13. augusta 2016

Zapekaná čakanka so slaninou

750 g čakankových pukov, cibuľa, 2 PL oleja, ½ l mäsového vývaru
Na omáčku: 40 g masla, 40 g hladkej múky, 5 PL rajčiakového pretlaku, 1 ČL cukru, soľ, mleté korenie, 150 g oravskej slaniny, 2 PL múky, 1 ČL helie
Ostrým nožom zrežeme spodok čakanky, umyjeme ju a vyberieme špičkou noža klinovitý zvyšok koreňa. Cibuľu očistíme, pokrájame a na rozpálenom oleji podusíme. Prilejeme vývar a vložíme čakankové puky. Prikryté dusíme 20 minút. Po udusení vyberieme dierkovanou zberačkou, necháme dobre odkvapkať a vložíme do formy. Do nádoby dáme heliu, na ňom opražíme múku a zalejeme zeleninovým vývarom. Povaríme 3 minúty, ochutíme rajčiakovým pretlakom a korením so soľou. Plátky slaniny opečieme na panvici do chrumkava a rozložíme na čakanku, zalejeme omáčkou a posypeme strúhankou. Nakoniec obložíme vločkami helie a pečieme v rúre predhriatej na 225 stupňov 20 minút. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára