13. októbra 2016

Zapečené lososie filé s hráškom

600 g lososieho filé., lyžica citrónovej šťavy., viazanička kôpru a petržlenovej vňate., toastový chlebík., 2 šalotky., lyžica olivového oleja., soľ., mleté čierne korenie., 250 g mrkvy., 250 g mladého cukrového hrášku., 4 lyžice bieleho vína.,
Holandská omáčka – kôpor., petržlenová vňať., 4 lyžice smotany na šľahanie., 150 g ságy vita., 3 žĺtka., 2 lyžičky pomarančovej šťavy., lyžička teplej vody., soľ., mleté korenie., cukor.,
Lososie filé umyjeme, osušíme, pripadne vyberieme pinzetou kostičky, pokvapkáme citrónovou šťavou a šikmo pokrájame na osem porcií. Odložíme na chladné miesto. Byliny opláchneme a osušíme lístočky petržlenovej vňate a kôpru odtrhneme zo stopy. Toustový chlebík zbavíme kôry a nahrubo nakrájame. Potom chlebové kúsky a bylinky nadrobno posekáme v elektrickom mixéri. Šalotky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Zmiešame s bylinkovou chlebovou masou a olejom a ochutíme. Mrkvu umyjeme, ošúpeme a pokrájame na veľmi malé kocky. Mladé struky cukrového hrachu umyjeme, odstránime stopky a vlákna prípadne väčšie hrachové struky nakrájame, menšie ponecháme celé. Hrachové struky, mrkvu a biele víno vložíme do nádoby vhodnej do mikrovlnky, prikryjeme a pri 600 W dusíme 5 minút. Lososie porcie osolíme, okoreníme a každú na jednej strane potrieme bylinkovou masou. Potom vždy dva a dva kúsky lososa položíme potretou stranou na seba. Trošku stlačíme a opatrne položíme na zeleninu v nádobe, prikryjeme a pri teplote 600 W dusíme 4 minúty. Po dvoch minútach dusenia lososie porcie obrátime. Najemno posekanú umytú a osušenú kôprovú a petržlenovú vňať zmiešame so smotanou. Ságu vita rozpustíme a pomaly ho vychladnuté pridávame do omáčky, ktorú sme nad parou ušľahali zo žĺtkov, pomarančovej šťavy, vody a korenín. Omáčku ochutíme, pridáme bylinkovú smotanu a ešte raz všetko spolu vyšľaháme. Holandskú omáčku rozdelíme na porcie lososa a vložíme do mikrovlnky na asi 5 minút zapiecť dozlatista (gratinovať). A podľa želania ozdobíme kôprovými kvetmi. 


3. októbra 2016

Kurčacie prsia s paprikou a ananásom

4 kurčacie prsia., 2 žlté a 2 zelené papriky., 2 cibule., malý ananás (800 g)., 40 g masla., soľ., 3/8 l slepačieho vývaru., viazanička pažítky., kopcovitá lyžica maizeny.,
Umyté papriky nakrájame na kúsky. Ananás očistíme, rozštvrtíme, vykrojíme hlúbik a dužinu nakrájame na kocky. Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľku opražíme na polovici oleja, pridáme kúsky papriky a krátko podusíme. Prilejeme vývar, okoreníme a necháme 10 minút variť. Potom pridáme kocky ananásu a zahustíme maizenou, ktorú sme rozmiešali v troške vody. Dochutíme a pridáme pažítku. Kuracie prsia umyjeme a osušíme. Osolené ich upečieme na zvyšnom masle. kurčacie prsia podávame s paprikovo ananásovou omáčkou.

Plnené kurčacie stehná

4 väčšie kurčacie stehná, soľ, mleté čierne korenie, 250 g polievkovej zeleniny, 2 lyžice oleja, ¼ l slepačieho vývaru, 3 lyžice smotany na šľahanie
Plnka: 100 g jarnej cibuľky, 2 mrkvy, 1 vajce, 1 žĺtok, 50 g mletých mandlí, bazalka, 2 lyžičky plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie
Kožu a šľachy stehien narežeme. Mäso s kožou ostrým nožom oddeľujeme od stehennej kosti v smere ku kĺbu a ďalej. Týmto spôsobom mäso kurčacích stehien s kožou od kosti oddelíme, umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme, osolíme a okoreníme. Očistenú a umytú jarnú cibuľku a mrkvu nadrobno pokrájame, zmiešame s ostatnými prísadami, ochutíme a rozdelíme do kurčacích stehien (nenaplníme ich však priveľmi, aby sa pri dusení koža neroztrhla). Potom stehná s plnkou uzatvoríme – buď zašijeme kuchynskou niťou alebo upevníme špáradlom. V pekáči rozohrejeme olej, stehná v ňom zo všetkých strán opečieme a vyberieme ich. Do výpeku vložíme očistenú, omytú a nakrájanú polievkovú zeleninu, krátko popražíme, vrátime opečené plnené stehná, zalejeme slepačím vývarom a 30 minút dusíme. Potom stehná vyberieme a odložíme na teplé miesto. Šťavu scedíme a zeleninu prepasírujeme do menšej nádoby, zjemníme ju somotanou, necháme prejsť varom a dochutíme. Zo stehien vyberieme špáradla, podľa želania naporciujeme a podávame s omáčkou. 

Bylinkové maslo

Hodí sa na chlieb ako nátierka, ale najmä ako príloha k minútkam.
Niekoľko vetvičiek trebuľky, medovky a mäty jemne nasekáme a zmiešame s maslom. Ochutíme šťavou z limetu (alebo citróna) a postrúhanou citrónovou kôrou, trochu korenia a soli, pomocou vrecúška alebo pumpičky ozdobne nastriekame jednotlivé kopčeky v tvare ružičiek do nádobky. Po stuhnutí ich pridávame k jedlám. (Bylinkové maslo môžeme vytvarovať aj do valčeka a v alobale uložiť do chladničky.)