22. augusta 2016

Pomarančová torta s čokoládovou šľahačkou

250 g palmarin., 200 g cukru., štipka soli., š vajíčka., nastrúhaná kôra a šťava z 2 pomarančov a citróna., 2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva., 300 g múky., lyžička margarínu na vymastenie formy.,
Pomarančový krém – 1/4 l vody., nastrúhaná kôra z polovice pomaranča., 180 g cukru., šťava z dvoch pomarančov., 2 vajíčka., 30 g maizeny., 2 lístočky bielej želatíny.,
Čokoládová šľahačka – 1/4 l smotany na šľahanie., 4 – 5 lyžíc strúhanej čokolády.,
Palmarin vymiešame do peny, pridáme cukor a soľ. Potom postupne vmiešame vajíčka a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme pomarančovú a citrónovú kôru a šťavu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujeme cesto. Naplníme ním vymastenú tortovú formu (Ø 24 cm), vložíme do predhriatej rúry na stredný rošt a pečieme pri teplote 175 – 190º C. Medzitým dáme do nádoby zovrieť vodu na pomarančový krém s pomarančovou kôrou a cukrom. Maizenu rozmiešame v pomarančovej šťave zo žĺtkom, vlejeme do horúcej tekutiny. Krátko prevaríme a nalejeme od misky. Želatínu namočíme do studenej vody, dobre z nej vytlačíme vodu a v hrnčeku ju rozpustíme na miernom ohni. Neustále ju miešame. Potom ju pridáme k pomarančovému krému a nakoniec vmiešame do horúcej masy tuhý sneh z bielkov. Tortu uvoľníme z formy, necháme vychladnúť a položíme na tortovú misu. Stenu tortovej formy obtočíme pergamenovým papierom a vložíme ju na tortu. Vychladnutý krém nalejeme na tortové cesto a necháme dobre vychladnúť. Stuhnutý krém opatrne oddelíme nožom od stien tortovej formy. Smotanu ušľaháme na tuho a pomiešame s čokoládou. Potom ju dáme na pomarančový krém a lyžičkou tvarujeme ozdoby. Tortu pred servírovaním ešte dobre vychladíme.
Tip – Pridávajte do rozličných druhov cesta vždy štipku soli – pečivo má oveľa jemnejšiu chuť!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára