21. augusta 2016

Citrónová torta

150 g palmarinu., 75 g masla., 50 g bravčovej masti., 2 polievkové lyžice studenej (ľadovej) vody., 1/4 čajovej lyžičky soli., trošku hladkej múky., na vyvaľkanie.,
Krém – 2 – 3 chemicky neošetrené citróny., 0,3 l vody., 250 g cukru., 10 g helia., 60 g maizeny., 3 vajcia.,
Palmarin a masť, pokrájané na kúsky, zmiešame na doske s múkou, pridáme vodu a soľ a rukami dobre a rýchlo vymiesime na hladké cesto. Potom ho zabalíme do pergamenového papiera alebo alobalu a dáme aspoň na 30 minút odležať do chladničky. cesto vyvaľkáme a dáme do tortovej okrúhlej formy s priemerom 30 cm (prípadne do plochej nákypovej formy s priemerom 23 cm). Rukami pritlačíme cesto na okraje formy tak, aby neprečnievalo. Cesto na dne niekoľkokrát prepichneme a potom odložíme na hodinu na chladné miesto. Pečieme vo vyhriatej rúre (elektrickej na 225º C plynovej na 4 stupni) 15 minút. Cesto prečnievajúce cez okraj formy odrežeme, potom ešte ť minút necháme piecť. Po upečení necháme vo forme vychladnúť. Citróny umyjeme a kôru postrúhame. Zo všetkých vytlačíme šťavu (šťavu v množstve čajovej lyžičky si odložíme). Do nádoby dáme 0,2 l citrónovej šťavy, postrúhanú citrónovú kôru, vodu, 225 g cukru. heliu a necháme zovrieť. V troške vody rozmiešame maizenu a na slabom ohni, neustále miešajúc necháme 5 minút. Žĺtka primiešame do krému a necháme vychladiť. Potom citrónový krém natrieme na cesto a dáme na 30 minút do chladničky. Zatiaľ do tuha vyšľaháme bielka, pridáme zvyšok cukru a primiešame citrónovú šťavu. Potom sneh rozotrieme na citrónový krém a ihneď dáme do rúry, vyhriatej na 250º C (elektrickej) na 3 minúty zhnednúť. Citrónovú tortu rozdelíme pri podávaní na 12 porcií. Toto šťavnaté ovocné “majstrovské dielo” pochádza z Ameriky, kde je obľúbené ako teplý dezert. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára