16. decembra 2009

Roštenka s chrenovou kôrkou


4 rezne roštenky., 
Na kôrku: 4 žemle (staré pečivo)., 1/2 l hovädzieho vývaru., 100 g chrenu., vajce., ďalej potrebujeme soľ., korenie., majoránku., múku., olej., 
Žemle nakrájame na kocky s hranou cm. Uvaríme vývar,  pridáme nakrájané žemle a povaríme na slabom plameni cca 1/4 hodiny., Očistíme a nastrúhame chren. Žemľovú hmotu metličkou dôkladne premiešame, dáme dolu z ohňa a prichutíme soľou a korením. Primiešame chren a 3 PL nasekanej majoránky. Hmotu necháme trošku ochladnúť, a potom primiešame vajce. Rúru na pečenie predhrejeme v režime grilovanie. Roštenku jemne naklepeme a na okrajoch narežeme, osolíme okoreníme a obalíme múkou. Vo veľkej panvici rozpálime trošku oleja a na stredne rozpálenom oleji roštenku z obidvoch strán opečieme. Z panvice mäso vyberieme a šťavu môžeme použiť na prípravu petržlenovej omáčky. roštenku poukladáme na plech, natrieme žemľovou hmotou a v predhriatej rúre zapečieme do zlatožlta. Roštenku polejeme šťavou. Ako prílohy sú vhodné zemiaky a koreňová zelenina.
Petržlenová omáčka: Šťavu z pečenia zriedime s 3/8 l vývaru a necháme cca minútu povariť. Primiešame pohár sladkej smotany, povaríme do krémova, dochutíme soľou, korením a troškou citrónovej šťavy a pridáme 4 PL  pokrájanej petržlenovej vňate.        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára