20. decembra 2009

Perníková kopula


4 žĺtky., 60 g práškového cukru., zarovnaná KL perníkového korenia., 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do perníka., 4 bielky., 60 g cukru., 120 g hladkej múky., 
Na náplň: 4 žĺtky., PL medu., 1/2 fľaštičky rumovej arómy., balíček želatínového stužovača., 100 ml vody., 500 g mascarpone alebo lučiny., 4 bielky., 60 g cukru., 75 g strúhaného perníka.,
Na potretie a ozdobenie: 2 PL ríbezľovej marmelády., 250 ml smotany na šľahanie., balíček škoricového cukru., balíček smeta fixu., 75 g strúhaného perníka., 
Na cesto ušľaháme žĺtky, práškový cukor., perníkové korenie a kypriaci prášok elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do krémovej konzistencie. Z bielkov a cukru ušľaháme sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej peny. Múku preosejeme a vmiešame do vaječnej peny. Cesto naplníme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie, a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na náplň vyšľaháme žĺtky s medom a rumovou arómou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do krémovej konzistencie. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale s vodou a ihneď dôkladne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Pridáme mascarpone alebo lučinu a zamiešame. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuha a vmiešame do krému. Nakoniec do krému zamiešame perníkové omrvinky. Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodný diel korpusu potrieme marmeládou a 1/3 náplne. Priložíme prostredný diel korpusu, na ktorý kopulovito natrieme zvyšok náplne. Priložíme vrchný diel korpusu a opatrne pritlačíme. Smotanu, škoricový cukor a smeta-fix ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Kupolu šľahačkou rovnomerne potrieme. Z papiera na pečenie vystrihneme hviezdu, ktorú priložíme na stred torty a obsypeme perníkovými omrvinkami.            

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára