3. augusta 2016

Kráľovstvo syrov

Už hrdinovia Homérových básní si pochutnávali na syroch ochutených bylinkami a korením. Receptúry sa po stáročia prísne strážili, aby sme si dnes mohli vyberať z bohatej ponuky domácej i zahraničnej produkcie. Veď len francúzska pozná viac druhov ako je v roku dní. Či už uprednostňujeme tvrdé syry alebo tie s plesňou, v každom prípade ich pravidelnou konzumáciou prijímame hlavne veľa bielkovín, ale aj vápnik, minerálne soli a vitamíny. Pri ich uskladňovaní musíme dodržiavať základné princípy. Ideálna je teplota 6 až 8 stupňov a stála vlhkosť vzduchu. Nízka teplota syr znehodnocuje, vysoká ho rozkladá. Najvhodnejším miestom je preto chladnička, v ktorej ho uskladňujeme v pôvodnom obale alebo v alobale, nikdy však nie v papieri. Pred podávaním ho vyberieme asi hodinu vopred a necháme ho „rozvinúť a prevoňať“ pri izbovej teplote. Čerstvé syry spotrebujeme najneskôr do týždňa, mäkké a plesňové môžeme uchovávať 1 až 2 týždne, polotvrdé a tvrdé dobre zabalené vydržia až mesiac. Aj tavené syry, ak nedošlo k porušeniu obalu, vydržia mesiac.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára