21. augusta 2016

Jablková torta

250 g pšeničnej múky., 75 g práškového cukru., štipka soli., 125 g palmarinu., 100 g marcipánovej hmoty., vajce., 4 kvapky mandľového oleja., trošku masla alebo margarínu na vymazanie formy.,
Obloženie torty – 8 jabĺk., šťava z jedného citróna., 200 g sladkej smotany., vajce., 75 g cukru., postrúhaná kôra z jedného citróna., polievková lyžica práškového cukru., 50 g marhuľového džemu.,
Do múky na doske urobíme jamku a do nej dáme cukor, soľ, rozdrobený tuk a zmiešame. Pridáme marcipánovú masu a vajce a znovu vymiesime. Ešte pridáme mandľový olej a cesto necháme odležať Potom veľkým nožom cesto pokrájame na malé kúsky a studenými rukami vymiesime na hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a na hodinu odložíme na chladné miesto. Polovicu cesta potom dáme do vymastenej formy (Ø 26 cm) a vidličkou jeho povrch niekoľkokrát popicháme. Dáme do rúry, predhriatej na 200º C a asi 15 minút pečieme. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Zo zvyšnej polovice cesta vyformujeme asi 80 cm dlhú rolku a 4 cm vysokú a vložíme ju na upečené cesto po obvode formy.
Obloženie torty – Jablká ošúpeme, rozštvrtíme a vyberieme z nich jadrovník. Štvrťky pozdĺžne a rovnomerne narežeme a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Zmiešame smotanu, vajce a citrónovú postrúhanú kôru. Jabĺčka pokladieme na predpečené cesto a polejeme smotanovým krémom. Dáme do rúry a ešte asi 40 minút pečieme. Po upečení necháme vychladnúť, vyberieme z tortovej formy, potrieme zohriatym marhuľovým džemom a pocukrujeme práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára