11. augusta 2016

Kel so syrovou plnkou

100 g pohánkovej kaše, ¼ l zeleninového vývaru, hlávka kelu, lyžica oleja, 200 g pšeničných klíčkov, 50 g píniových semienok, 3 vajcia, mleté čierne korenie, strúčik cesnaku, ¼ l smotany na šľahanie, 100 g ementálu, petržlenová vňať, 2 žĺtky, muškátový oriešok, 20 g ságy vita, morská soľ, nahrubo pomleté čierne korenie
Pohánkovú kašu uvaríme vo vývare a 30 minút necháme napučať. Niekoľkokrát premiešame. Potom preložíkme do okrúhlej nádoby a necháme vychladnúť. Z kelu odtrhneme 12 veľkých listov. Tvrdé rebrá z listov plocho zrežeme. Kelové listy vložíme do osolenej vody a 4 minúty varíme. Vyberieme, prudko ochladíme v studenej vode a necháme dôkladne odkvapkať. Zvyšok kelu rozštvrtíme, hlúby vyrežeme a nadrobno nakrájame. Na panvici zohrejeme olej a orestujeme v ňom pšeničné klíčky, píniové semienka, vajcia, korenie a soľ pridáme k pohánkovej kaši. Očistený strúčik cesnaku roztlačíme a pridáme do smotany. Všetky prísady zmiešame a pikantne ochutíme. Postrúhaný ementál, nadrobno posekanú umytú a osušenú petržlenovú vňať, žĺtky a postrúhaný muškátový oriešok zmiešame a pikantne okoreníme. Okrúhlu vymastenú formu vyložíme pripravenými listami tak, aby pokrývali aj boky formy. Potom na ne položíme polovicu plnky, na ňu rozotrieme syrový krém a opäť zvyšok plnky. Kelovými listami z bokov formy plnku zakryjeme, mierne pritlačíme, prikryjeme alobalom a dusíme 1 hodinu. Nakoniec dáme vychladnúť, vyklopíme na misu a podáváme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára