13. augusta 2016

Tradičná vianočná štóla

500 g polohrubej múky, 200 g masla, 2,5 dl mlieka, 100 g mandlí, 1 vanilkový cukor, 3 žĺtky, 85 g kryštálového cukru, 70 g kandizovaného ovocia, 30 g kvasníc, 3 PL rumu, muškátový kvet, kôra z 1 citróna,
Kvasnice vymiešame s polovicou mlieka,  1 PL cukru, 1 PL múky.
Kým zmes kysne, prichystáme si múku. Múku preosejeme, pridáme kvások, zvyšok mlieka, žĺtky, zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor, rum, muškátový kvet a postrúhanú citrónovú kôru. Cesto vypracujeme a necháme hodinu kysnúť. Po hodine doň primiešame mandle, kandizované ovocie a umyté hrozienka a necháme pracovať ďalšiu polhodinu. Potom cesto vyvaľkáme, poprekladáme a pečieme asi hodinu pri teplote 190°C. Potom štólu polejeme maslom a posypeme práškovým cukrom. Necháme dva týždne odležať. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára