23. decembra 2011

Bohatý vianočný koláč

cesto : 160 g hladkej múky, lyžicu práškového cukru, 80 g masla, žĺtok, podľa potreby 1-2 lyžice mlieka, štipku soli
orechová zmes : 50 g masla, 5 lyžíc bazového sirupu, 50 g krupicového cukru, 100 ml smotany na šľahanie, 400 g vlašských orechov, 50 g sušených brusníc, 80 g kandizovaného ovocia
V miske zmiešame hladkú múku, cukor, štipku soli, zmäknuté maslo a žĺtok. Podľa potreby pridáme mlieko a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Na viacerých miestach cesto popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút. Medzitým si v hrnci rozpustíme maslo s bazovým sirupom, krupicovým cukrom a so smotanou. Na miernom ohni varíme 2 minúty. Vmiešame nasekané orechy, sušené brusnice, kandizované ovocie, zamiešame a odstavíme z ohňa. Na predpečené cesto natrieme orechovú zmes, povrch uhladíme, vložíme späť do rúry a dopečieme. Dobre vychladnutý koláč pokrájame na kúsky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára