18. decembra 2016

Údený losos so zeleninou

200 g údeného lososa., 200 g zelenej fazuľky., 100 g vykôstkovaných čiernych olív., 3 zemiaky., zelerová vňať., citrón., olivový olej., koriander., soľ.,
Zemiaky poriadne umyjeme a uvaríme v šupke v slanej vode. Ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zelerovú vňať umyjeme a nakrájame. Zelenú fazuľku nakrájame na rovnaké časti a uvaríme v troške slanej vody tak, aby nebola celkom mäkká. V miske zmiešame citrónovú šťavu s 5 lyžicami oleja, štipkou soli a niekoľkými rozdrvenými zrnkami koriandru. Vyšľaháme vidličkou. Zemiaky položíme na 4 listy papiera na pečenie, na ne dáme kúsky zeleru, lososa, zelenú fazuľku, olivy a všetko pokvapkáme octom. Vytvarujeme balíčky, ktoré čo najtesnejšie uzavrieme a pečieme v rúre na silnom ohni 5 – 8 minút. Vyberieme a ihneď podávame. Balíčky otvárame na tanieri. 

Rybací hrniec so špenátom a špargľou

400 g lososa., šťava z 1/2 citróna., 500 g špenátu., 500 g zemiakov., 250 g zelenej špargle., 2 cibule., 30 g margarínu., 1,5 l mäsového vývaru., 2 lyžice sladkej smotany., 1/4 lyžičky kurkumy., soľ., mleté čierne korenie., muškátový oriešok.,
Rybu umyjeme, osušíme, nakrájame na asi 3 cm veľké kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Špenát umyjeme a očistíme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky, špargľu umyjeme a od polovice ku koncu ošúpeme. Potom ju nakrájame na asi 3 cm dlhé kúsky. Nakrájanú cibuľu orestujeme na tuku dosklovita, pridáme zemiaky a špargľu a krátko spolu podusíme. Zalejeme vývarom, sladkou smotanou a okoreníme kurkumou, mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, osolíme. Aspoň 10 minút povaríme. Nakoniec pridáme špenát a rybu a asi 4 minúty varíme.