29. marca 2012

Plnená fašírka z bravčového mäsa

500 g bravčového mäsa., 60 g údenej slaniny., strúčik cesnaku., 3 žemle., soľ., mleté čierne korenie., 2 vajcia., olej., citrónová kôra., 3 vajcia uvarené na tvrdo., trocha hladkej múky., 2 kyslé uhorky., horčica., 1/2 l smotany., 
Mäso a slaninu zomelieme, pridáme soľ., pretlačený cesnak, namočené a vytlačené žemle, mleté čierne korenie a surové vajcia. Všetko spolu dobre premiešame a dáme na dosku, kde mäsovú zmes trochu roztlačíme. Do stredu poukladáme vajcia uvarené natvrdo a sformujeme podlhovastú šišku, ktorú dáme upiecť na pekáč. Počas pečenia polievame vlastnou šťavou. Upečenú fašírku vyberieme. Výpek  zaprášime múkou, opražíme, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, nadrobno posekané uhorky a trocha horčice, hneď zalejeme smotanou a povaríme na hladkú omáčku.

28. marca 2012

Linecké medové kvietky

500 g hladkej múky., 120 g práškového cukru., 180 g hery., 4 žĺtky., 120 g medu. lyžička citrónovej kôry., džem., 
Zo surovín vypracujeme cesto a necháme v chladničke 2 hodiny. Vykrajujeme tvary - jeden plech celé a jeden plech s otvorom. Po upečení zlepíme džemom.
    

Sladký baranček

100 g hrozienok., 50 g sušených sliviek., 50 g višní., 50 g pomarančovej kôry., 20 g sušených brusníc., 100 g mandlí., kôru z 1/2 citróna., 6 vajec., 200 g práškového cukru., 200 g masla., 250 g hladkej múky., 1/2 balíčka prášku do pečiva., štipku soli., práškový cukor na posypanie., tuk na vymastenie a strúhanku na vysypanie formy., 
Bielky oddelíme od žĺtkov, žĺtky vyšľaháme dopenista s cukrom a so zmäknutým maslom. Pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a zapracujeme do cesta. Hrozienka, višne, slivky, sušené brusnice, pomarančovú a citrónovú kôru a olúpané mandle nasekáme nadrobno a opatrne primiešame do cesta. Masu vylejeme do vymastenej a strúhanou vysypanej formy na barančeka. Pečieme približne hodinu vo vyhriatej rúre. Upečeného barančeka po vychladnutí posypeme práškovým cukrom alebo kokosom.   

27. marca 2012

Orechové košíčky

300 g hladkej múky., 200 g masla., 100 g práškového cukru., 100 g orechov., citrónovú kôru., 
Plnka: 150 g práškového cukru., 1 dl mlieka., 50 g orechov., 100 g rozdrvených piškót., citrónová kôra., 1 lyžica rumu., 
Poleva: čokoláda na varenie., tuk na pečenie., 
Na dosku preosejeme múku, práškový cukor, pridáme postrúhané maslo, mleté orechy, citrónovú kôru a vypracujeme vláčne cesto. Formičky vyložíme cestom, preložíme na plech a vo vyhriatej rúre upečieme doružova. Ešte horúce vyklopíme z formičiek. Kým nám košíčky vychladnú, pripravíme si plnku. Do hrnca si nalejeme všetky ingrediencie na plnku a zmes krátko povaríme. Ešte teplú ju vložíme do vrecka s ozdobným nadstavcom a nastriekame do košíkov. Na závar košíčky polejeme roztopenou čokoládou a a posypeme kúskami orechov alebo ozdobíme čerstvým ovocím.
  

Zelené knedličky

150 g čerstvého špenátu., 250 g tvarohu alebo tvarohového syra., 1 žĺtok., cesnak., 2 - 5 lyžíc hrubej múky., muškátový oriešok., 2 lyžice olivového oleja., 2 lyžičky sušeného oregana., mleté čierne korenie., soľ., niekoľko plátkov šunky alebo prosciutto., petržlenovú vňať na ozdobenie.,
Špenátové listy sparíme v horúcej vode a po vychladnutí nadrobno posekáme. Pridáme tvarohový syr, žĺtok, osolíme, okoreníme, pridáme štipku muškátového orieška a hrubú múku. Mokrými rukami tvarujeme knedličky. Vložíme ich do väčšieho hrnca s osolenou vodou a na miernom ohni varíme cca 10 minút, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme, preložíme na taniere, pokvapkáme olejom zmiešaným s oreganom a servírujeme obložené plátkami šunky.

Rukolový šalát

5 vajec., malá viazanička rukoly., 2 - 3 malé mrkvy., jarná cibuľka alebo kúsok póru., 5 plátkov slaniny., šťava z polovice citróna., olivový olej., mleté čierne korenie., cukor., soľ,
Vajca uvaríme natvrdo a olúpeme. Opláchnutú a osušenú rukolu posekáme na menšie kúsky. Mrkvu očistíme a po dĺžke nakrájame na tenké lupienky. Cibuľku alebo pór nakrájame na kolieska. Plátky slaniny dochrumkava opečieme na panvici bez tuku. Do výpeku vložíme zeleninu a krátko opečieme. Citrónovú šťavu vyšľaháme s olejom, soľou a korením. Vmiešame opečenú zeleninu a necháme chvíľu odstáť. Potom primiešame rukolu a dochutíme. Servírujeme s pokrájanými vajciami, ozdobené plátkami opečenej slaniny. 


Šunkové rolky

5 plátkov šunky., 100 g taveného syra., 1 lyžicu strúhaného chrenu., 250 g nátierkového masla., strúčik cesnaku., vňať na ozdobu.,
Syr vymiešame s maslom prelisovaným cesnakom a chrenom na hladký krém. Plátky šunky naplníme chrenovou plnkou a rolky zvinieme. Podávame ako studené predjedlo s pečivo.
  

Ľahké "cottage" špagety

2 balenia bieleho cottage syra., 2 paradajky., 10 dkg olív., balenie špagiet., bazalkové lístky., olivový olej., soľ., čierne korenie., cesnak., 
Cestoviny uvaríme podľa návodu v slanej vode, zlejeme a okamžite premiešame s olivovým olejom. Cottage pridáme do cestovín, premiešame a dochutíme soľou, rozdrveným cesnakom a korením. Podávame ozdobené nakrájanými paradajkami, olivami a bazalkovými lístkami.
  

Voňavá vianočka

500 g polohrubej múky., soľ., 50 g droždia., 1 lyžicu cukru., 1 lyžičku hladkej múky., 250 ml mlieka., 180 g masla., 100 g práškového cukru., 1 vanilínový cukor., 3 žĺtky., štipku muškátového kvetu., 50  g hrozienok., 100 ml rumu., 50 g mandľových lupienkov., 1 rozšľahané vajce., práškový cukor na posypanie.,
Z vlažného mlieka, lyžice múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Preosiatu múku so štipkou soli zmiešame s vykysnutým kváskom, pridáme práškový a vanilínový cukor, maslo, žĺtky, muškátový kvet, hrozienka namočené v rume a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Cesto rozdelíme na 9 dielov, z ktorých vyvaľkáme valčeky. Najprv do vrkoča spletieme štyri potom tri a nakoniec dva valčeky. Zo spletených prameňov poskladáme vianočku a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potrieme vajcom, ozdobíme mandľovými lupienkami a upečieme.
      

Citrusová roláda

5 žĺtkov., 100 g krupicového cukru., 1 balíček vanilínového cukru., 100 g polohrubej múky, štipku soli., 5 bielkov., pomarančová kôra., pomarančový džem na potretie.,
Poleva: práškový cukor, pomarančová šťava., 2 lyžičky horúcej vody., kúsky kandizovanej pomarančovej kry na zdobenie.,
Žĺtky vymiešame s krupicovým a vanilínovým cukrom do penista. Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh a spolu s múkou a strhanou pomarančovou kôrou primiešame do žĺtkového krému. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 160 stupňov C pečieme asi 15 minút. Cesto vyberieme z plechu, odstránime papier a ešte horúcu piškótu potrieme pomarančovým džemom. Roládu pevne zvinieme, zabalíme do alobalu a necháme vychladnúť. Povrch rolády potrieme pomarančovou polevou a ozdobíme kúskami kandizovanej pomarančovej kôry.


26. marca 2012

Ananásová torta

75 g masla., 70 g práškového cukru., 1 žĺtok., štipka soli s jódom., 125 g polohrubej múky., tuk na vymastenie formy., 9 plátkov bielej želatíny., 2 plechovky ananásu nakrájaného na plátky., 300 g bieleho jogurtu., 50 g kryštálového cukru., šťava z pol citróna., 300 g smotany na šľahanie., mäta na ozdobenie., 
Maslo s práškovým cukrom, žĺtkom, soľou a múkou vymiešame do hladka, v prípade potreby pridáme 1 - 2 PL vody. Cesto vytvarujeme do gule a necháme 1 hodinu v chlade. Potom ho vyvaľkáme medzi dvoma rozrezanými mikroténovými vreckami a uložíme na spodok vymastenej formy vyloženej papierom na pečenie. Vidličkou popicháme a pečieme asi 20 minút v predhriatej rúre  pri 200 stupňov C. Pred vybraním z formy ho necháme úplne vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody. Zlejeme 1 plechovku ananásu, šťavu odložíme. Ananás rozmixujeme na jemnú kašu, precedíme cez sitko a doplníme odloženou ananásovou šťavou na 400 ml. Primiešame jogurt, cukor a citrónovú šťavu. Želatínu zľahka vytlačíme a na miernom ohni rozpustíme. Pridáme 2 PL ananásovej masy a celé to opatrne vmiešame do zvyšného krému a uložíme na chladné miesto. Kúsky ananásu z druhej plechovky necháme odkvapkať a šťavu odložíme. 5 krúžkov necháme na zdobenie a zvyšok nakrájame na kocky. Keď začne želatínový krém tuhnúť, zmiešame ho s vyšľahanou smotanou. Cesto položíme na dosku, dookola postavíme prstencovú formu alebo okraj tortovej formy. Pokvapkáme ho odloženou ananásovou šťavou, rozotrieme 4 PL ananásového krému, naukladáme kocky ananásu a rozotrieme zvyšný krém. Necháme stuhnúť v chladničke minimálne 4 hodiny. Pred servírovaním odstránime okraj tortovej formy. 5 krúžkov ananásu, ktoré sme si odložili rozkrájame, rozložíme na tortu a dozdobíme mätou.
   

Losos s horčicovou krustou na šafranovo - zemiakovom pyré

4 mrazené filety z lososa., 2 šalotky., 3 krajce maslového toastu., 2 kopcovité KL kremžskej horčice., 2 PL olivového oleja., 2 KL balzamikového octu., soľ s jódom., mleté čierne korenie., 1 kg zemiakov., olej na vymastenie formy., 150 g šľahačkovej smotany. 0,1 g šafranu.,
Filety z lososa necháme rozmraziť. Ošúpeme šalotky a nadrobno ich posekáme. Krajce toastu zbavíme kôrky a rozdrobíme na jemné omrvinky, alebo rozdrvíme v elektrickom mlynčeku. Oboje vymiešame s horčicou, olejom, octom a ochutíme soľou a čiernym korením. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Vo vriacej osolenej vode varíme 20 - 25 minút úplne do mäkka. Lososa umyjeme, zľahka osušíme, vložíme do formy vymastenej olejom, osolíme a okoreníme. Navrch rozotrieme vopred pripravenú zmes a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňov C 12 - 15 minút. Smotanu so šafranom privedieme do varu a zakrytú odložíme nabok. Zemiaky zlejeme, necháme odpariť. Prilejeme smotanu so šafranom precedenú cez sitko. Zemiaky rozmixujeme na jemno a ochutíme. Podávame s lososom.

Limetkové motýle

2 limetky., 125 g masla., 180 g práškového cukru., 2 žĺtka., 250 g polohrubej múky., 1 KL prášku do pečiva., štipka soli s jódom., potravinárske farby., pastelové cukrové perly alebo farebný cukor., 
Maslo vymiešame do hladka s 80 g práškového cukru, soľou, žĺtkami, nastrúhanou kôrou z umytých limetiek, múkou a práškom do pečiva, ak treba pridáme 1 - 2 PL studenej vody. Cesto necháme v chlade minimálne 1 hodinu, na pomúčenej doske ho potom vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme motýle. Následne pečieme dozlatista v predhriatej rúre pri 180 stupov C. cca 12 minút. Práškový cukor zmiešame s trochou limetkovej šťavy na nie príliš tekutú polevu, ktorú rozdelenú na ľubovoľné porcie farbíme potravinárskymi farbami a podľa fantázie potom vychladnuté motýle zdobíme farbami a inými dekoráciami.
  

Newyorský cheesecake s bobuľovými plodmi

100 g masla., 200 g maslových sušienok, 2 x 250 g mascarpone., 100 ml šľahačkovej smotany., 160 g práškového cukru., 1 vanilínový cukor., 2 vajcia., 500 g mrazených miešaných bobuľových plodov., 1/2 balíčeka želé v prášku., 30 g kryštálového cukru.,
Roztopené maslo zmiešame s najemno rozdrvenými maslovými sušienkami a lyžicou vtlačíme na spodok a formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre pri 180 stupňov C. Necháme chladnúť 5 minúť, ale nevyberáme z formy. Teplotu rúry znížme na 160 stupňov C. Mascarpone, smotanu, práškový cukor, vanilínový cukor a vajcia opatrne vymiešame do hladka, vylejeme na predpečený základ a pečieme 40 - 45 minút v horúcej rúre pri 160 stupňov C. Koláč necháme stáť 5 minút vo vypnutej rúre, potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Cez noc ho necháme zakrytý v chladničke. Zachytenú šťavu z nich v prípade potreby doplníme vodou  na 250 ml. Rozmiešame s cukrom, privedieme do varu a za stáleho miešania vsypeme želé v prášku. Rovnomerne polejeme koláč a necháme stuhnúť. Pred servírovaním vyberieme z formy.



Medovo ovsené vrkôčiky

180 ml mlieka., 1/2 kocky droždia., 1 PL kryštálového cukru., 80 g kvetového medu., 450 g polohrubej múky., 60 g ovsených vločiek., 50 g masla., 2 vajcia., štipka soli s jódom., 
Z droždia, vlažného mlieka a cukru si urobíme kvások. Po vykysnutí ho vymesime s múkou, 50 g ovsených vločiek, soľou, maslom, vajciami a medom (1 PL medu odložíme) n hladké cesto. Necháme vykysnúť cca 90 minút. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 8 porcií, tie vyvaľkáme na dlhé šúlance a každý rozdelíme na tri rovnaké časti. Zapletieme vrkôčiky, konce riadne pritlačíme. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a zakryté necháme kysnúť ďalších 30 minút Odloženú lyžicu medu rozmiešame s 1 PL vody potrieme povrch vrkočov, posypeme zvyšnými vločkami a pečieme v predhriatej rúre 20 - 25 minút pri 200 stupňov C.
     

Čokoládový fondán s brusnicami

100 g horkej čokolády., 150 g masla., 450 g kryštálového cukru., 150 ml trvanlivého mlieka., 80 g sušených brusníc., olej., 
Cukor v mlieku roztopíme vo veľkom hrnci za občasného miešania, pridáme nadrobno posekanú čokoládu a maslo Hmotu privedieme do varu a bez miešania varíme zakrytú 3 minúty, kým sa teplota dostane asi na 112 - 116 stupňov C. Nakoniec hrniec odložíme do studenej vody, necháme vychladnúť 15 minút na 60 - 70 stupňov C. Po vychladení začneme opäť miešať, kým hmota nezhustne a nenadobudne matný lesk. Pridáme brusnice. Masu vlejeme do olejom vymastenej a papierom vyloženej formy a rozotrieme do hladka. Po vychladnutí nakrájame alebo rozlomíme na kúsky. Vložíme do košíčkov na pečenie a uchováme v chlade.

25. marca 2012

Jarná polievka - Minestrone

4 lahôdkové cibuľky., 1 malý kaleráb (cca 150 g)., 2 PL masla., 300 g zeleninovej zmesi., 800 ml zeleninového vývaru., soľ s jódom., čierne korenie., 3 vetvičky rozmarínu., 150 g cherry paradajok., 60 g dusenej šunky., petržlenová vňať.,
Na jemno nasekanú cibuľku osmažíme do sklovita na horúcom masle. Pridáme kocky kalerábu a mrazenú zeleninu a posmažíme 3 - 4 minúty. Vlejeme zeleninový vývar a privedieme do varu. Ochutíme soľou, čiernym korením, na drobno posekaným rozmarínom a varíme 10 minút. Cherry paradajky umyjeme, pridáme do polievky, chvíľu necháme prevariť a potom dochutíme. Polievku podávame posypanú šunkou nakrájanou na tenké plátky a na jemno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Bravčové stehno v chlebovom cestíčku s karamelizovanou zeleninou

500 g chlebovej zmesi na pečenie sedliackeho chleba., 1 zväzok petržlenu., 1/2 zväzku bazalky., cca 600 g bravčového stehna., 1 PL slnečnicového oleja., soľ s jódom., mleté čierne korenie., 50 g syra cotage., 1 zväzok bielej špargle (cca 500 g)., 1/2 zväzku mrkvy., 2 PL masla., 2 - 3 KL kvetového medu., 1 PL balzamikového octu.,
Zmes na pečenie chleba vymiesime podľa návodu s 350 ml vlažnej vody a zakrytú necháme kysnúť v teple asi 60 minút. Lístky byliniek otrháme a posekáme nadrobno. Stehno umyjeme, jemne osušíme a z oboch strán opečieme na prudkom oleji cca 5 minút. Ochutíme soľou a čiernym koreníme a necháme trochu vychladnúť. Chlebové cesto dáme na pomúčenú dosku, znovu premiesime a vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Stehno natrieme čerstvým syrom a položíme na cesto. Posypeme bylinkami, prekryjeme chlebovým cestom, riadne zatlačíme a prebytočné cesto odrežeme. Stehno v ceste uložíme spojom smerom nadol na plech vyložený papierom na pečenie a povrch jemne narežeme. V predhriatej rúre pečieme cca 35 minút pri 220 stupňov C. Potom to vyberieme a 10 minút necháme odpočívať. Medzitým ošúpeme špargľu a mrkvu, konce odrežeme. Zeleninu nakrájame šikmo na tenké kolieska, osolíme, okoreníme a 5 minút za stáleho obracania pražíme na horúcom masle. Pokvapkáme medom a 2 - 3 minúty necháme karamelizovať. Podlejeme octom, necháme zovrieť a dochutíme. Podávame k nakrájanému stehnu v cestíčku.
     

24. marca 2012

Krehká bábovka

250 g hladkej múky., 250 g práškového cukru., 1 vanilínový cukor. 3 vajcia., 1 prášok do pečiva., 2 lyžice kakaa., 2,5 dl smotany na šľahanie (môže byť aj kyslá)., tuk a múku na prípravu bábovkovej formy., práškový cukor na posypanie.,
Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie., 50 g masla., 1 lyžica mlieka.,
Vajcia rozmiešame s cukrom a šľahačkou, nakoniec pridáme múku, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva. Polovicu cesta nalejeme do dobre vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Do druhej polovice cesta pridáme kakao, podľa potreby trochu mlieka a nalejeme na bledé cesto. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňov C asi 45 - 50 minút. Bábovku necháme vychladnúť, preklopíme na podnos, posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme čokoládovou polevou ktorú si pripravíme z na kúsky polámanej čokolády, masla a mlieka, ktoré rozpustíme vo vodnom kúpeli a vymiešame na hladkú polevu.
  

Mandľový koláč

400 g hladkej múky., 1 vajce., 20 g kvasníc., 1 vanilínový cukor., 1 lyžicu kryštálového cukru., štipku soli., 2 dl vlažného mlieka., 4 - 5 lyžíc oleja alebo rastlinného tuku., olej na pomastenie plechu., 
Posýpka: 3 lyžice kryštálového cukru., 1 vanilínový cukor., 80 - 100 g lúpaných strúhaných mandlí., 125 g masla., 2 lyžice mlieka.,
V mlieku s vanilkovým cukrom rozpustíme kvasnice. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, vajce. S kváskom spracujeme redšie kysnuté cesto, pridáme olej a dobre vypracujeme. Cesto necháme kysnúť prikryté utierkou. Nakysnuté cesto rozotrieme na stredne veľký hlbší plech, posypeme posýpkou a polejeme maslom roztopeným v mlieku. Pečieme v predhriatej rúre pri 250 stupňoch C 15 - 20 minút.

Jablkový koláč

380 g polohrubej múky., 200 g margarínu., 120 g kryštálového cukru., 2 dl vlažného mlieka., 2 vajcia., 1 prášok do pečiva., tuk a múku na prípravu pekáča., 
Plnka: 900 g očistených jabĺk., 
Posýpka: 80 g hrubej múky., 50 g masla., 50 g kryštálového cukru., 
Najprv si pripravíme posýpku. Zmiešame hrubú múku, maslo a kryštálový cukor a hmotu odložíme do chladničky. Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva, zmiešame s cukrom, roztopeným margarínom, vlažným mliekom, rozšľahanými vajciami a pripravíme si hladké cesto. Vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný pekáč alebo na papier na pečenie. Navrch poukladáme postrúhané jablká a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Napoly upečený koláč vyberieme, po celej ploche rozdrobíme pripravenú posýpku a pomaly dopečieme.
  

Čokoládové ľadové rezy

150 g masla., 4 vajcia., 150 g práškového cukru., 120 g vlašských orechov., 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva., 70 g hrubej múky., 20 g kakaa., 
Rumový krém: 200 g vlašských orechov., 150 ml rumu., 1 vanilkový cukor., 60 g práškového cukru., 
Kakaový krém: 250 g masla., 50 g kakaa., 100 g práškového cukru., 
Ostatné: 100 g čokolády na varenie., 1 čokoláda ľadové gaštany.,
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami. Vmiešame pomleté orechy, kypriaci prášok a hrubú múku. Z bielkov vyšľaháme sneh a spoločne s kakaom vmiešame do cesta. Pečieme na vymastenom a pomúčenom plechu 20 minút. Pomleté orechy zmiešame s rumom, cukrom a vanilkovým cukrom. Krémom otrieme vychladnutý korpus. Maslo vymiešame s cukrom a kakaom na hladký krém. Ten rozotrieme na rumovú plnku a múčnik necháme stuhnúť. 2/3 čokolády roztopíme spoločne s čokoládkou ľadové gaštany a túto polevu dáme navrch koláča. Ozdobíme ešte rozpustenou čokoládou na varenie.

Polievka s údeným mäsom

200 g mäsa z údených rebierok., 120 g paprikovej klobásy., 120 g slaniny., 1 hrsť sušených húb., 1 l zeleninového vývaru., 1/2 l šťavy z kyslej kapusty., 3 bobkové listy., 5 guľôčok celého čierneho korenia., 3 lyžice hladkej múky., soľ., 
Údené mäso nakrájame na malé kúsky, klobásu na kolieska, slaninu na kocky. Huby namočíme do misky s vodou. Do hrnca nalejeme vývar a vodu z kyslej kapusty. Vložíme údené mäso a klobásu, pridáme namočené huby, korenie a osolíme. Varíme na miernom ohni do polomäkka. Do misky nalejeme trochu vody, pridáme hladkú múku, dobre rozmiešame a polievku zahustíme. Varíme ešte asi 20 minút a dochutíme soľou. Na suchej panvici orestujeme kocky slaninky, ktoré nakoniec vložíme do polievky. Polievku podávame s čerstvým chlebom.
  

Vtáčie mliečko


500 ml mlieka., bielky z troch vajec., 10 g cukru., 1 balíček Pudingu Originál s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker., 300 ml mlieka., 40 g cukru., ½ KL mletej škorice.,
Na prípravu dezertu vyšľaháme bielky spolu s 10 g cukru a nakoniec zľahka vmiešame škoricu. 500 ml mlieka zahrejeme do varu. Lyžičkou vykrajujeme zo sladkých bielkov „obláčiky“ a vkladáme do vriaceho mlieka. Niekoľkokrát „obláčiky“ v mlieku obrátime a ihneď vyberáme z mlieka do studenej nádoby. Puding rozmiešame v 300 ml mlieka, pridáme 40 g cukru a zmes nalejeme do mlieka, v ktorom sme pripravovali „obláčiky“. Riedky puding varíme 1 minútu, počas varu môžeme pridať 1 PL rumu kvôli vôni. Puding rozdelíme do hlbokých tanierov a na povrch poukladáme „obláčiky“.


Kysnuté koláčiky s tvarohovým pudingom a ovocím


1 balenie Buchiet Dr.Oetker., 260 ml vlažnej vody., 120 ml oleja.,
Náplň: 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker., 300 ml mlieka., 30 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 250 g mäkkého polotučného tvarohu.,
Na ozdobu a posypanie: 50 g nasekaných nesolených pistácií., 300 g nakrájaného ovocia (slivky, marhule)., 1 vajce na potretie cesta., 2 zarovnané PL práškového cukru.,
Na koláčiky pripravíme cesto na buchty s vodou a olejom podľa návodu na obale. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 24 dielikov, rozvaľkáme na výšku asi 1 cm a z každého dielika vytvarujeme guľôčku. Pomocou dna pohára z guľôčky vytvarujeme placku s vyšším okrajom. Na prípravu náplne pripravíme pudingový prášok s mliekom (300 ml), cukrom (30 g) a vanilínovým cukrom podľa návodu na obale a necháme vychladnúť. Pridáme tvaroh a vymiešame dohladka. Náplňou naplníme stredy koláčikov, povrch ozdobíme kúskami ovocia, posypeme pistáciami a okraje koláčikov potrieme rozšľahaným vajcom. Koláčiky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame.


Mandľová bábovka


4 žĺtky., 50 g práškového cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 4 PL oleja., 3 balíčky Pudingu Originál karamelového Dr.Oetker., ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 4 bielky.,
Poliatie: 50 g cukru., 100 ml vody., 50 ml smotany na šľahanie., 15 g masla., štipku soli. 1 KL citrónovej šťavy.,
Posypanie: 50 g mandlí, 50 g sušienok, napr. Club., 1 PL masla., 50 g hrozienok., 1 KL citrónovej šťavy.,
Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni žĺtky, cukor, vanilínový cukor a olej do peny. Vmiešame puding a kypriaci prášok a nakoniec ručne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na poliatie zalejeme cukor vodou a necháme variť do karamelovej farby, potom pridáme šľahačku, maslo, soľ a citrónovú šťavu. Na posypanie nasekáme mandle a sušienky najemno a restujeme na panvici s maslom do zlatista. Odstavíme, pridáme hrozienka a 1 KL citrónovej šťavy. Upečenú bábovku necháme vychladnúť, polejeme ju karamelom a posypeme mandľami so sušienkami a hrozienkami.

Trasená OLÉ kokosová torta s ananásom


320 g polohrubej múky., 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 220 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 3 vajcia, 250 ml mlieka., 250 ml oleja.,
Náplň: 1 ananásový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 340 g)., 200-250 ml smotany na šľahanie., 1 balíček Crème Olé pudingu bez varenia s kokosovou príchuťou Dr.Oetker., 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker.,
Ozdobenie: 3 zarovnané PL strúhaného kokosu.,
Na prípravu cesta zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, mlieko a olej. Ručne vymiešame hladké cesto. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Do uzatvárateľnej nádoby vlejeme ananásový kompót aj so šťavou, ananás nakrájame na menšie kúsky. Pridáme smotanu na šľahanie, crème olé a smeta-fix. Nádobu uzavrieme a trasieme tak dlho, kým sa suroviny nespoja. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojíme. Polovicou náplne potrieme spodný plát korpusu, prikryjeme druhou časťou korpusu. Zvyšnou náplňou potrieme povrch torty a na ozdobenie posypeme kokosom.

Zimné truffle

200 g sušených sliviek., 5 PL lyžíc rumu., 20 ks detských piškót., 1 balíček Pudingu Originál s čokoládovou príchuťou Dr.Oetker., 500 ml mlieka., 40 g cukru., 200 ml smotany na šľahanie., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 50 g strúhanej čokolády., 
Na prípravu truffle namočíme slivky na dve hodiny do rumu. Piškóty naukladáme na dno pohárov a na ne uložíme rumové slivky.Puding uvaríme s cukrom a mliekom podľa návodu na obale a zalejeme ním piškóty a slivky. Necháme vychladnúť. Smotanu ušľaháme s vanilínovým cukrom dotuha. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko a ozdobíme povrch pohárov. Nakoniec posypeme nastrúhanou čokoládou.


  

15. marca 2012

Plnené prsia morky

2 rezne z vykostených pŕs mladej morky (spolu asi 250 g)., tymian., rozmarín, mletá sladká červená paprika., soľ.,
Z vykostených pŕs mladej morky odrežeme 2 rezne, ostrým nožom urobíme kapsu, do ktorej vložíme plnku. Zvonku aj znútra posolíme a okoreníme tymianom, rozmarínom a mletou sladkou červenou paprikou.
Plnka I: 20 g údenej slaniny., 20 g šunky a 20 g udusených šampiňónov posekáme nadrobno, pridáme 1 lyžičku smotany., zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, a vložíme o kapsy v rezni. 
Plnka II: 20 g ošúpaných jabĺk., 10 g očisteného zeleru a 20 g očistenej mrkvy nakrájame na tenké prúžky a vo vode udusíme do mäkka. Posolíme a naplníme kapsu.
Plnka III: Zo 60 g ementálu narežeme tenké plátky a vyplníme kapsu v mäse, zasypeme zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno, a kapsu uzavrieme dreveným špáradlom. Potom rezne: grilujeme: na kovovej mriežke, pričom mäso potierame tukom, pečieme: v rúre 15 minút (mäso je dobré prikryť plátkom údenej slaniny a potierať tukom), dusíme: Mäso opekáme v horúcom tuku z oboch strán po 3 minúty, pridáme 2 ošúpané rajčiaky, zbavené zrniek, 1 malú sterilizovanú uhorku, 1 pokrájanú zeleninovú papriku zbavenú jadrovníka a 20 g šampiňónov z konzervy. Podlejeme vývarom alebo vodou a dusíme prikryté 15 minút. Podávame teplé s varenými zemiakmi alebo s dusenou ryžou a so zeleninovými alebo ovocnými šalátmi. Ozdobíme citrónom, rajčiakom a zeleninou. Môžeme podávať aj studené, zaliate jogurtom a okorenené zelenou petržlenovou vňaťou, pažítkou, estragonom, mletou červenou sladkou paprikou a mletým čiernym korením so štipkou soli. Môžeme pripraviť aj tak, že mäso naklepeme, posolíme a na celú  zväčšenú plochu nanesieme plnku. Stočíme, zviažeme čistou bielou niťou alebo spojíme špáradlom (podobne ako španielské vtáčiky). Pečieme v rúre alebo grilujeme.
(2 porcie / 1 porcia I: 1114 kJ - 266 kcal., B - 24,6 g., T - 18,5 g., S - 0,3 g., II: 703 kJ - 68 kcal., B - 22,0 g., T - 7,6 g., S - 3,0 g., III: 1080 kJ - 258 kcal., B - 29,1 g., T - 15,5 g., S - 0,6 g)   

14. marca 2012

Kohút (kurča) na víne

1/2 mladého kohúta alebo kurčaťa., 10 g slnečnicového oleja., 10 g údenej slaniny., 60 g šampiňónov, 1 stredne veľká cibuľa., tymián., 1/2 dl červeného vína., 1/8 dl koňaku., 5 g hladkej múky., voda., soľ., 
Slaninu pokrájame na drobné kocky, dáme na panvicu s rozohriatym olejom, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a speníme. Vložíme porcie mäsa, opražíme zo všetkých strán, posolíme, okoreníme tymianom, pridáme očistené šampiňóny pokrájané na tenké plátky, zalejeme červeným vínom a prikryté dusíme. Počas dusenia premiešame, mäso poprášime múkou a dodusíme. Tesne pred dohotovením prilejeme koňak.
(2 porcie / 1 porcia 1176 kJ - 21 kcal., B - 36,2 g., T - 13,0 g., S - 4,8 g)  

Morka pečená so žemľovou a gaštanovou plnkou

1 malá mladá morka (asi 2 - 3 kg)., 40 g údenej slaniny., 20 g masla., voda., soľ.,
Plnka: 3 žemle., 2 dl egalizovaného mlieka., 40 g masla., 1/2 cibule., pečeň z morky., srdce., žalúdok., 2 varené gaštany., 1 žĺtok., 3 bielky., strúhanka., mleté čierne korenie., tymian., muškátový orech., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Odležanú, vypitvanú, očistenú umytú a čistou utierkou osušenú morku zvonka aj znútra posolíme. Prsia a stehná prešpikujeme prúžkami údenej slaniny. Morku naplníme plnku, potrieme maslom a vložíme na pekáč prsami nadol a za častého podlievania vypečenou šťavou, spočiatku horúcou vodou, pečieme prikrytú alobalom 1 a 1/2 až 2 hodiny (podľa veľkosti a veku morky), kým nezmäkne a nenadobudne červenohnedú farbu. Počas pečenia obrátime. Upečenú morku nožnicami pokrájame na porcie. 
Plnka: Žemle dobre navlhčíme mliekom. Vymiešame maslo so žĺtkami, posolíme, okoreníme, pridáme žemle, cibuľu pokrájanú nadrobno a speníme na masle, pečeň, srdce a žalúdok, všetko pokrájané na malé kocky, zomleté gaštany, zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, a mletý muškátový orech. Všetko dobre premiešame. Nakoniec zľahka zamiešame ušľahaný tuhý sneh a ak treba, zahustíme strúhankou. Podávame s ryžou s opekanými zemiakmi, s kompótom alebo so zeleninovými šalátmi, príp. s ružičkovým kelom.
(8 - 12 porcií / 1 porcia 1943 kJ - 464 kcal., B - 45,7 g., T - 26,8 g., S - 10,1 g)      
  

Kurča Marengo

1/2 kurčaťa., 2 lyžice oleja., 1 mladá cibuľka šalotka., 1/2 strúčika cesnaku., 50 g šampiňónov., 1 dl bieleho vína., 1/2 malej konzervy rajčiakového pretlaku., 1 surový rajčiak., 2 vajcia na praženicu., 1 lyžička masla., zelená petržlenová vňať., mleté čierne korenie., soľ.,
Kurča dôkladne očistíme, vypitveme a umyjeme. Na hlbšej panvici zohrejeme olej, vložíme pokrájanú cibuľku s rozotretým cesnakom a speníme. Po chvíľke praženia vložíme pokrájané kúsky kurčaťa, posolíme, okoreníme a pomaly upečieme. Očistené a pokrájané šampiňóny udusíme. pridáme ku kurčaťu, podlejeme vínom, pridáme rajčiakový pretlak a pokrájaný surový rajčiak, premiešame, povaríme a dokoreníme. Povaríme prikryté ešte asi 20 minút. Porcie kurčaťa uložíme na misu, polejeme omáčkou, obložíme posolenou praženicou a zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno. Podávame s vareným zemiakmi a so šalátmi zo surovej zeleniny.
(2 porcie / 1 porcia 1528 kJ - 365 kcal., B - 42,0 g., T - 21,0 g., S - 2,0 g)

Pečené kurča

1 menšie kurča (asi 800 g)., 10 g masla., zelená petržlenová vňať., voda., soľ.,
Očistené, vypitvané, umyté a osušené kurča posolíme, zviažeme stehnové kosti, dáme na pekáč prsami dole, pridáme maslo, polejeme trochou vody a za občasného podlievania vypečenou šťavou pečieme v rúre, až kým nezmäkne. Uprostred pečenia prevrátime prsami nahor polievame šťavou a dopečieme do zlata. Precedenou šťavou zalejeme rozdelené štvrťky kurčaťa. Podávame s ryžou a s kompótom alebo s jemnými šalátmi (hlávkovým, rajčiakovým).
(4 porcie / 1 porcia 1090 kJ - 260 kcal., B - 45,0 g., T - 8,0 g., S - 0,0 g)   
 

Írsky baraní guláš

200 g chudého baranieho mäsa z hrude, krku, pliecka alebo zo slabiny., 1 malá cibuľa., 1 lyžička oleja., 1 malá mrkva., 1 pór., 200 g čerstvej kapusty., 300 g zemiakov., mleté čierne korenie., voda., soľ.,
Z mäsa odstránime tuk a blany a pokrájame na kocky. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na horúcom oleji, pridáme mäso, posolíme, okoreníme, pridáme bobkový list., cesnak roztlačený so soľou a podusíme 5 minút. Zalejeme vodu, prikryjeme a varíme na miernom ohni 1 hodinu. pridáme očistené zemiaky, pokrájané po dĺžke na štvrtky, pokrájanú mrkvu, pór a kapustu. Varíme do mäkka ešte si 1/2 hodiny - nemiešame, len občas hrncom potrasieme. Ochutnáme a podľa potreby prisolíme. Na stôl prinesieme v hrnci, v ktorom sa jedlo varilo.
(2 porcie / 1 porcia 1570 kJ - 375 kcal., B - 17,0 g., T - 19,0 g., S - 34,0 g)     

Jahňacie (baranie) mäso so zeleninou na turecký spôsb

120 g jahňacieho (baranieho) mäsa., 1 cibuľa., 1 strúčik cesnaku., 1 lyžica slnečnicového oleja., 120 g zelenej fazuľky., 1 zelená a 1 červená zeleninová paprika., 1/2 baklažánu., 2 rajčiaky., zelená petržlenová vňať., mleté čierne korenie., karí., rasca., vývar z mäsa alebo voda., soľ.,
Mäso očistíme, umyjeme a pokrájame na väčšie kocky. Cibuľu pokrájame nadrobno, cesnak roztlačíme nožom, speníme na oleji, pridáme mäso a opražíme. Posypeme karí, zamiešame, prilejeme horúci vývar alebo vodu, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme roztlčenú rascu a pokrájanú zelenú fazuľku a prikryté dusíme 20 minút, občas pomiešame. Zeleninovú papriku pokrájame na pásiky, takisto ošúpaný baklažán, pridáme k mäsu podlievame vývarom a prikryté dusíme ďalších 40 minút do mäkka. Asi 10 minút pred dohotovením pridáme ošúpané osminky rajčiakov. Ak treba, dochutíme. Ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno. Podávame s tmavým chlebom.
(2 porcie / 1 porcia 921 kJ - 220 kcal., B - 11,3 g., T - 13,5 g., S 13,2 g)
  

13. marca 2012

Bravčové mäso na paprike

300 g chudého bravčového karé., 20 g slnečnicového oleja., 1 cibuľa., 1 lyžička mletej sladkej červenej papriky., voda., soľ., 
Mäso umyjeme, pokrájame, naklepeme a posolíme. Na rozohriatom tuku mäso sprudka z oboch strán opečieme. Potom mäso vyberieme. Na tuku opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mletú sladkú červenú papriku. Vložíme nazad mäso, podlejeme trochou vody a udusíme pod podkrývkou do mäkka.
(2 porcie / 1 porcia 1729 kJ - 413 kcal., B - 23,7 g., T - 34,4 g., S - 2,5 g)

Kučeravý baránok

130 g zmäknutého masla alebo margarínu., 160 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 3 vajcia., 160 g hladkej múky., štipka soli., 1/2 KL kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., 1 balíček pudingu originál s čokoládovou príchuťou Dr. Oetker.,
Ozdobenie: 1 balíček šľahačky v prášku Dr. Oetker., 150 ml studeného mlieka., 3 ks hrozienok.,
Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo alebo margarín, cukor a vanilínový cukor do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajcia. Zmiešame múku, soľ, kypriaci prášok a puding a zľahka zapracuje do vaječnej zmesi. Cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po upečení necháme baránka merne vychladnúť, vyklopíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť. Na ozdobenie ušľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Šľahačku naplníme do cukrárskeho vrecka a baránka ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Hrozienka použijeme ako oči a ňufáčik.
     

Veľkonočná torta

300 g polohrubej múky., 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., 220 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 3 vajcia., 250 ml mlieka., 250 ml oleja., 
Náplň: 1 balenie krémovej náplne vanilkovej Dr. Oetker., 200 ml studeného mlieka., 3 zarovnané PL práškového cukru., 
Ozdobenie: 150 g marcipánu Dr. Oetker., 1 zarovnaná PL kakaa.,
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, kypriaci prášok, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko, olej a ručné vymiešame dohladka. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Náplň pripravíme z krémovej náplne, mlieka a cukru podľa návodu na obale. Vychladnutý korpus jedenkrát pozdĺžne rozkrojíme. Do cukrárskeho vrecka odoberieme 3 PL náplne. Polovicu zvyšnej náplne natrieme na spodný diel korpusu. Druhú polovicu náplne použijeme na potretie povrchu a okraja torty. Odložíme do chladničky. Na ozdobenie zafarbíme dve tretiny marcipánu kakaom. Z nezafarbenej tretiny vytvoríme guľôčky ako bahniatka a z tmavého marcipánu vymodelujeme stonky a mašľu. Marcipánové ozdob poukladáme na tortu. Náplňou v cukrárskom vrecku dozdobíme okraje torty.
   

Koláčiky "volské oká"

500 g hladkej múky., 1 balíček droždia Dr. Oetker., 50 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 1 vajce., 180 ml vlažného mlieka.,, 80 g rozpusteného vychladnutého masla alebo margarínu., 
Mrvenička: 130 g hladkej múky., 60 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 80 g zmäknutého masla alebo margarínu.,
Náplň: 1 marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 480 g)., 2 balíčky (á 40 g) zlatého klasu Dr. Oetker., 500 ml mlieka., 40 g cukru., 
Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín. Ručne spracujeme na mrveničku. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, droždie, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajce, mlieko., maslo alebo margarín a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vytvarujeme z cesta valček dlhý asi 40 cm, ktorý ostrým nožom nakrájame na 24 kúskov. Kúsky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a prstom roztiahneme na placky s priemerom asi  cm. Na náplň necháme marhule odkvapkať na sitku. Zlaté klasy uvaríme podľa návodu na obale, avšak iba s 500 ml mlieka a s 40 g cukru. Na každý koláčik nanesieme 1 PL pudingu, posypeme mrveničkou a doprostred každého koláčika položíme polovicu marhule reznou stranou nadol.
   

Korbáčiky z kysnutého cesta

1 balenie buchiet Dr. Oetker., 1 balíček vanilínového cukru., Dr. Oetker., 200 ml vlažného mlieka., 150 g rozpustného vychladnutého masla alebo margarínu., 2 zarovnané PL medu., nastrúhaná kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna., 1 KL rumovej arómy Dr. Oetker., 
Potretie a posypanie: 1 vajce., 1 balíček škoricového cukru Dr. Oetker.,
Na prípravu cesta zmiešame v mise zmes na buchty a droždie (je súčasťou balenia), vanilínový cukor, mlieko, maslo alebo margarín, med, kôru a arómu. Ručne vypracujeme hladké cesto tak, aby s nelepilo na stenu nádoby. Povrch cesta zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste na 45 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 12 častí. Každú časť rozdelíme na 3 diely a z každého utvoríme valček dlhý 25 cm. Vždy 3 valčeky spletieme do vrkoča, pričom 2 cm necháme nedopletené. Nožom zrežeme konce a zo zvyšného cesta vyvaľkáme tenký valček, ktorým obviažeme korbáč. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme na teplom mieste 20 minút kysnúť. Potom potrieme pomocou štetca alebo perka rozšľahaným vajcom a posypeme škoricovým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.