21. septembra 2012

Francúzsky čokoládový koláč

1/2 kocky droždia., 220 g polohrubej múky., 250 ml mlieka., 125 g masla., 120 g kryštálového cukru., 2 vajíčka., 200 g čokolády na varenie., 2 PL kakaa., 1 PL čokoládového likéru., 1 PL pomarančovej kôry., 
Poleva: 250 g čokolády na varenie., 375 ml smotany na šľahanie.,
Najlepšie deň vopred pripravíme polevu: Do variacej sa smotany rozlámeme čokoládu, odstavíme, premiešame a necháme rozpustiť. Po vychladnutí uchováme v chladničke najmenej 12 hodín.
Vymiešame cukor a droždie s niekoľkými lyžicami vlažného mlieka a necháme nakysnúť. Vymiešame maslo s čokoládou, likérom a strúhanou pomarančovou kôrou. Preosejeme múku s kakaom, prilejeme kvások a pridávame striedavo mlieko a maslový krém. Cesto vlejeme do koláčovej formy vyloženej papierom na pečenie a necháme 20 minút nakysnúť. Upečieme v horúcej rúre pri teplote 160 - 170 stupňov C a necháme pomaly vychladnúť. Čokoládovú smotanu rozpustíme vo vodnom kúpeli, vyšľaháme na hladký krém a otrieme ním múčnik. Posypeme zľahka kakaom a dozdobíme čokoládovými hoblinkami.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára