30. apríla 2013

Medový šalát s pomarančom a rukolou

KL balzamikové octa., 3 KL olivového oleja., 2 KL medu., pomaranč., cherry paradajky., šalát., rukola., vlašské orechy., syr feta.,
Zeleninu a olúpaný pomaranč nakrájame a zmiešame. Pomer a množstvo si ľubovoľne namixujeme podľa chuti. Z balzamikového octa., olivového oleja a medu pripravíme zálievku, ktorou prelejeme šalát. Nakoniec pridáme pokrájaný syr feta a vlašské orechy a premiešame. Vychladený šalát môžeme podávať k steakom.
  

Americký hamburger

500 g mleté mäso., 2 - 3 cibule., 2 - 3 KL plnotučnej horčice., štipka mletého čili., mleté čierne korenie., soľ., žemle., olej., 
Náplň: syr., kyslé uhorky., paradajky., šalát., slanina., kečup., tatárska omáčka., a iné.,
Cibuľku nakrájame na drobno. Všetky suroviny zmiešame, ochutíme a tvarujeme väčšie guľôčky, ktoré potom sploštíme na hamburgery a z oboch strán osmažíme. Budú sa lepšie tvarovať ak si namočíte ruky do studenej vody. Keď sa mäso opraží z oboch strán, dajte ešte na chvíľu na vrch plátok syra, pekne sa roztečie. Medzitým prekrojíme žemle na polovicu a popri hamburgeroch na chvíľu reznú stranu opečieme, aby boli chrumkavejšie. Ďalšiu cibuľu nakrájame na kolieska a opečieme na oleji, pokiaľ nie je hnedkastá a sladká. 
Na spodnú stranu žemle natrieme tatársku omáčku, opraženú cibuľku, mäso a syr, plátok kyslej uhorky, plátok paradajky, ľadový šalát a vrchná časť žemle.
 

29. apríla 2013

Francúzsky zemiakový šalát

100 g zemiakov., 400 g sterilizovanej mrkvy., hrášku a kukurice., 50 g zeleru., 50 g kyslých uhoriek., 150 g kyslých jabĺk., posekaný tymian a bazalku., 100 g majonézy alebo jogurtu.,
Nálev: šťava z 1 citróna., 1 PL octu., 1 PL worcesterskej omáčky., 1 KL práškovéo cukru., čierne korenie., soľ.,  
Neošúpané umyté zemiaky uvarte v slanej vode. Na kocky pokrájaný zeler uvarte osobitne v osolenej vode. Ošúpané zemiaky nakrájajte na kolieska alebo pretlačte cez mriežku. Pridajte sterilizovanú zeleninu, uvarený zeler, nadrobno nakrájané uhorky a olúpané jablká. Všetko spolu zľahka premiešajte a zalejte nálevom. Nálev pripravte z citrónovej šťavy, octu, worcesterskej omáčky, byliniek, cukru, soli a korenia. Vlejte ho do šalátu, pridajte majonézu a premiešajte. Šalát nechajte v chlade odležať, aby sa všetky chute dobre spojili.   

Zemiakový šalát s majonézou

1 kg zemiakov., 5 vajec., 1 majonézu., 2 mrkvy., 100 g sterilizovaného hrášku., 1 cibuľu., 2 väčšie kyslé uhorky., 2 KL plnotučnej horčice., mleté čierne korenie., soľ.,
Neošúpané zemiaky a mrkvu dôkladne umyte a uvarte v slanej vode. Za tepla ich ošúpte a po vychladnutí nakrájajte na malé kocky alebo pretlačíme cez mriežku. Cibuľu nasekajte nadrobno. Vajcia uvarte na tvrdo a nakrájajte. Všetko spolu s hráškom, nadrobno nakrájanou uhorkou opatrne premiešajte. Pridajte majonézu, ochuťte horčicou, soľou a korením a ešte raz premiešajte.
  

28. apríla 2013

Kurací steak s kuskusom z farebných paprík a ragú z hlivy ustricovej

olivový olej., soľ., drvené korenie., 400 g kuskus., 100 g mix paprík., 0,4 l vývar - slepačí alebo zeleninový., 50 g maslo., tymian., 
Ragú: 100 g hliva., 100 g cuketa., 50 g maslo., 0,3 l smotana., 2 strúčiky cesnaku., 0,5 dcl biele víno.,
Kuracie prsia osušíme, osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným tymianom, opečieme na rozpálenej panvici. Potom vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňov C cca 8 - 10 minút. Kuskus zalejeme horúcim vývarom, pridáme maslo, soľ a časť tymianu a zakryjeme. Na panvici orestujeme farebnú papriku s nakrájaným cesnakom a pridáme napučaný kuskus. Podľa potreby dosolíme. 
Ragú: Hlivu a cuketu nakrájame na pásiky. Na rozohriatu panvicu dáme olej, strúčik cesnaku a neskôr cuketu, restujeme cca 1 minútu, pridáme biele víno, z ktorého necháme odpariť alkohol. Pridáme smotanu, soľ, korenie a spolu prevaríme, nakoniec pridáme na zahustenie studené maslo. Servírujeme spolu s kuracím steakom a kuskusom.

     

Veľkonočný baránok

2 vajcia., 100 g práškového cukru., 2 KL rumu., 2 KL vanilkového cukru., 50 ml mlieka., 100 g hladkej múky., 25 g kukuričného škrobu., 1 KL kypriaceho prášku., 20 g strúhaného kokosu., tuk na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie formy., práškový cukor na posypanie., 
Vajcia rozbite, žĺtky oddeľte od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Pridajte rum, mlieko, olej, preosiatu múku zmiešanú s kukuričným škrobom a kypriacim práškom, so strúhaným kokosom a premiešajte. Zo 4 bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešajte od cesta. Cesto nalejte do pripravenej formy. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 175 stupňov C pečte 25 minút. Upečeného baránka posypte práškovým cukrom a ozdobte mašličkou.
   

Bravčová sviečkovica v slaninovom kabátiku a šošovicovým ragú

720 g sviečkovica., 100 g oravská slanina., 20 g rozmarín., 50 ml olej., 200 g šošovica., 100 g zemiaky., 100 g mrkva., 2 strúčiky cesnaku., 200 ml smotana., 50 g hladká múka., 100 g cibuľa., 20 ml mlieko., 100 g maslo., 
Šošovicu preberieme a dáme variť do vody na cca 25 minút. Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na malé kocky. Najskôr dáme variť mrkvu, neskôr pridáme zemiaky a varíme tak, aby neboli úplne mäkké. V ďalšej nádobe si z cibuľky, hladkej múky a masla pripravíme svetlú zápražku. Vychladnutú zápražku zalejeme mliekom a smotanou. Pridáme uvarenú šošovicu a mrkvu so zemiakmi. Dochutíme soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. 
Sviečkovicu osušíme, osolíme, okoreníme posekaným rozmarínom a obalíme v plátkoch z oravskej slaniny Sviečkovicu opečieme na rozpálenej panvici, potom uložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňoch C. cca 8 minút. Po upečení necháme odpočívať sviečkovicu zabalenú v alobale cca 2 minúty. Potom ju krájame a servírujeme spolu so šošovicovým ragú.
   

27. apríla 2013

Cestovinový šalát s tuniakom

1 cestoviny., olúpané paradajky., olivy., kapary., soľ., provensalské bylinky., čierne mleté korenie., olivový olej., 1 - 2 tuniak vo vlastnej šťave.,
Uvarené cestoviny premiešame s troškou olivového oleja, osolíme, okoreníme, pridáme tuniaka, pokrájané olivy a kapar, olúpané pokrájané paradajky, provensalské korenie a poriadne premiešame. Šalát je chutný vlažný aj vychladený.
 

Bolonské lasagne

250 g lasagne., 500 g mletého miešaného mäsa., 2 plechovky lúpaných paradajok., 2 dl červeného vína., cibuľu., cesnak., olivový olej., soľ., čierne mleté korenie., bazalku.,
Bešamel: 75 g masla., 75 g hladkej múky., 750 ml mlieka., 150 g tvrdého syra., 1 KL muškátového orieška., 
Na olivovom oleji opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak dozlatista, pridáme mäso, popražíme, premiešame a počkáme, kým pustí šťavu. Potom pridáme lúpané paradajky, víno, osolíme, okoreníme, pridáme bazalku a dusíme na malm plameni asi 40 minút.
Bešamel: Maslo si rozpustíme v hrnci, pridáme múku a urobíme zápražku. Postupne vlievame mlieko, rozmiešavame metličkou, aby sa nám neurobili hrudy. Pridáme muškátový oriešok. Keď je bešamel dostatočne hustý, odstavíme ho zo sporáka a necháme trošku vychladnúť. Do pekáča na dno dáme paradajkovú vrstvu, bešamel a lasagne. Potom znova mäsovú vrstvu, bešamel a cestoviny. Opakujeme asi 3x, záleží na veľkosti pekáča. Na vrch postrúhame tvrdý syr a pečieme pri 170 stupňoch C asi 40 minút.
 

25. apríla 2013

Pečený zubáč na rozmaríne s cvikovým rizotom

720 g filety zo zubáča., 20 g rozmarín., 50 ml olivový olej.., 400 g ryža., 80 g parmezán., 80 g maslo., 2 strúčiky cesnaku., 50 ml biele víno., 200 g cvikla., čerstvé mleté korenie., 1 l vývar - zeleninový alebo kurací., 
Cviklu olúpeme a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme si vhodnú nádobu, v ktorej cviklu orestujeme na oleji, pridáme soľ, korenie, polovicu bieleho vína a časť vývaru. Necháme dusiť cca 20 minút tak, aby cvikla zostala chrumkavá. Ryžu orestujeme na hlbšej panvici, pridáme cesnak a biele víno, ktoré necháme málinko odpariť a následne podlievame vývarom, pokiaľ nie je "al dente", potom pridáme cviklu spolu s maslom a parmezánom, dochutíme soľou. Osušeného zubáča osolíme a posypeme nasekaným rozmarínom. Rozpálime panvicu, pridáme olej a zubáča opekáme kožou dolu do chrumkava a do zlatista. Pridáme lyžicu masla a podávame rybu. Na tanieri servírujeme spolu s horúcim rizotom.
     

Miešaný šalát s marinovaným kozím syrom

100 g rukola., 100 g mix šalátov., 50 g cherry paradajky., 280 g koží syr., 10 g tymian., 10 cl olivový olej., drvené korenie., 2 ks hruška., 50 g brusnice., 50 g píniové oriešky., 30 g kryštálový cukor., 
Bylinkový dresing: 30 g bazalka., 30 g petržlenová vňať., 3 PL olivový olej., soľ., 3 PL vínny ocot.., 0,2 dcl jablkový džús.,
Kozí syr dáme marinovať do zmesi olivového oleja, tymianu a drveného korenia. Marinujeme minimálne hodinu. Z bazalky, petržlenovej vňate, oleja, octu, jablkového džúsu, soli a cukru pripravíme vymixovaný bylinkový dressing. Rukolu a zmes šalátov poumývame, natrháme a pridáme nakrájané cherry pradajky a píniové oriešky. Na rozpálenú panvicu dáme opiecť pokrájané hrušky, ktoré sme vopred obalili v kryštálovom cukre. Ten skaramelizuje hrušky. Namarinovaný kozí syr vložíme na 2 - 3 minúty do rúry, aby sa uvoľnili chute. Potom ho servírujeme na tanieri spolu s rukolovým šalátom, hruškou a brusnicami. Vhodným doplnkom sú opečené bagetky alebo domáci chlieb.
  

Grilovaná zelenna s nálevom

2 baklažány., 1 cuketa., 2 kukurice., 4 papriky., 5 PL olivového oleja., 1 PL balzamikového octu., soľ., korenie., cesnakový prášok., 2 strúčiky cesnaku., 
Baklažán a cuketu nakrájame na tenké plátky, kukuricu rozlomíme na 2 až 3 časti. Väčšiu časť olivového oleja zmiešame so soľou, korením a cesnakovým práškom. Touto zmesou potrieme najmä cukety a baklažán. Kukuricu je dobre grilovať nasucho. Rovnako aj papriky kladieme na mriežku suché. Keď koža sčernie, ošúpeme ju a vyberieme z papriky jadrovník. Z dvoch lyžíc oleja, lyžice balzamikového octu alebo citróna, pretlačeného cesnaku a soli urobíme nálev. Do neho ponoríme kúsky papriky.
     

24. apríla 2013

Plnené paradajky šunkou a syrom

8 veľkých pevných paradajok., soľ., korenie., 2 plátky šunky., 100 g ementálu., 2 PL tvarohu., 1 vajce., 1/2 viazaničky bazalky., 
Na paradajkách odrežeme vŕšky, vydlabeme tekuté vnútro so semienkami. Odstránenú dužinu zlejeme a nasekáme najemno. Syr nastrúhame, šunku nakrájame na malé štvorčeky a bazalku nasekáme najemno. Všetko zmiešame a pridáme tvaroh, bielok, soľ a korenie. Masu naplníme do vydlabaných paradajok a prikryjeme vŕškami. Každú paradajku zvlášť zabalíme do alobalu a pečieme na grile mimo plameňa asi 20 minút.
 

23. apríla 2013

Rezance s rumovou omáčkou

250 g širokých rezancov., 200 g vlašských orechov., 5 PL cukru., 50 ml rumu., 1 vanilkový cukor., 230 ml smotany na šľahanie., jahody na ozdobu.,
Široké rezance uvaríme vo vriacej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Na rozpálenú panvicu nasypeme orechy a cukor. Len čo začne cukor karamelizovať, podlejeme ho trochou studenej vody. Neustále miešame, kým karamel nezhustne. Potom prilejeme rum, pridáme vanilkový cukor a smotanu na šľahanie. Všetko varíme, až vznikne hustejšia omáčka. Uvarené cestoviny premiešame s hotovou omáčkou. Rozdelíme na taniere a podávame ozdobené polovicami jahôd.
 

Demikát

400 g zemiakov., 2 cibule., soľ., 1 KL mletej červenej papriky., 1/2 KL drvenej rasce., petržlenová vňať., 150 g bryndze., 100 ml smotany na varenie., 2 plátky chleba., 1 PL masti.,
Zemiaky a cibule ošúpeme. Zemiaky nakrájame na kocky, cibule prepolíme, dáme do hrnca a zalejeme 1,5 l vody. Okoreníme soľou, paprikou a rascou. Privedieme do varu a potom na miernejšom plameni varíme 15 minút, až sú zemiaky mäkké. V miske rozmiešame bryndzu so smotanou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Mäkké zemiaky cedíme a vývar si zachytíme do misky. K bryndzovej zmesi pridáme zemiaky, po častiach prilievame horúci vývar a dobre premiešame. Hotovú polievku ozdobíme vňaťou. Chlieb nakrájame na kocky. V panvici rozpálime masť, chlieb opečieme a podávame k polievke.
    

6. apríla 2013

Pikantné bravčové rezne

1 kg bravčového karé bez kosti., 4 strúčiky cesnaku., grilovacie korenie., čierne korenie., horčica., červená paprika.,olivový olej., 
Mäso si pripravíme deň pred samotným pečením. Karé pokrájame na plátky a mierne ich naklepeme. Okraje narežeme aby sa pri pečení neskrúcali. Cesnak roztlačíme na pastu. Plátky mäsa z jednej strany potrieme horčicou, rozotreným cesnakom, posypeme grilovacím korením, červenou paprikou, čiernym korením. Pokvapkáme olivovým olejom a uložíme na seba do hrnca. Keď sú rezne uložené, znovu ich pokvapkáme olejom, hrniec prikryjeme fóliou a necháme odpočívať do následujúceho dňa v chladničke. Na druhý deň vyberieme a plátky bravčového karé prudko opečieme na panvici alebo grilujeme na rošte. Ako prílohu použijeme varené alebo opečené zemiaky, či podávame s krajcom chleba.

Jahňacie rebierko s vajíčkovým nákypom

1,5 kg jahňací chrbát s kosťou., rozmarín., tymian., olivový olej., PL hladkej múky., 200 - 300 ml zeleninového bujónu., 
Vajíčkový nákyp: 1 menšia cibuľa., 50 g masla., 100 g hladkej múky., 05 l mlieka., 6 vajec., muškátový orech., mleté biele korenie., soľ., petržlenová vňať., tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie zapekacích misiek.,
Rebrá opatrne odblaníme a očistíme, aby filet zostal na kosti. Bylinky posekáme nadrobno a zmiešame s olivovým olejom. Mäso potrieme bylinkovou zmesou, necháme 2 - 3 hodiny odležať a vcelku dáme upiecť do rozohriatej rúry cca 20 minút. Upečené mäso vyberieme, šťavu vypečieme a poprášime múkou. Rozriedime zeleninovým vývarom, krátko povaríme a dochutíme štipkou nasekaného tymianu. Mäso naporciujeme až tesne pred podávaním, aby zostalo šťavnaté. 
Vajíčkový nákyp: Najemno nakrájanú cibuľku speníme na masle, pridáme múku a krátko popražíme. Zápražku zalejeme vlažným mliekom a za stáleho šľahania uvaríme hustú zmes. Do vychladnutej zmesi primiešame 3 žĺtky. Zmes ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom, mletým bielym korením, soľou a posekanou petržlenovou vňaťou. Zvyšné 3 vajcia uvaríme natvrdo Po vychladnutí ich nakrájame na kocky a pridáme do zmesi. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh vyšľahaný z 3 bielkov. Zapekacie misky vymastíme, vysypeme strúhankou, naplníme nákypovou zmesou. Pečieme v rozohriatej rúre dozlatista cca 18 minút. 
  

5. apríla 2013

Veľkonočná polievka

500 g údeného mäsa., 150 ml šťavy z kyslej kapusty., 3 vajcia natvrdo., 100 g strúhaného chrenu., 2 PL oleja., 2 PL hladkej múky., 150 ml mlieka., soľ., mleté čierne korenie.,
Údené mäso dôkladne umyjeme, dáme ho hrnca, zalejeme dostatočným množstvom vody a dáme variť. Uvarené mäso vyberieme, nechám vychladnúť a nakrájame na malé kocky. Do vývaru po mäse pridáme nastrúhaný chren a šťavu z kyslej kapusty. V menšom hrnci na dvoch lyžiciach oleja zľahka osmažíme múku a zalejeme ju studeným mliekom. Zápražku dôkladne rozmiešame a opatrne vlejeme do mäsovo kapustového vývaru. Na miernom ohni povaríme aspoň 10 minút. Uvarené vajcia olúpeme, nadrobno pokrájame a spolu s pokrájaným údeným mäsom vložíme do polievky. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Polievku podávame s chlebom alebo pečivom. Môžeme ozdobiť polovičkami varených vajec a nasekanými jarnými bylinkami.    
  

4. apríla 2013

Králik s jarnou zeleninou

králik., 100 g údenej slaniny., 4 stredné veľké mrkvy., 8 jarných cibuliek., 1 PL hladkej múk., paradajkový pretlak., 100 ml červeného vína., 100 ml mäsového vývaru.,
Marináda: 100 ml bieleho vína., 1 PL vínneho octu., 2 PL pikantnej horčice., 3 Pl oleja., štipka tymianu., 1 menší bobkový list.,
Najprv si vymiešame marinádu a králika ňou potrieme. Zabalíme ho do alobalu a necháme cez noc uležať. Na druhý deň králika rozporciujeme na porcie. V hlbšej panvici alebo kastróle so silnejším dnom roztopte pokrájanú údenú slaninu a vyškvarené kocky slaniny potom vyberte. Na tuku vytopenom zo slaniny opečte porcie králika zo všetkých strán do zlatista. Nastrúhame si mrkvu na menšie prúžky a pridáme do panvice, v ktorej sa pečie králik Pridajte ešte aj celé cibuľky a všetko nechajte chvíľu dusiť. Potom poprášte múkou a zamiešame, až kým múka "chytí farbu" do zlatista. Pridáme paradajkový pretlak, zalejeme červeným vínom a pridáme vývar, zvyšok marinády a kocky vyškvarenej slaniny. Premiešame a spoločne dusíme v mierne predhriatej rúre asi hodinu, kým králik nie je mäkký. Mäso je mäkké, keď do neho ľahko vojde špička ostrého noža. K porciám králika podávame šalát z čerstvej zeleniny.  
 

3. apríla 2013

Vajcia s farebnými plnkami

4 vajcia., 150 g masla., 100 g taveného syra., 100 g majonézy., šunku., konzerva lososa vo vlastnej šťave., smotanu podľa potreby., citrónovú šťavu., soľ., mleté čierne korenie., worcesterskú omáčku., cesnak podľa chuti., postrúhaný chren podľa chuti.,
Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ich vychladnúť a olúpeme. Rozkrojíme ich na polovice a žĺtky vyberieme. Mäkké maslo zmiešame s taveným syrom a majonézou. Plnky rozdelíme na štyri časti. K prvej časti plnky pridáme rozdrobené žĺtky, osolíme, ochutíme korením, worcesterskou omáčkou a dobre premiešame. Lososa rozotrieme vidličkou, pridáme ho k druhej časti plnky, chutíme citrónovou šťavou, môžeme zriediť smotanou. Šunku pomelieme, zmiešame s plnkou a ochutíme citrónovou šťavou, soľou a mletým korením. Cesnak pretlačíme a premiešame k zvyšku plnky, ktorú potom dochutíme postrúhaným chrenom. Bielky naplníme plnkami pomocou ozdobeného cukrárenského vrecka. Naplnené vajíčka podávame na zelenom šaláte.   
 

Knedličky s mäsovou plnkou

50 g masla., 2 vajcia., 500 g tvarohu., 70 g hrubej múky., 80 g strúhanky., 50 g strúhaného syra., maslo na poliatie., soľ., 
Plnka: 150 až 200 g údeného mäsa., 20 g masla., 1 vajce., strúhanku na zahustenie.,
Maslo vymiešame so žĺtkami a soľou. Pridáme prelisovaný tvaroh, múku a polovicu strúhanky. Do hmoty vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na 16 dielov, každý roztlačíme do tvaru placky. Aby sa nelepili, pracovnú dosku posypeme zvyškom strúhanky. Mäso pokrájame na malé kocky a opečieme na masle. Primiešame vajce, zahustíme strúhankou a podľa chuti osolíme. Plnku rozdelíme na jednotlivé placky, zabalíme a vytvarujeme knedličky. Varíme 7 až 8 minút v horúcej osolenej vode. Po uvarení scedíme, polejeme rozpusteným maslom a jednotlivé porcie posypeme strúhaným syrom.

Špenátová roláda

400 g mrazeného špenátu., 3 vajcia., 120 g polohrubej múky., 1 strúčik cesnaku., 1/2 KL soli., olej.,
Plnka: 125 g masla., 2 - 3 syry lunex., 1 vajce., 1 malá cibuľa., soľ.,
Do špenátu vmiešame 3 žĺtky a polohrubú múku. Ochutíme pretlačeným cesnakom a osolíme. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zapracujeme ho do špenátovej zmesi. Plech vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme naň cesto.  Upečieme vo vyhriatej rúre. 
Plnka: Vajce uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s taveným syrom. Vychladnuté vajce pokrájame nadrobno a spolu s posekanou cibuľou pridáme k maslovo syrovej zmesi. Všetko dobre premiešame a osolíme. 
Upečené cesto necháme chvíľu odpočinúť, potom ho ešte teplé zvinieme aj s papierom. Rolku po vychladnutí rozmotáme, papier stiahneme a cesto natrieme plnkou. Opäť opatrne zrloujeme a necháme v chlade stuhnúť. Krájame ako roládu.       

1. apríla 2013

Domáca hovädzia polievka

300 g zadného hovädzieho mäsa., 700 g predného hovädzieho mäsa., 1 špiková kosť., 50 g hovädzej pečene., 50 g mrkvy., 1 pór., polovica menšieho kalerábu., polovica menšieho zeleru., 1 malá cibuľa., zelerová vňať, 1 strúčik cesnaku., soľ., cestoviny., 
Do hrnca dáme 3 l vody, mäso, kosti. Postavte na mierny plameň, pričom odoberajte vznikajúcu penu a to až do chvíle, kým nezačne vrieť. Očistenú a nepokrájanú zeleninu spolu s cesnakom a s cibuľou pridajte k mäsu. Ešte raz odoberte penu. Varte s poodkrytou pokrývkou, aby mohla unikať para. Varenie polievky trvá približne 3 hodiny. Po ukončení varu polievku preceďte a pred podávaním ju môžete aj zafarbiť niekoľkými kvapkami karamelu. Zeleninu vyberte z polievky a nakrájajte ju na menšie kocky. Môžete ju rozdeliť do tanierov alebo použiť ako oblohu ku mäsu. Uvarte cestoviny, sceďte ich pridajte do tanierov k zelenine a zalejte horúcou polievkou.
Ak chcete číru a ľahkú polievku, dajte do studenej vody zeleninu a kosti, necháme zovrieť. Mäso a soľ pridáme, až keď polievka vrie.  

Bravčové plátky s posýpkou

4 bravčové rezne., soľ., mleté čierne korenie., olej na opekanie., 2 malé feferónky., 1 pór., 1/2 hrnčeka strúhanky., 1 vajce., 1 PL nasekaných čerstvých bylín., majorán., 1/2 hrnčeka červeného vína., 1/2 hrnčeka mäsového vývaru., 1 KL horčice., 2 strúčiky cesnaku., tuk na vymastenie plechu.,
Rezne umyjeme, osušíme, jemne naklepeme, osolíme, okoreníme a na rozpálenom oleji sprudka opečieme z oboch strán. Znížime teplotu a ešte krátko opekáme. Rezne vyberieme a preložíme na vymastený plech. Feferónky prerežeme, očistíme a najemno nasekáme. Pór umyjeme, nakrájame a za stáleho miešania prudko opečieme na malom množstve oleja. Opečený pór preložíme do misy a zmiešame so strúhankou, vajcom, bylinkami, soľou, s korením a majoránom. Na rezne rozdelíme bylinkovú zmes a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Výpek po mäse na panvici zalejeme vínom a necháme prevrieť. Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme, pridáme horčicu a cesnak a krátko prevaríme. Nakoniec pridáme feferónky. Bravčové rezne podávame preliate vínovou omáčkou.