13. augusta 2016

Sviatočná ananásová torta

6 vajec, 180 g práškového cukru, 140 g hrubej múky, olej a múka na vymastenie a vysypanie tortovej formy,
Krém: 1 polkilová ananásová konzerva, 2 kávové lyžičky práškovej želatíny, 1/2 l šľahačkovej smotany, 80 g práškového cukru,
Žĺtky dobre vymiešame s cukrom. Potom postupne zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a múku. V tortovej forme, ktorú sme vymastili a vysypali múkou, na dvakrát upečieme 2 piškótové korpusy. Práškovú želatínu vsypeme do pohára, polejeme ju 2 lyžicami vody a necháme napučať. Každý z dvoch upečených a vychladnutých piškótových korpusov lyžičkou vydlabeme tak, aby na spodku a po okraji zostala asi dvojcentimetrová vrstva. Z ananásovej konzervy odlejeme šťavu do osobitnej rajničky, zohrejeme ju na sporáku a v nej rozpustíme napučanú želatínu. Ananás pokrájame na malé kúsky. Smotanu vyšľaháme, prisladíme ju práškovým cukrom, vmiešame do nej vychladnutú (letnú) ananásovú šťavu so želatínou. Z takto pripravenej šľahačky odoberieme určitú časť, ktorú použijeme na vonkajšie ozdobenie torty. Do časti, ktorá ostala, primiešame nakrájané ananásové kúsočky. Obidva vydlabané korpusy naplniť šľahačkovou hmotou a miernym tlakom ich spojiť. Povrch a boky natrieť odloženou šľahačkou, prizdobiť kúskami ananásu a vydekorovať pomocou striekačky s ozdobnou trubičkou. Hotovú tortu uložiť na podnos a v chlade ju necháme tuhnúť 3-4 hodiny. (Vydlabané cesto z korpusov použijeme na prípravu rumových guliek).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára