21. augusta 2016

Jablkový koláč s mandľami a hrozienkami

400 g pšeničnej múky., balíček droždia (sušeného)., 0,15 l plnotučného mlieka., citrón., 80 g práškového cukru., 150 g palmarinu., vajce., trošku masla alebo margarínu na vymazanie plechu.,
Plnka – 60 g helie., 150 g cukru., 500 g netučného tvarohu., 0,2 l šľahačkovej smotany., 3 citróny., balíček vanilkového pudingu., 1,5 kg jabĺk., 40 g strúhaných mandlí., 40 g hrozienok., 100 g marhuľového džemu.,
Múku a droždie zmiešame. Mlieko mierne zohrejeme. Umytý a osušený citrón nastrúhame. Nasrúhanú kôru, cukor, rozdrobený tuk a vajce pridáme k múke a droždiu, zmiešame a pridáme mlieko. Vymiešame ručným miesičom hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť, kým sa cesto “nezdvojnásobí”. Zatiaľ vymastíme plech. Potom cesto rozvaľkáme a dáme na plech.
Plnka – Tuk vyšľaháme s cukrom do penista. Tvaroh, šľahačkovú smotanu, nastrúhanú citrónovú kôru a pudingový prášok vymiešame a pridáme k pene. Potom rozotrieme na cesto. Jablká umyjeme ošúpeme, vyberieme z nich jadrovíky a nakrájame na tenké štvrťky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Potom ich rozložíme na tvarohovú masu na ceste. Nastrúhanými mandľami a hrozienkami posypeme jabĺčka. Koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 200º C. Pečieme asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Medzitým marhuľový džem zohrejeme na miernej teplote a potrieme ním vrstvu jabĺk na koláči.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára