2. augusta 2016

Húsenička

Cesto - roláda: 5 vajec., 160 g kryštálového cukru., 160 g polohrubej múky., krémový prášok zlatý klas alebo vanilkový puding., 1/2 balíčka prášku do pečiva., 3 lyžice horúceho mlieka., 2 lyžice oleja.,
Cesto - plát 25 x 25 cm: 2 vajcia., 100 g kryštálového cukru., 80 g polohrubej múky., 1/2 balíčka prášku do pečiva., 2 lyžice horúcej vody.,
Krém: 500 ml mlieka., 1 1/2 banánového pudingu., 120 g kryštálového cukru., vanilkový cukor., 325 g masla.,
Mliečny marcipán: 150 g sušeného mlieka., 300 g práškového cukru., 20 g stuženého tuku (cera)., mandľová aróma., voda podľa potreby (3 - 4 lyžice)., potravinárske farby.,
K tomu: 2 veľké banány., džem., pomleté orechy.,
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, za stáleho miešania pridáme po lyžiciach mlieko. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme žĺtkovú penu a preosiatu múku zmiešanú s krémovým práškom a práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 15 minút pri teplote 200º C. Upečený horúci korpus preložíme na utierku a zvinieme do rolády. Takýmto spôsobom upečieme aj plát 25 x 25 cm.
Krém: 2/3  mlieka s cukrom privedieme k varu. V 1/3 mlieka rozmiešame banánový puding a vlejeme ho do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vychladnutý puding rozšľaháme a po častiach všľaháme maslo zmäknuté na izbovú teplotu.
Mliečny marcipán: Mlieko a cukor preosejeme, pridáme margarín, arómu, po lyžičkách vodu a vymiesime tvárnu hmotu.
Roládu rozvinieme, potrieme džemom a krémom. Na kraj korpusu uložíme po dĺžke 2 banány, roládu zvinieme a natvarujeme do tvaru esíčka. Z plátu (25 x 25 cm) vyrežeme hlavičku a nohy. Hlavičku naplníme džemom a krémom. Telo, hlavu aj nohy potrieme krémom. Dáme stuhnúť do chladničky (najlepšie cez noc). Marcipán rozdelíme na časti a zafarbíme podľa potreby. Vyvaľkáme na doske posypanej vanilkovým pudingom na hrúbku asi 2 mm. Zeleným marcipánom obalíme telo a hlavu, žltým nohy, povrch vyhladíme rukami. Hlavu a nohy pripevníme k telu pomocou špajdlí. Vytvarujeme klobúk, šál. oči, nos a ústa. Okraj klobúka a šál nastrihneme nožničkami. Časti ktoré chceme prilepiť potrieme štetcom namočeným v bielku, priložíme, jemne pritlačíme a chvíľku pridržíme. Tortu potrime jedlým olejom a posypeme jemne pomletými orechmi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára