1. augusta 2012

Špenátovo ryžový koláč

5 šálok vývaru (kuracieho alebo zeleninového)., 5 vajec., 4 plátky slaniny.,  PL masla., 1 PL olivového oleja., 1 stredne veľkú cibuľu., 1 KL sušeného oregana., 1 kg čerstvého špenátu., 3/4 šálky strúhanky., 1/2 šálky ryže., 1/2 šálky parmezánu., čierne korenie., soľ., 
Príloha: 10 cherry paradajok. 3 PL bazalky., 2 PL extra panenského olivového oleja., 1 strúčik cesnaku., korenie., soľ.,
Okraje a dno cca 22 centimetrovej otváracej tortovej formy potrieme maslom a nasypeme 3/4 strúhanky. Formou hýbeme tak, aby sme vysypali strúhanou okraje a dno formy. V panvici rozohrejeme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, slaninu a varíme, kým nie je slanina mierne hnedastá. Do panvice nasypeme ryžu a za stáleho miešania ju opekáme na miernom ohni asi 5 minút. Postupne pridávame vývar, až kým sa ryža neuvarí. V inej panvici na miernom ohni podusíme špenát, vytlačíme prebytočnú vodu a nakrájame ho. Následne ho pridáme k ryži, zmes dobre premiešame a necháme vychladnúť. Vyšľaháme žĺtka zo štyroch vajec, spolu s nastrúhaným  syrom a oreganom ich primiešame do ryžovej zmesi. Po dochutení korením a soľou ryžovú zmes nalejeme do pripravenej formy, jej povrch uhladíme lyžicou. Zvyšný žĺtok vyšľaháme, natrieme nim vrch koláča, ktorý ešte posypeme strúhankou. Pečieme približne hodinu pri teplote 180 stupňov C. Počas pečenia v malej miske zmiešame nadrobno nakrájané paradajky, bazalku, olej, pretlačený cesnak, korenie a soľ. Rezy koláča podávame teplé a potreté paradajkovou prílohou.
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára