5. januára 2019

Morka na bylinkách

morka (asi 4,5 kg)., soľ., čierne korenie., 50 g masla., zväzok petržlenovej vňate., zväzok tymianu., 4 čerstvé bobkové listy0,5 l hydinového bujónu z kocky., 2 PL sherry., 200 ml suchého bieleho vína a 2 -3 PL maizeny
Morku dôkladne vyumývame, najmä zvnútra, a potom ju vysušíme. Zvonku i zvnútra ju výdatne nasolíme a nakoreníme. Necháme odležať aspoň 2 hodiny. Medzitým umyjeme bylinky a necháme ich vyschnúť. Bobkový list, rozmarín, polovičku z tymianu a petržlenu vložíme dovnútra morky, druhú polovicu pokrájame nadrobno a premiešame. Morke podvihneme kožu od brucha až po koniec pŕs a pod ňu vopcháme polovicu z petržlenovo – tymianovej zmesi. Druhou polovicou morku posypeme na povrchu. Vnútornosti vložíme do menšej zapekacej misky a pečieme spolu s trochou tuku, ktorý sme vyrezali z morky. Rúru zohrejeme na 170 stupňov. Vložíme do rúry a pečieme asi 3 hodiny. Maslo pokrájame na plátky a bujón rozmiešame s bielym vínom. Z vnútorností zoberieme vyškvarenú masť a morku ňou každých 15 minút polievame. Polievame ju aj zmesou vína a bujónu, obkladáme ju plátkami masla. Upečenú morku držíme v teple. Výpek zahustíme maizenou a premiešame sherry. Vymiešame na omáčku. Morku rozdelíme a omáčku podávame samostatne v omáčniku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára