griotky, 30 g sušených datlí, 30 g sušených fíg, 15 g hrozienok
Na obaľovanie: 70 g nadrobno posekaných vlašských orechov, 3 lyžice griotky na potretie guliek
Sušené ovocie nadrobno pokrájame alebo pomelieme. Pomleté orechy, práškový cukor, vanilínový cukor, bielok, griotku a sušené ovocie spolu spracujeme. Cesto odložíme na 3 hodiny do chladničky. Potom z masy formujeme guľky, ktoré potrieme griotkou, obalíme v nadrobno posekaných orechoch a uložíme do košíčkov.

Slané hviezdičky

230 g hladkej múky, 120 g pomletých vlašských orechov, soľ, 7 lyžic bieleho vína, 100 g masla, žĺtok, trochu korenia kari, 50 g olúpaných vlašských orechov na ozdobu
Pomleté orechy opečieme na suchej panvici do zlatista. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do preosiatej múky pridáme vychladnuté orechy, soľ, maslo, korenie kari, víno a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a vykrojíme hviezdičky. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch potrieme posoleným žĺtkom, ozdobíme orechom, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.

Orechy v čokoláde

120 g vlašských orechov, 100 g bielej čokoládovej polevy, 180 g tmavej čokoládovej polevy
Bielu čokoládovú polevu necháme rozpustiť, dáme do misy a obalíme ňou jednotlivé jadrá orechov. Necháme dobre stuhnúť na chladnom mieste. Tmavú polevu rozpustíme. Do formičiek na dno dáme trochu tmavej rozpustenej polevy, uložíme v bielej poleve obalené orechy a zalejeme tmavou polevou. Na povrch dáme v bielej poleve obalené orechy a odložíme do chladu stuhnúť. Po stuhnutí opatrne vyklopíme.

Parenica v cestíčku

6-8 kúskov: lístkové cesto zvinuté na papieri, údená parenica, vajce, mak a sezam na posypanie
Parenicu rozvinieme, priečne pokrájame na kúsky, ktoré ešte pozdĺžne prerežeme. Cesto rozvinieme, rozkrájame a balíme doň jednotlivé kúsky parenice. Stočíme do rúrky a konce spojíme. Položíme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme makom alebo sezamom. Pečieme 7-10 minút pri teplote 200 stupňov.

21. decembra 2011

Syrové praclíky

350 g hladkej múky., 120 g masla alebo rastlinného tuku., 1 vajce., 120 g taveného syra., 4 lyžice piva., 1 žĺtok., rasca na posypanie., 
Na dosku dáme múku, v strede urobíme jamku, vyklepneme do nej vajce, pridáme pokrájaný zmäknutý tuk, syr, pivo, podľa chuti osolíme a vymiesime hladké vláčne cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a formičkami vykrajujeme ľubovoľné tvary alebo cesto rozvaľkáme na tenké valčeky a z nich tvarujeme praclíky. Zložíme na vymastený plech, natrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme rascou a vo vyhriatej rúre upečieme.

Jednohubky

8 malých zemiakov., 2 lyžice oleja., 1 väčšia cibuľa., 4 lyžice paradajkového pretlaku., 1 strúčik cesnaku., 100 g šunky., 100 g syra s bielou plesňou., 100 g majonézy., mleté čierne korenie., 1 lyžička francúzskej horčice., 2 lístky čerstvej bazalky., petržlenová vňať., 
Zemiaky umyjeme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, ošúpeme, prekrojíme na polovice a necháme vychladnúť. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame, cesnak ošúpeme, nahrubo nasekáme, šunku pokrájame nadrobno a syr na malé kocky. Polovicu cibule, paradajkový pretlak, cesnak a trochu soli premiešame. Vychladené zemiaky uložíme do väčších papierových košíčkov, na tretinu uložíme ochutený paradajkový pretlak, na ďalšiu uložíme šunku a na zvyšné uložíme pokrájaný syr. Majonézu ochutíme mletým korením, horčicou, osolíme a polejeme ňou pripravené jednohubky. Všetko posypeme umytými pokrájanými bylinkami.