12. januára 2019

Tvarohový koláč s citrónom

250 g hladkej múky., 125 g masla., štipka soli., 40 g cukru., žĺtok
PLNKA: 2 citróny., 2 vajcia., 750 g tučného tvarohu., 250 g kyslej smotany., 100 g cukru., vanilkový cukor., 50 g škrobovej múčky
Múku s maslom, štipkou soli a cukrom dobre premiesime, podľa potreby pridáme 1 – 2 lyžice studenej vody. Cesto zabalíme do mikroténovej fólie do mikroténovej fólie a približne na hodinu uložíme do chladu. Medzitým pripravíme naplň. V horúcej vode umyjeme a vykefujeme citróny a osušíme ich. Kôru z nich nastrúhame a vytlačíme šťavu. Trúbu predhrejeme na 180 stupňov C. Vychladené cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske a vyložíme ním koláčovú formu. Okraje zdvihneme do výšky asi 3 centimetrov. Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky a bielky. Tvaroh premiešame s citrónovou kôrou a šťavou, kyslou smotanou a vmiešame žĺtky, cukor a vanilkový cukor. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a rozložíme ho na tvarohový krém. Prisypeme škrobovú múčku a opatrne premiešame. Tvarohovú masu nanesieme na cesto a povrch urovnáme. Tvarohový koláč pečieme v horúcej rúre (plyn 2 – 3, teplovzdušná rúra 160 stupňov C) 50 – 60 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a nakrájame na 12 kúskov. Ozdobíme šľahačkou a podávame.
Ak použijeme nízkotučný tvaroh a kyslú smotanu „light“, ušetríme kopu kalórií. Citrónová šťava do zásoby: vytlačenú šťavu nalejeme do formičky na výrobu ľadových kociek. Zmrazíme a ľadové kocky uložíme vo vrecku do mrazničky. V prípade, že chceme zmenu, môžeme citrónovú šťavu nahradiť čerstvo vytlačenou šťavou z grapefruitu alebo limety.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára