31. augusta 2012

Hrnčeková štrúdľa so slivkami

1 hrnček hladkej múky., 1 žĺtok., 1/2 hrnčeka mlieka., štipka soli., 125 g margarínu., 
Plnka: 4 postrúhané jablká., 1 hrnček sliviek., 2 lyžičky mletej škorice., 1 hrnček kryštálového cukru., 1/2 hrnčeka mletého maku.,
Slivky nakrájame na menšie kúsky, zalejeme troškou vody a prisypeme asi 2 lyžice cukru. Dusíme asi 10 minút a necháme úplne vychladnúť. Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme na 3 časti, každú časť na tenko vyvaľkáme a naplníme nastrúhanými jablkami so škoricou, makom a slivkami. Zavinieme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme pri 180 stupov C asi 25 minút. Po upečení posypeme cukrom.
  

Kuracie plátky s cuketou

600 g kuracích pŕs., 6 lyžíc olivového oleja., soľ., mleté čierne korenie., 400 g cukety., 2 mladé cibuľky., 2 strúčiky cesnaku., 100 ml bieleho vína., 3 lyžice kyslej smotany., červené korenie.,
Kuracie prsia nakrájame na plátky. Zľahka ich naklepeme cez mikroténovú fóliu, osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme časť olivového oleja a mäso po oboch stranách opečieme. Plátky vyberieme a uchováme v teple. Očistenú cuketu nakrájame na menšie hranolčeky, mladú cibuľku na drobno a cesnak nasekáme. Všetko orestujeme na zvyšnom olivovom oleji, zalejeme bielym vínom a krátko povaríme. Prilejeme smotanu, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania krátko povaríme. Kuracie plátky podávame s cuketou a s opečenými zemiakmi.
   

25. augusta 2012

Špagety s tekvicovou omáčkou

špagety., 400 g tekvice., 1 červenú papriku., 20 g sezamu., 40 g masla., 1 - 2 PL jemnejšieho karí., 50 ml zeleninového vývaru., 200 ml smotany na šľahanie., cukor., soľ., citrónovú šťavu., čierne korenie., petržlenovú vňať., 
Tekvicu umyjeme, očistíme, ošúpeme a dužinu nastrúhame na prúžky. Papriku nakrájame na štvrtiny, zbavíme jadier, umyjeme a nakrájame nadrobno. Na panvici bez tuku opražíme sezamové semienka. Na panvici rozpustíme maslo a krátko na ňom opražíme karí a pokrájanú papriku. Prilejeme zeleninový vývar a smotanu, necháme prejsť varom, pridáme nastrúhanú tekvicu a varíme bez pokrievky 3 minúty. Ochutíme citrónovou šťavou, štipkou cukru osolíme a okoreníme. Uvarené špagety premiešame s omáčkou. Petržlenovú vňať opláchneme, osušíme a nasekáme nahrubo a spolu so sezamom ju premiešame k cestovinám.

Domáce lečo

1 kg teľacie párky., 1 veľká cibuľa., 8 - 10 veľkých paprík., 8 - 10 veľkých paradajok., soľ., mleté čierne korenie., 15 vajec., masť alebo olej., 
Teľacie párky očistíme a nakrájame na kolieska. Zeleninu si očistíme. Papriku narežeme na prúžky. Paradajky na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a popražíme na tuku. Pridáme k nej pripravenú papriku. Posolíme a okoreníme. Dusíme pokiaľ nezmäkne. Potom pridáme paradajky a teľacie párky. Keď sa nám šťava odparí pridáme vajcia. Premiešame a dochutíme.

21. augusta 2012

Plnená kapia

12 paprík - kapie., 400 ml ryže., 1 kg mletého mäsa., 2 vajcia., cibuľa., mleté čierne korenie., soľ., mletá červená paprika., mletý zázvor., mletý cesnak., 3 x 150 g paradajkové pretlaky.,  
Kapiu vyčistíme od jadrovníka a odrežem poškodené časti, dáme do vriacej vody ochutenej soľou a necháme zovrieť asi 5 minút aby kapia zmäkla. Kapiu vyberieme a necháme ju vychladnúť, vodu použijeme na omáčku. Uvaríme si ryžu, na tuku speníme 1/2 cibule, pridáme premytú ryžu opražíme ju a posolíme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Ryžu necháme vychladnúť. Pripravíme si náplň do kapie. Do mletého mäsa pridáme, mleté čierne korenie, soľ, vajcia, mletý zázvor, mletú červenú papriku, mletý cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu, vychladnutú uvarenú ryžu. Všetko dôkladne premiešame. Plníme do kapie. Medzitým si uvaríme paradajkový pretlak spolu vo vode v ktorej sme varili kapiu. Keď máme kapiu naplnenú dáme ju variť do pripravenej paradajkovej omáčky cca 30 minút, potom kapiu vyberieme a zahustíme omáčku múkou. Kapie vrátime naspäť. Podávame s chlebom alebo zemiaky.

3. augusta 2012

Losos s citrónovou ryžou

900 ml zeleninového vývaru., 400 g krájaných paradajok., 225 g dlhozrnnej ryže., 100 g mrazeného hrášku., 100 g konzervu kukurice., 4 lososové filety., 4 plátky ovčieho syra., 5 PL nasekanej petržlenovej vňate., 2 PL olivového oleja., 1/2 nastrúhanej cibule., šťavu z 1 citróna., nastrúhanú kru z 2 citrónov., štipku sušenej čili papričky.,
Ryžu umyjeme pod tečúcou  studenou vodou. V hrnci privedieme do varu kôru a šťavu z jedného citróna s vývarom. Pridáme hrášok a ryžu a opäť privedieme do varu. Potom zakryjeme a necháme variť 12 - 15 minút, kým sa ryža neuvarí. Primiešame paradajky, kukuricu, petržlenovú vňať (4 PL), cibuľu a necháme všetko spolu zohriať. Na prípravu lososa najskôr spolu zmiešame petržlenovú vňať (1 PL), nastrúhanú kôru z jedného citróna a čili. V zmesi obalíme lososa z každej strany a opečieme do zlatista cca 15 minút. Na každý kúsok lososa poukladáme syr a pečieme, pokiaľ sa syr neroztopí. Na taniere naservírujeme ryžu, rybu a podávame.

2. augusta 2012

Cestoviny s mozzarellou

300 g farebných cestovín., 150 g tenkého póru., 80 g farebných paprík., 80 g mini mozzarelly., 60 g čerstvých šampiňónov., 2 malé cibule., 2 strúčiky cesnaku, olivový olej., mleté čierne korenie., soľ., 
Cestoviny uvaríme domäkka v osolenej viacej vode podľa návodu na obale a potom ich scedíme. Cibuľu a cesnak ošúpeme, nadrobno nasekáme a opečieme na oleji. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Papriku umyjeme, rozpolíme, odstránime jadrovníky, vyrežeme biele žilky a dužinu nakrájame na kocky. Pór nakrájame na kolieska. Pripravenú zeleninu a šampiňóny pridáme na panvicu. Osolíme, okoreníme a podusíme. Do zmäknutej zeleniny pridáme mozzarelly a krátko prehrejeme. Teplé cestoviny dáme na taniere a rozdelíme na ne zmes z panvice a podávame.

Krémový puding so sušienkami

8 kusov sušienok Oreo., 1 balenie vanilkového pudingu., 2 hrnčeky studeného mlieka., 3/4 hrnčeka vyšľahanej šľahačky., 
Rozlomíme jednu sušienku na 4 kúsky a odložíme bokom na ozdobu. Ostatné sušienky rozdrvíme, pôjde to ľahšie, ak ich vložíme do igelitového vrecúška a podrvíme ich valčekom. 2 minúty  šľaháme pudingovú zmes s mliekom. Pridáme rozdrvené sušienky a polovicu vyšľahanej šľahačky. Vanilkový krémový puding rozdelíme do pripravených mištičiek, ozdobíme ich zvyškom šľahačky a polámanými sušienkami Oreo.

Letná hrušková pochúťka

100 g tvrdého syra vcelku., 10 plátkov šunky., 4 hrušky., 2 biele jogurty., 2 vajíčka., 1 lyžičku kryštálového cukru., sladkú alebo štipľavú mletú papriku., citrónovú šťavu., čierne korenie., soľ.,
Hrušky očistíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na drobné kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou. K hruškám pridáme nakrájané natvrdo uvarené vajíčka, tvrdý syr nakrájaný na kocky šunku nakrájanú na pásiky a dva jogurty. Osolíme, okoreníme, pridáme lyžičku cukru a podľa chuti mletú papriku (sladkú alebo štipľavú). Všetko poriadne zamiešame a dáme na hodinu do chladničky, aby sa chute spojili. Hruškovú pochúťku môžeme podávať s maslovými chlebíkmi, posypanými sladkou mletou paprikou, alebo rôznymi druhmi šalátových pochúťok.

Hrianky s krevetami

160 g kreviet., 2 strúčiky cesnaku., 2 plátky masla., 2 PL kyslej smotany., 1 PL olivového oleja., 1 PL citrónovej šťavy., 1 KL sušeného estragónu., čierne mleté korenie., petržlenová vňať., hrianky., soľ.,
Krevety umyjeme a osušíme. Pripravíme si pac tak, že spolu zmiešame olej, citrónovú šťavu a prelisovaný cesnak. Pridáme krevety, osolíme, okoreníme a necháme postáť 10 - 15 minút v chladničke. Rozpustíme si maslo na panvici primiešame krevety a cca 3 minúty podusíme.
Dochutíme pokrájanou petržlenovou vňaťou a estragónom. Ak sa výpek zredukuje, pridáme kyslú smotanu a premiešame. Keď sa masa spojí odstavíme zo sporáka. Medzitým pripravíme hrianky a ešte teplé podávame. Chuť jedla môže vyzdvihnúť zopár kvapiek citrónovej šťavy.

Špagety so sicílskou zeleninou

400 g špagiet., 250 g bielej cibule., 240 g čerstvých paradajok., 100 g údeného syra v celku., 2 červené papriky., 2 zelené papriky., 4 lyžice kapár., 4 lyžice olivového oleja., 3 lyžice vínneho octu., 1 lyžicu balzamikového octu., mleté čierne korenie, kryštálový cukor., soľ., špajdle. 
Papriky umyjeme, osušíme a po dĺžke prekrojíme. Odstránime jadrovníky aj biele žilky a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubé plátky. Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a cibuľu s paprikou krátko opečieme. Čerstvé paradajky sparíme v horúcej vode, olúpeme a nakrájame na kúsky. Paprikovú zmes zalejeme vínnym octom, pridáme paradajky a všetko spolu premiešame. Zeleninové ragú osolíme, okoreníme a podľa potreby dochutíme balzamikovým octom a cukrom. Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Medzitým dusíme zeleninu na miernom ohni. Asi po 15 minútach premiešame kapary a necháme spolu krátko prehriať. Syr nakrájame na plátky, zvinieme do rolád a prepichneme kúskom špajdle. Špagety rozdelíme na taniere zalejeme zeleninovým ragú a ozdobíme syrovými roládami.
  

1. augusta 2012

Moravský vrabec

1 kg prerasteného bravčového bôčika., 2 veľké cibule., rasca., lyžička soli., mleté čierne korenie.,
Prerastený bôčik pokrájame na väčšie kúsky, osolíme, okoreníme, posypeme rascou a rovnomerne premiešame. Vložíme do kastróla, trocha podlejeme vodou prikryjeme a asi pol hodiny dusíme. Primiešame pokrájanú cibuľu, znova trocha podlejeme, kastról dáme do dobre vyhriatej rúry a pečieme až kým mäso nezmäkne.

Cesnaková polievka

1 l vody., 400 g očistených zemiakov., 1 žĺtok., 4 - 5 strúčikov cesnaku., 1 PL masla., soľ., 300 ml mlieka., 1 cibuľu., petržlenovú vňať.,
Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Pridáme mlieko a necháme trochu vychladnúť. Pridáme žĺtok a mixérom rozmixujeme na riedku kašu. Roztretý cesnak uvaríme v 0,5 l vody, pridáme rozmixovanú kašu, dobre rozhabarkujeme, dosolíme a zjemníme lyžicou masla. Polievku nevaríme, len prehrejeme. Do hotovej polievky pridáme posekanú petržlenovú vňať. Podávame s opraženými kockami bieleho pečiva.

Špenátovo ryžový koláč

5 šálok vývaru (kuracieho alebo zeleninového)., 5 vajec., 4 plátky slaniny.,  PL masla., 1 PL olivového oleja., 1 stredne veľkú cibuľu., 1 KL sušeného oregana., 1 kg čerstvého špenátu., 3/4 šálky strúhanky., 1/2 šálky ryže., 1/2 šálky parmezánu., čierne korenie., soľ., 
Príloha: 10 cherry paradajok. 3 PL bazalky., 2 PL extra panenského olivového oleja., 1 strúčik cesnaku., korenie., soľ.,
Okraje a dno cca 22 centimetrovej otváracej tortovej formy potrieme maslom a nasypeme 3/4 strúhanky. Formou hýbeme tak, aby sme vysypali strúhanou okraje a dno formy. V panvici rozohrejeme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, slaninu a varíme, kým nie je slanina mierne hnedastá. Do panvice nasypeme ryžu a za stáleho miešania ju opekáme na miernom ohni asi 5 minút. Postupne pridávame vývar, až kým sa ryža neuvarí. V inej panvici na miernom ohni podusíme špenát, vytlačíme prebytočnú vodu a nakrájame ho. Následne ho pridáme k ryži, zmes dobre premiešame a necháme vychladnúť. Vyšľaháme žĺtka zo štyroch vajec, spolu s nastrúhaným  syrom a oreganom ich primiešame do ryžovej zmesi. Po dochutení korením a soľou ryžovú zmes nalejeme do pripravenej formy, jej povrch uhladíme lyžicou. Zvyšný žĺtok vyšľaháme, natrieme nim vrch koláča, ktorý ešte posypeme strúhankou. Pečieme približne hodinu pri teplote 180 stupňov C. Počas pečenia v malej miske zmiešame nadrobno nakrájané paradajky, bazalku, olej, pretlačený cesnak, korenie a soľ. Rezy koláča podávame teplé a potreté paradajkovou prílohou.
  

Krúpová polievka s pórom

150 g koreňovej zeleniny (mrkva., petržlen., zeler)., 50 g malých krúp., 4 zemiaky., 1 cibuľu., 1 pór., 1 kocku mäsového alebo zeleninového bujónu., 1 lyžičku mletej červenej papriky., 1 muškátový oriešok., olej alebo masť., vegetu., soľ.,
Krúpy premyjeme, dáme do panvice s rozohriatym olejom alebo masťou, osolíme, podlejeme horúcou vodou a udusíme domäkka. Zeleninu očistíme a nahrubo nastrúhame. Do hrnca dáme trochu oleja a opražíme na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme kolieska póru, postrúhanú zeleninu, mletú papriku. Všetko podlejeme trochou horúcej vody a dusíme do polomäkka. Potom pridáme očistené, na kocky pokrájané zemiaky a vo vode rozmiešanú bujónovú kocku. Hrniec dolejeme vodou a varíme, kým nebudú zemiaky a zelenina mäkké. Nakoniec pridáme krúpy, polievku dochutíme soľou, vegetou a strúhaným muškátovým orieškom. Jednotlivé porcie ozdobíme kolieskami póru, alebo posekanou petržlenovou vňaťou a servírujeme.

Pappa al Pomodoro

6 väčších paradajok., 5 šálok kuracieho vývaru., 5 strúčikov cesnaku., 3 PL olivového oleja., 1 stredne veľkú cibuľu., 2 PL panenského olivového oleja., 1 PL bazalkového pesta., 1/2 šálky bazalkových listov., kocky chleba bez kôrky., čierne korenie., soľ., 
Najskôr prepasírujeme paradajky. Vo veľkom hrnci speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme paradajky, vývar a všetko necháme zovrieť. Potom do polievky dáme nastrúhaný cesnak a varíme ju ešte 20 minút na slabom ohni. Po pridaní chlebových kociek (6 na jednu porciu), bazalky, korenia a soli varíme ďalších 20 minút. Metličkou rozdrobíme chlieb tak, aby nám polievku zahustil. Pesto zmiešame s panenským olivovým olejom a pred podávaním touto zmesou pokvapkáme polievku.