7. januára 2019

Dusený kel s bravčovou panenkou

hlávku kelu., 2 väčšie cukety., 4 dl kyslej smotany., 2 strúčiky cesnaku., ½ l mäsového vývaru., 400 g bravčovej panenky., 0,5 dl oleja., 50 g masla., 30 g kukuričnej múky., 2 – 3 mladé cibuľky., soľ
Mäso nakrájame na plátky, osolíme a opečieme na rozpálenom oleji. Mladú cibuľku pokrájame na kolieska, dáme na rozpálený olej a pridáme kel nakrájaný na malé kúsky. Niekoľko minút podusíme, potom osolíme, ochutíme rozotreným cesnakom a podlejeme mäsovým vývarom. Cukety rozkrájame na malé kocky a vmiešame do kelu. Varíme tak dlho, pokiaľ zelenina nezmäkne. Zeleninovú zmes zahustíme kukuričnou múkou rozmiešanou v kyslej smotane a ešte niekoľko minút povaríme. Podávame s plátkami opečenej bravčovej panenky.
Dávajte si pozor, aby ste kel neprevarili. Za 6 až 8 minút už bude uvarený, ale zostane ešte chrumkavá. Už starí Gréci a Rimania obľubovali kel. A podľa stredovekých receptov kel je najlepšie variť spolu s pórom, cibuľou a inými koreninami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára