13. augusta 2016

Sépia s mangoldom

6 sépií, mangold, 200 g rajčiakov, 60 g hrozienok, 0,1 l bieleho vína, 50 g mandlí, 50 g šalotky, strúčik cesnaku, 40 g helie, 10 g cukru, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, mletá rasca, 2 PL oleja
Zo sépií odrežeme hlavy a chápadlá. Opatrne vyrežeme vnútornosti a atramentový vačok. Malé chápadlá si odložíme. Telá pozdĺžne rozpolíme, kožu zvonka i zvnútra stiahneme až po biele mäso. Obe chrupavky odstránime. Chápadlá a hlavy opláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Telá nakrájame na 1 cm hrubé pásy. Medzitým očistíme mangold, umyjeme, vňať nakrájame na hrubé, koreň na jemné pásiky. Rajčiaky ošúpeme, nakrájame na štvrťky, odstránime semienka a nakrájame na hrubé kocky. Hrozienka namočíme vo víne. Mandle opečieme na panvici bez tuku dohneda. Šalotku a cesnak ošúpeme a pokrájame nadrobno. Na panvici roztopíme heliu, pridáme cukor a minútu dusíme cesnak, šalotku a nakrájaný mangold. Pridáme hrozienka vo víne a mandle, dusíme dovtedy, kým sa polovica šťavy nevyparí. Pridáme vňať z mangoldu a za stáleho miešania dusíme minúty. Potom pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok a mletú rascu. Zeleninu neprikrytú udržujeme teplú na kraji sporáka. Sépie prudko 4 minúty opekáme vo veľkej panvici na oleji, pritom pohybujeme panvicou, aby sa nepripiekli. Pridáme soľ, korenie a zvyšnú rascu. Rajčiaky krátko zohrejeme v zelenine.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára