8. decembra 2009

Vianočné vanilkové kocky

4 žĺtky., 60 g práškového cukru., vanilínový cukor., 4 bielky., 60 g práškového cukru., puding s vanilkovou príchuťou., 80 g hladkej múky., 
Na plnku: 250 ml mlieka., puding s vanilkovou príchuťou., 100 g práškového cukru., 4 plátky želatíny., 3 PL rumu., 250 ml smotany na šľahanie., 
Na ozdobenie: tmavá poleva.,
Žĺtky, cukor a vanilínový cukor ušľaháme šľahačom na penu. Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh a krátko zapracujeme do peny. Pudingový prášok a múku preosejeme a na 1. stupni šľahača krátko zapracujeme. Hladké cesto rovnomerne rozotrieme na plech 30 x 40 cm (dno vyložíme papierom na pečenie). Pečieme v predhriatej rúre. Plát ihneď po upečení vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Pripečený papier opatrne stiahneme a plát rozrežeme na 3 menšie obdĺžniky. 
Na prípravu plnky uvaríme z mlieka, pudingového prášku a cukru kašu, ktorú za častého miešania necháme vychladnúť. Želatínu namočíme podľa návodu, jemne vytlačíme, prilejeme rum a pri miernej teplote necháme rozpustiť. Šľahačom ušľaháme smotanu, a po častiach zašľaháme do plnky. 2 - 3 PL plnky vmiešame do rozpustenej želatíny a vmiešame späť do pudingu. Odložíme do chladničky a občas premiešame. Akonáhle začne plnka tuhnúť, striedavo pláty natrieme - potrieme i boky a hornú stranu. Pomocou vidličky alebo cukrárskej stierky vytvoríme ozdobu a odložíme na 4 - 5 hodín do chladu. Na prípravu hviezdičiek pripravíme polevu podľa návodu na obale a v tenkej vrstve natrieme na papier na pečenie. Po stuhnutí vypichujeme z polevy hviezdičky. Múčnik nakrájame na kocky a ozdobíme. Uchovávame v chlade.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára