17. januára 2017

Zeleninový koláčik „RATATOUILLE“

250 g lístkového cesta., baklažán., 2 tenšie cukety., žltú papriku., červenú papriku., veľkú cibuľu., 4 menšie paradajky., 2 strúčiky cesnaku., olej., malú konzervu drvených paradajok., soľ., mleté čierne korenie., bylinky (tymian., rozmarín., petržlenová vňať)
Dve paradajky umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Ďalšie dve sparíme, stiahneme z nich šupu, rozštvrtíme a vyberieme jadierka. Nakrájame na menšie kúsky. Jednu cuketu nakrájame na tenké kolieska a druhú spolu s baklažánom nakrájame na menšie kúsky. Papriky umyjeme, zbavíme semienok a nakrájame na menšie kúsky, cesnak očistíme a prelisujeme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Vo veľkej panvici zohrejeme oleja postupne necháme restovať cibuľu, baklažán, cuketu, papriky a paradajky. Všetko osolíme a okoreníme, podlejeme vínom a drvenými paradajkami, pridáme cesnak a nakrájané bylinky. Krátko podusíme, aby sa všetky chute spojili. Lístkové cesto rozvaľkáme na hrubší plát a vykrojíme 4 rovnako veľké kolieska. Potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali strúčik prelisovaného cesnaku. Po okraji lístkového kolieska dookola striedavo pozapichujeme plátky cukety a paradajok, do stredu koláča navrstvíme udusenú zeleninovú zmes. Ešte posypeme nasekanými bylinkami a dáme piecť na 200 až 220 stupňov C asi na 10 – 12 minút.
Ak koláčik posypete strúhaným syrom, najlepšie parmezánom, bude naozaj výborný. Je vhodný aj ako príloha k mäsu.
Ratatouille je typicky provensálske jedlo a jeho názov v preklade znamená „zmes“. Je to vlastne francúzske zeleninové jedlo.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára