29. mája 2013

Avokádové quacamole

2 ks zeleného avokáda., 3 ks tvrdších paradajok., 3 strúčiky cesnaku., 1 menšiu cibuľu., šťava z polovice citróna., soľ.,
Avokádo rozmiešame v miske na kašu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájané paradajky, dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a citrónom. Pokiaľ mám radi pikantné jedlá, môžete pridať trošku čili. Podávame ako dip s tortilami, prípadne so zapečenými bagetkami.
 

28. mája 2013

Grilované krídla s cesnakom a kolou

600 g kuracích krídel., 1 dl olivového oleja., 
Marináda: 10 PL lahôdkového kečupu., 250 ml coly., 1 KL tabaska., /2 KL čierneho korenia., 1 KL soli., 5 prelisovaných strúčikov cesnaku., 
Zmiešame všetky suroviny na marinádu, premiešame s kuracími krídlami a necháme niekoľko hodín v chlade marinovať. Vyberieme z chladničky a do nádob s marinovanými krídlami pridáme ešte olivový olej. Takto pripravené krídelká opekáme buď priamo na grile alebo na sporáku na grilovacej panvici s pruhovaným dnom. Keď sa krídelká vypečú, ako prílohu k mäsu si ugrilujeme ešte zeleninu, podľa chuti.
   

Smažené krídelká s plnkou

8 kuracích krídel., 2 suchšie rožky., 2 vajcia., 10 dkg šunky., 1 dl mlieka., petržlenová vňať., soľ., cesnak., rascu., mleté čierne korenie., 
Pripravíme si krídelká. Odrežeme konce, pri kosti z vnútornej strany narežeme a urobíme ukazovákom kapsičku, až po spodok krídelka. Rožky pokrájame, pokropíme mliekom a necháme vsiaknúť. Medzitým nakrájame šunku na rezance. Do vajíčok zašľaháme koreniny a soľ. Z rožkov vytlačíme prebytočné mlieko, pridáme vajíčka, petržlenovú vňať a pretlačený cesnak. Krídelká naplníme, obalíme v trojobale a vypražíme v horúcom oleji.
   

26. mája 2013

Uletené krídelká v arašidovom cestíčku

3,5 kg kuracích krídel., 6 vajec., soľ., čierne mleté korenie., sladkú mletú papriku., hladkú múku., detskú krupicu., mlieko., 200 g mletých arašidov., olej., 
Kuracie krídelká osolíme, okoreníme, obalíme v múke, vo vajíčku zmiešanom s mliekom. Nakoniec krídelká obalíme v detskej krupici zmiešanej s pomletými arašidmi. Vyprážame v rozohriatom oleji 8 - 10 minút. Vypražené krídelká ukladáme na servítku aby vsiakol prebytočný tuk. Podávame so šalátom.
   

Lahodné bryndzové krídelka

12 kuracích krídelok., 2 vajcia., 2 PL mlieka., 30 g bryndze., 60 g hladkej múky., mletú červenú papriku., soľ.,
Kuracie krídelka si najprv predvaríme v osolenej vode. Osušíme a obalíme najprv v múke, potom v cestíčku z múky vymiešanej s vajíčkami, mliekom, bryndzou, soľou a mletou paprikou. Krídelka vyprážame na rozpálenom oleji dozlatista alebo fritujeme. Podávame s cesnakovými toatami a zeleninovou oblohou podľa chuti.
 

24. mája 2013

Pečené krídla v horčicovej marináde

1 kg kuracích krídel.,
Marináda: 4 PL olivový olej., 1 PL citrónová šťava., 2 PL horčica dijonská., 6 strúčikov cesnaku., 2 KL soli., 1 KL biele mleté korenie., 
Prelisovaný cesnak zmiešame s olejom a ostatnými surovinami. Umyté a osušené kuracie krídla premiešame s marinádou a uložíme aspoň na dve hodiny do chladničky odstáť. Občas premiešame. Na plech si uložíme papier na pečenie a rozložíme naňho marinované krídla. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov C cca 45 - 50 minút. V polovičke doby pečenia krídla otočíme, aby sa pekne zapiekli z obidvoch strán. Podávame so zemiakovou kašou a horčicovou majonézou. Horčicovú majonézu si pripravíme tak, že k 150 g základnej majonézy pridáme 3 PL horčice a podľa potreby zjemníme cukrom.
    

Chrumkavé krídla so sójovou omáčkou

8 väčších kuracích krídel., grilovacie korenie., 200 ml oleja., 3 jarné cibuľky., 
Dressing: 50 ml sójovej omáčky., 800 ml vody., 3 PL cukru., 1 KL soli., 1 PL škrobovej múčky., 2 strúčiky cesnaku., 
Umyté a očistené krídla nakrojíme, konce odrežeme, posypeme grilovacím korením, potrieme olejom a na hodinu odložíme do chladu. Do hlbšieho hrnca dáme zvyšok oleja a krídla v ňom z oboch strán prudko vypražíme dozlatista. Vyberieme a dáme odkvapkať na papierový obrúsok.
Dressing: Do vody dáme cukor, soľ, škrobovú múčku, pretlačený cesnak a sójovú omáčku a prevaríme. Hotové kuracie krídla posypeme nadrobno pokrájanou cibuľkou a polejeme sójovým dresingom.
   

22. mája 2013

Malinová torta s jogurtom

3 vajcia., 150 g práškového cukru., 150 g polohrubej múky., 2 PL kakaa., 1/2 KL prášku do pečiva.,
Náplň: 500 g smotanový jogurt s príchuťou malín., 100 g práškového cukru., 10 g želatíny., 50 ml vody do želatíny., 100 g malín., 
Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom. Všetko zľahka premiešame a naplníme do tortovej formy. Pečieme v rúre na 160 stupňov C asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom z formy vyklopíme. Formu umyjeme, potrieme olejom, vysypeme práškovým cukrom a na dno dáme korpus. Želatínu vysypeme do misky, premiešame s vodou a necháme napučať. Potom ju zohrejeme na 60 stupňov C a necháme rozpustiť.  Malinový jogurt zmiešame s cukrom a pridáme rozpustenú horúcu želatínu. Všetko dobre premiešame a naplníme do formy s korpusom. Necháme v chladničke stuhnúť najmenej dve hodiny. Povrch ozdobíme čerstvými malinami.

Paradajkové rizoto

400 g ryže., 1 cibuľa., 1 strúčik cesnaku., 1 čili paprička., 4 PL olivového oleja., 1,5 l vývaru., 400 ml krájaných paradajok alebo paradajkovej šťavy., 100 g malých paradajok., soľ., mleté čierne korenie., 50 g parmezánu., 100 g mozzarelly., bazalka., 
Cibuľu, cesnak a čili papričku očistíme a nakrájame. Na panvici rozohrejeme olej a zeleninu orestujeme. Pridáme ryžu a orestujeme. Pomaly prilievame vývar a paradajky alebo paradajkovú šťavu. Paradajky rozpolíme a pridáme k ryži. Osolíme okoreníme a necháme variť. Pridáme nastrúhaný parmezán a premiešame. Hotové rizoto ozdobíme nakrájanou mozzarellou a bazalkou.

20. mája 2013

Jarný šalát s cibuľkou a syrom

1 hlávkový alebo ľadový šalát., 1 zväzok reďkoviek., 1 šalátová uhorka., 2 zväzky mladých cibuliek., 125 g mozarelly., šampiňóny podľa chuti., 1 biely jogurt., 1 PL kremžskej alebo dionskej horčice, pažítka., soľ., olivový olej., mleté čierne korenie., 
Šalát rozoberieme na listy, umyjeme, necháme odkvapkať a potom rukami natrháme na kúsky. Reďkovky, cibuľky a uhorku nakrájame na tenké kolieska alebo na malé kocky. Zeleninu spolu zmiešame, pokvapkáme olivovým olejom premiešame a pridáme mozzarellu nakrájanú na pásiky alebo kocky. Biely jogurt v miske vymiešame s horčicou, osolíme okoreníme podľa chuti a zľahka doň zamiešame pažítku nasekanú nadrobno. Šalát rozdelíme do šalátových misiek a ozdobíme ochuteným jogurtom.
 

19. mája 2013

Karfiolová polievka s hráškom

1 ks karfiolu., 2 l vývaru., 200 g zeleného hrášku., 30 g masla., 40 g hladkej múk., 60 g eidamu., muškátový orech., petržlenová vňať., soľ., smotana na varenie.,
Karfiol rozoberieme na ružičky a vložíme do vriaceho vývaru. Pridáme vylúpaný zelený hrášok a uvaríme do polomäkka. Z masla a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju studenu vodou, dobre premiešame, vlejeme do polievky a varíme asi 10 minút. Polovicu uvarenej zeleniny z polievky vyberieme a odložíme. Druhú polovicu rozmixujeme ponorným mixérom priamo v hrnci. Napokon polievku dochutíme smotanou na varenie, soľou, pridáme strúhaný syr, ostrúhaný muškátový oriešok, nasekanú petržlenovú vňať a odloženú zeleninu.

 

18. mája 2013

Brokolicové palacinky

250 ml mlieka.,  PL hladkej múky., 2 vajcia., soľ.,
Plnka: 100 g syra., 60 g masla., 3 PL hladkej múky., 2 dl mlieka., 2 kocky zeleninového bujónu., 1 brokolicu., pažítku., mleté biele korenie., bazalka.,
Na prípravu plnky najskôr pokrájame a uvaríme brokolicu. V panvici roztopíme maslo, do ktorého pridáme pokrájanú pažítku a 1 minútu smažíme. Zaprášime múkou a ďalšiu minútu miešame. Pridáme mlieko, smotanu, korenie, pokrájané kocky bujónu a všetko necháme zovrieť. Následne dáme do zmesi brokolicu a bazalku. Hotovú plnku udržujeme teplu. Potom z mlieka, múky, vajec a soli vymiešame palacinkové cesto, z ktorého na omastenej a zohriatej panvici upečieme palacinky. Naplníme ich pripravenou plnkou zvinieme a poukladáme do vymasteného pekáča. Posypeme nastrúhaným syrom a dáme na cca 10 minút zapiecť do rúry zohriatej na 170 stupňov C.
  

Nakladaný zázvor

1 kg čerstvého zázvoru., 200 g cukru., 2 KL morskej soli., 2 dcl bieleho ryžového octu.,
Zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V nádobe necháme zovrieť vodu, v ktorej zázvorové plátky povaríme cca 30 sekúnd a scedíme. V extra nádobe zmiešame ocot, cukor, soľ a varíme na miernom ohni. Zmes však nesmie začať vrieť. Zázvor dáme do plytkej nádoby, zalejeme nálevom  necháme vychladnúť.
Zázvor podávame k sushi, aby zvýraznil chuť tejto špeciality. Zároveň neutralizuje ostrú chuť týchto ázijských pochúťok.
  

2. mája 2013

Rímske závitky

4 rezne z bravčového stehna., 4 plátky šunky., 50 g strúhaného parmezánu., 4 PL masla., 100 ml bieleho vína., múka., šťava z 1/2 citróna., 4 stredne veľké lístky šalvie., trocha cukru., leté čierne korenie., soľ a špáradla.,
Rezne vyklepeme natenko, každý obložíme plátkom šunky a lístkom šalvie, prehneme na polovicu a pevne spojíme špáradlom. Osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Maslo rozpálime na panvici a rezne v ňom pomaly opečieme zo všetkých strán. Podlejeme bielym vínom a citrónovou šťavou, krátko podusíme, vyberieme a položíme na taniere. Zvyšnú šťavu osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ochutíme cukrom a nalejeme na rezne. Posypeme strúhaným parmezánom.

Vajcia s fazuľkovou omáčkou

600 g zelených fazuliek., soľ., 4 vajcia., 50 g masla., 40 g hladkej múky., ocot., 2 PL kryštálového cukru., 500 ml mlieka., 100 ml smotany., 4 PL kôpru.,
Fazuľky povaríme v osolenej vode. Scedíme a vývar uchováme. Vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme a rozpolím. V hrnci pripravíme z masla a múky svetlú zápražku. Zalejeme ju 500 ml vývaru z fazuliek a rozšľaháme. Pridáme ocot, cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Po 10 minútach prilejeme mlieko so smotanou a za občasného miešania varíme do zhustnutia. Nakoniec do omáčky vmiešame fazuľky a prehrejeme. Pokrm dochutíme soľou, korením a kôprom. Vajcia i s omáčkou rozdelíme na taniere. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky.
  

Jahodové lasagne

250 g lasagní., 250 g mascarpone alebo tvarohu., 3 PL práškového cukru., 1 PL rumu., 800 g jahôd., 6 bielkov., maslo., 
Lasagne uvaríme v mierne osolenej vode. Scedíme  schladíme vodou. Mascarpone alebo tvaroh vymiešame s 2 PL cukru a s rumom na hladký krém. Zapekaciu formu potrieme maslom a na dno rozložíme tretinu lasagní. Potrieme ich polovicou krému, poukladáme polovicu jahôd a zakryjeme ďalšou tretinou lasagní. Tento postup ešte raz zopakujeme. Z bielkov a PL cukru ušľaháme tuhý sneh,ktorým naplníme cukrárenské vrecúško. Sneh z bielkov potom nastriekame na lasagne. Lasagne zapekáme v rúre pri 185 stupňov C približne 15 minút.

   

Jahodový shake

500 ml mlieka., 200 ml vanilkovej zmrzliny., 350 g jahôd., 150 ml smotany.,
Mlieko, zmrzlinu, smotanu a na kocky nakrájané jahody vložíme do mixéra a mixujeme asi 1 - 2 minúty, kým sa kokteil nespení. Potom vlejeme do pohára a ozdobíme čerstvou jahodou, či lístkom mäty.
 

Jednoduché mleté bravčové rezne

500 g mletého bravčového mäsa., 1 vajíčko., 50 ml koňaku., nadrobno nasekaná cibuľa., nadrobno nasekané arašidy., 2 PL bieleho jogurtu., 1 PL majoránky., 2 PL jemne nakrájanej petržlenovej vňate., soľ., čierne korenie., olivový olej.,
Mleté bravčové mäso starostlivo premiešajte s uvedenými prísadami do mäsovej hmoty. Tú potom spracujeme na malé oválne placky, ktoré môžete rukou ešte roztlačiť. Každú placku posypte zľahka majoránkou. Pri premiešavaní mäsovej zmesi a tvarovaní placiek, pracujte rukami. Mäsové placky potrite olivovým olejom a opekajte ich z každej strany a 3 až 4 minúty na rozohriatom grile alebo rúre v režime grilovanie. Podávajte s chlebom a anglickou omáčkou. Na anglickú omáčku budete potrebovať 2 cibule rozkrájané na drobné kocky, 4 PL oleja., 5 PL kečupu., šťava z 1 citrónu., 1 PL cukru., 1 PL ostrej horčice., 2 PL worcesterskej omáčky., 20 ml bieleho vína., soľ., čierne korenie. Všetko spoločne dobre premiešajte a podávajte.
     

1. mája 2013

Šalát z čínskej kapusty

1 čínsku kapustu., 1 konzervu kukurice., 1 konzervu hrášku., 1 balenie solených arašidov., 1 citrón., 3 strúčiky cesnaku., sójovú omáčku., olivový olej., 
Najskôr pretlačíme cesnak a kapustu nakrájame na tenké pásiky. V panvici rozohrejeme olej, potom na ňom opražíme pretlačený cesnak, pridáme kapustu, ktorú po krátkom opražení podlejeme vodou. Za stáleho miešania postupne pridáme kukuricu, hrášok, arašidy, sójovú omáčku a šťavu z jedného citrón. Zmes prikryjeme, chvíľu podusíme a odstavíme. Šalát naservírujeme na taniere a podávame.
 

Lahodný cuketový šalát

5 paradajok., 5 paprík., 4 strúčiky cesnaku., 1 menšiu cuketu., 1 cibuľu., oregano., olivový olej., mleté čierne korenie., soľ., 
Cuketu, paradajky a papriky očistíme a nakrájame na menšie kocky. V panvici rozpálime olivový olej, potom na ňom opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Následne do panvice pridáme cuketu, paradajky a papriky. Zmes posolíme, premiešame, podlejeme trochou vody, prikryjeme a dusíme domäkka. Hotový šalát rozdelíme na taniere, posypeme korením, oreganom a podávame.