2. augusta 2016

Bohaté bratislavské rezy

4 vajcia., 110 g kryštálového cukru., 130 g hladkej múky., lyžica vody.,
Krém: 1/2 l mlieka., 100 g kryštálového cukru., 70 g krémového prášku zlatý klas., žĺtok., vanilínový cukor., 110 g masla.,  citrónová esencia.,
Čokoládová poleva: 130 g čokolády., 30 g stuženého tuku (cera).,
Sirup na poliatie: 80 ml vody., 110 g kryštálového cukru., lyžička citrónovej šťavy.,
K tomu: 110 g marhuľového džemu.,
Vajcia zmiešame s cukrom a za stáleho miešania vareškou ich ohrejeme na miernom ohni (najviac na 45º )C. Nahriatu hmotu dáme do šľahačka a vyšľaháme na hustú penu (asi 20 minút). Pred koncom šľahania prilejeme lyžicu vlažnej vody Penu zľahka ale dôkladne zmiešame vareškou s preosiatou múkou. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie vo vyhriatej rúre asi 10 minút pri teplote 220 - 240º C. Plát po upečení poprášime  múkou a obrátime na rovný plech vyložený papierom na pečenie.
Krém: 2/3 mlieka s cukrom privedieme k varu. V 1/3 mlieka rozmiešame krémový prášok a žĺtok a vlejeme ho do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania ručnou metlou uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilínovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (20º C). Puding vyšľaháme, po častiach všľaháme maslo zmäknuté na izbovú teplotu a pár kvapiek citrónovej esencie.
Sirup na poliatie: Vodu s cukrom varíme za stáleho miešania asi 5 minút, potom zložíme z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutý sirup zmiešame s citrónovou šťavou.
Čokoládová poleva: Čokoládu a tuk rozpustíme nad parou.
Z plátu odstránime papier na pečenie a plát narežeme po dĺžke na 2 rovnaké časti. Jeden plát natrieme na vrchnej strane čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Po stuhnutí opačnú stranu plátu potrieme marmeládou, priložíme vrchnou stranou druhého plátu, rovnomerne polejeme sirupom a nanesieme krém. Povrch vyrovnáme, dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí polejeme čokoládovou polevou a rovnomerne dlhým nožom rozotrieme. Polevu necháme stuhnúť pri izbovej teplote. Po stuhnutí polevy nakrájame na rezy ostrým nožom, ktorý vždy pred krájaním namočíme do horúcej vody.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára