11. januára 2019

Pikantné mäsové taštičky

3 PL oleja., na kocky nakrájaná cibuľa., 300 g na kocky nakrájanej zeleniny (môže byť i mrazená – hrášok s mrkvou)., 400 g mletého mäsa., KL soli., 3 KL vegety alebo podravky., ½ KL mletého čierneho korenia., 3 PL hladkej múky
CESTO: 300 g hladkej múky., 2 vajcia., KL kypriaceho prášku do pečiva., KL soli., 2 PL oleja., 80 – 85 ml vlažnej vody
rozšľahané vajce na potretie., 500 – 700 ml oleja na vyprážanie
Na prípravu náplne necháme na rozpálenom oleji zosklovatieť cibuľu a pridáme zeleninu. Keď je polomäkká, pridáme mleté mäso, soľ a korenie. Za stáleho miešania zmes restujeme asi 10 minút. Zaprášime múkou a na miernom plameni ešte chvíľu restujeme. Potom necháme vychladnúť. Na prípravu cesta dáme na dosku múku, vyhĺbime do nej jamku, do ktorej rozklepeme vajcia. Pridáme ostatné suroviny a najprv nožom všetko čiastočne premiešame. Potom ručne vypracujeme cesto, ktoré necháme zakryté na doske chvíľu odpočinúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta plát asi 40 x 32 cm a okraje cesta každého štvorca potrieme vajcom. V dlani stlačíme vždy 1 ½ PL náplne a dáme do stredu štvorca. Štvorce preložíme na trojuholníky a okraje stlačením spojíme. Taštičky z oboch strán vypražíme v rozpálenom oleji doružova (asi 2 minúty z každej strany). Necháme odkvapkať. Najlepšie chutia taštičky vlažné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára