23. októbra 2013

Zapečený karfiol

1 veľký karfiol., 250 ml mlieka., 3 vajcia., 6 tenkých plátkov syra., soľ., petržlenovú vňať., strúhanku., tuk na vymazanie plechu., 
Karfiol rozoberieme na ružičky, väčšie kusy rozdelíme na polovicu. Vložíme do osolenej vody a uvaríme. Polotvrdý karfiol odstavíme a scedíme. Pripravíme si plech, ktorý vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Na pelech poukladáme karfiol, ktorý posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Na karfiol poukladáme plátky syra a zalejeme pripravenou zmesou rozšľahaných vajec s mliekom a štipkou soli. Dáme piecť približne na 30 minút pri teplote 180 stupňov C.

16. októbra 2013

Gazdovský šalát

1 šalátovú uhorku., 6 paradajok., 1 červenú cibuľu., 2 feferónky., 3 zelené papriky., 1 balenie čiernych olív., 100 g bryndze., 100 g ovčieho syra., 2 PL olivového oleja., 1 PL vínneho octu., petržlenovú alebo zelerovú vňať na posypanie., soľ.,mleté čierne korenie., 
Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, ostatnú zeleninu očistíme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. V miske zmiešame olej, ocot, soľ a korenie. Do väčšej misy dáme nakrájanú zeleninu a zalejeme ju olejovým nálevom. Nakoniec pridáme rozdrobenú bryndzu, syr, olivy a posypeme petržlenovou vňaťou.


15. októbra 2013

Paradajky s bryndzou

6 paradajok., 1 cibuľu., 15 bobúľ hrozna., 150 g bryndze., 1 PL bieleho jogurtu., 1 viazaničku žeruchy., petržlenovú vňať na ozdobenie.,
Paradajky rozrežeme na polovice a lyžicou vydlabeme dužinu. Žeruchu umyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Cibuľu ošúpeme a najemno pokrájame. Hrozno umyjeme, prekrojíme a zbavíme jadierok. V mise zamiešame bryndzu, žeruchu cibuľu a polovicu hrozna. Pridáme jogurt a všetko dôkladne premiešame. Zmesou naplníme polovice paradajok. Ozdobíme zvyšným hroznom a natrhanou petržlenovou vňaťou.


14. októbra 2013

Karí polievka s treskou a kokosom

1 cibuľa., 2 strúčky cesnaku., 1 zelená kápia., 1 mrkva., 500 g filiet z tresky., 3 PL oleja., 4 PL kokosu., 40 g hladkej múky., 1 PL karí korenia., 1 l zeleninového vývaru., 1 PL medu., soľ., cayenské korenie., petržlenová vňať., 
Cibuľu a cesnaku ošúpeme, papriku a mrkvu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme, papriku a mrkvu nakrájame na malé kocky. Filety tresky očistíme a pokrájame. Na oleji orestujeme cibuľu. Pridáme papriku s mrkvou a tiež orestujeme. Vmiešame cesnak s polovicou kokosu, po chvíľke múku a karí korenie. Všetko zalejeme vývarom, dobre rozmiešame a privedieme do varu. Polievku necháme pomaly variť. Asi po 10 minútach varenia pridáme do hrnca rybie mäso. Všetko varíme ďalších 5 minút. Polievku dochutíme trochou medu, soľou, korením a vňaťou. Zvyšný kokos nasucho opražíme na panvici. Polievku rozdelíme do tanierov a poprášime kokosom.

Jahodové pudingové rezy

300 g polohrubej múky., 200 g cukru., 150 ml oleja. 200 ml vlažnej vody., 4 vajcia., 1/2 prášku do pečiva., 
Náplň: 500 g jahôd., 1 jahodový puding., 200 g masla., 1 vanilkový cukor., 500 ml mlieka zmiešaného s trochou jahodového sirupu.,
Žĺtky, cukor a olej vyšľaháme. Pridáme vlažnú vodu, múku a prášok do pečiva. Do masy zľahka vmiešame sneh z bielkov, vylejeme na plech a dáme upiecť. Na vychladnutý plát natrieme plnku: jahody vymixujeme a uvaríme puding. Obe masy spolu zmiešame, a keď puding vychladne, opatrne primiešame k maslu vyšľahanému s vanilkovým cukrom. Krém natrieme na plát. Môžeme ozdobiť jahodovou želatínou.