24. apríla 2014

Syrec alebo Veľkonočná hrudka

podľa množstva vyrobeného syrca: 20 vajec., 2 l čerstvého plnotučného mlieka., 1 PL soľ (podľa chuti, či robíte slaný alebo sladký) štipka kryštálového cukru (1/2 kl).,
(niekto pridáva do syrca varené vajcia alebo mandle či hrozienka)
Vo väčšej mise si premiešame vajcia tak, aby žĺtka sa dobre vymiešali, pridáme soľ, cukor a zľahka znovu premiešame. Prilejeme mlieko a znovu premiešame. Varíme na plyne stálym miešaním. Vajcia nám začnú hrudkovatieť a oddeľovať od mlieka - vytvára sa taká mliečna voda. Vtedy vypneme plyn a hmotu prelejeme do pripraveného sitka s gázou. 
Pozor je to horúce aby ste sa neobarili! 
Gázu zaviažeme a vyvesíme syrec na vyššie miesto, aby mohol dobre odkvapkávať od prebytočnej tekutiny. (Najlepšie je syrec robiť večer a do rána ho nechať odtekať.) Uskladňujeme ho v chladničke.

28. marca 2014

Krémová karfiolová polievka

1 stredný karfiol., 2 väčšie zemiaky., cibuľa., 2 - 3 PL hladkej múky., 2 PL masti.,  1 vajce., 250 ml smotany., mleté čierne korenie., soľ., petržlenová vňať., 
Očistíme si zemiaky, a nakrájame na kocky. Dáme variť do studenej osolenej vody. Rozoberieme karfiol na ružičky a pridáme ku zemiakom keď začnú vrieť, dokoreníme. Keď už karfiol a aj zemiaky zmäkli vyberieme pár kúskov menšieho karfiolu a ten si odložíme bokom. Uvarený karfiol a zemiaky rozmixujeme ponorným mixérom. Keď to už máme pripravíme si zápražku s masti, cibule a múky. Zahustíme polievku a znovu rozmixujeme. V smotane rozmixujeme vajíčko a vlejeme do polievky ktorú necháme znovu prevrieť. Ak je polievka riedka tak do smotany s vajíčkom pridáme ešte hladkú múku. Polievku dochutíme petržlenovou vňaťou.

16. marca 2014

Domáce ragú

200 g mrkvy., 200 g cibule., 20 g cesnaku., 160 g stonkového zeleru., 500 g mletého mäsa., 200 g slaniny., 800 g drvených rajčín., mix čerstvých byliniek - tymián, bazalka, rozmarín, 80 g masla., 250 ml mäsového vývaru., soľ., čerstvé mleté korene., olej., petržlenová vňať., 
Jemne nakrájanú cibuľu., cesnak., mrkvu a zeler opečieme na oleji dozlatista, pridáme mleté mäso a na jemné kocky nakrájanú slaninu. Orestujeme, pridáme drvené rajčiny a ešte krátko restujeme. Pridáme vývar, trochu byliniek a dusíme pod pokrievkou. Pridáme soľ a korenie., ďalej dusíme asi hodinu a pol, až kým je mäso mäkké. Bylinky na záver vyberieme, pridáme maslo, podľa potreby soľ, čerstvé mleté korenie a jemne nasekanú petržlenovú vňať.
  

3. marca 2014

Nátierka z brokolice

2 biele jogurty (á 150 g - môžeme nahradiť kyslou smotanou)., 4 strúčiky cesnaku., 500 g brokolice., soľ., korenie., môžeme pridať aj 1 cibuľu.,
Brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode cca 3 minúty od začatia vrenia. Scedíme a necháme vychladnúť. Medzi tým si pripravíme ostatné suroviny. Do misky si pretlačíme strúčiky cesnaku, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, pridáme soľ a zalejeme bielym jogurtom. Vychladenú brokolicu najemno nakrájame do misky a ponorným mixérom vymiešame na hladkú kašu. Natierame na čerstvý chlieb alebo chrumkavé tousty.

15. januára 2014

Opitá ľadová čokoláda

Gaštanová plnka: 2 gaštanové pyré (á 250 g)., 250 g masla., 8 PL Nutely., 4 PL čokoládovo - mätového likéru., 
Poleva a spodok: 2 stužené tuky (napr. Cera)., 12 ks čokolády - ľadové gaštany (podľa chuti, môžu byť aj horké)., 2 PL kakao.,
Vo vodnom kúpeli si roztopíme stužený tuk, primiešame kakao a postupne vkladáme nalámané čokolády - ľadové gaštany. Do pripravených košíčkov dáme cca 1 KL tejto čokolády. Ak by sa vám zdalo, že je to tenká vrstva nebojte sa priliať znovu kus čokolády. Keď nám čokoláda na dne košíčka stuhne, pridáme si krém, pomocou vrecúška na zdobenie. Krém si pripravíme vymiešaním masla s nutelou a postupným pridávaním gaštanového pyré, pozor na hrudky krém treba dobre vymiešať. Ak toto už máme postupne prilievame likér. Keď to už máme, zohrejeme si znovu pripravenú čokoládu pomaly nalievame na kopčeky krému.

14. decembra 2013

Gaštanové guľky

250 g gaštanové pyré., 200 g ricotta.,  50 g strúhaných piškót., 2 - 3 PL rumu, 3 pl kakao.,
Gaštanové pyré rozmiešame s ricottou, pridáme nastrúhané detské piškóty., 2 - 3 PL rumu., podľa hustoty, aby sa nám darilo vytvárať guľky. Do guliek môžeme vložiť oriešok alebo hrozienka. Gaštanové guľky potom obalíme v pripravenom kakau. Kto chce povrch sladký tak v kakau vymieša aj kyrštálový cukor.
 

13. decembra 2013

Rafaelo guľky

sladené kondenzované mlieko., 200 g kokosu., lieskové oriešky
Sladené kondenzované mlieko vymiešame spolu so 150 g kokosu na pevnú hmotu, ktorú potom necháme 24 hodín odležať. Po odležaní hmoty vytvarujeme guľky. Podľa chuti môžeme do každej vložiť lieskový oriešok. Na záver všetky guľky obalíme vo zvyšnom kokose.


Čokoládové kokosové guľky


150 g stuženého pokrmového tuku roztopíme, pridáme 200 g kokosovej múčky, vajce, 3 PL kakaa, PL rumu a vymiešame. Z cesta sformujeme guľky, ktoré obalíme postrúhaným kokosom.

Šuhajdy - inak

250 g stuženého pokrmového tuku Cera., 250 g práškového cukru., 30 g kakaa., 200 g zomletých lieskových orieškov., 50 g hrozienok
Tuk rozpustíme, pridáme cukor, kakao a vymiešame na hladký krém. Dáme pozor, aby krém nezovrel. Potom odstavíme z tepelného zdroja, pridáme zomleté lieskové oriešky, vopred namočené a dobre vyžmýkané hrozienka, premiešame a pomocou lyžice nalejeme do ozdobných papierových košíčkov alebo formičiek. Odložíme stuhnúť na chladné miesto.

Domáce bonbóny

100 g piškót., 2 KL instantnej kávy., 3 PL horúcej vody., 100 g sladeného kondenzovaného mlieka., 100 g rozpusteného masla., 2 PL kakaa
Do zomletých piškót pridáme vo vode rozpustenú instantnú kávu, zohriate kondenzované mlieko, kakao a rozpustené maslo. Premiešame na hladkú kašu, vytvarujeme do malého, čo najužšieho valčeka a zabalíme do alobalu alebo mikroténového vrecúška. Odložíme stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Potom krájame ostrým nožom valčeky, ktoré obalíme v kakau alebo kokose.