12. januára 2019

Čokoládovo pomarančový múčnik

200 g mäkkého masla alebo margarínu., 4 žĺtky., 130 g práškového cukru., balíček vanilínového cukru., zarovnaná KL sušenej pomarančovej kôry., 4 bielky., štipka soli., 350 g hladkej múky., 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva., 50 – 70 ml šťavy z pomaranča (5 – 6 PL, asi z 2 pomarančov)., 200 g kyslej smotany., 100 g na malé kúsky nasekanej čokolády
POLEVA: 125 ml pomarančovej šťavy (10 PL, asi z 3 pomarančov)., 30 g cukru., 3 – 4 PL vody
Na prípravu cesta zmiešame maslo alebo margarín, žĺtky cukor, vanilínový cukor a sušenú pomarančovú kôru a všetko ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni na penu. Bielky a soľ ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Zmiešame múku a kypriaci prášok a zmes opatrne vmiešame do maslovej hmoty. Potom do hmoty ručne zľahka vmiešame sneh z bielkov. Postupne po častiach pridávame pomarančovú šťavu, kyslú smotanu a čokoládu a všetko opatrne zamiešame. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček a uhladíme. Dáme do rúry piecť. Upečený korpus necháme vo forme trochu vychladnúť, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Na poliatie uvaríme pomarančovú šťavu cukor a vodu a necháme vychladnúť. Korpus dáme späť do vyčistenej formy, špajdľou do neho urobíme asi 35 dier až na dno formy. Korpus tekutinou polejeme, zakryjeme fóliou a necháme cez noc odležať. Pomarančovú šťavu môžeme nahradiť 100% pomarančovým džúsom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára