19. decembra 2009

Silvestrovské pečivo


100 g anglickej slaniny., 
balíček pomocníka na kysnuté cesto., 300 g hladkej múky., vrchovatá KL soli., 15é ml vody., 40 ml oleja., vajce., 400 g kyslej kapusty., 
Na náplň do tyčiniek: 2 PL kečupu., korenie na pizzu., 50 g nastrúhaného tvrdého syra., 
Na potretie a posypanie: vajce., ľubovoľná ozdoba (rasca, celý mak, sezamové semiačka, mletá červená paprika).,
Na prípravu cesta nakrájame slaninu na malé kúsky a opražíme do ružova. Zmiešame pomocníka na kysnuté cesto expres s múkou, soľou, vodou, olejom a vajcom. Pridáme slaninu a nadrobno nakrájanú kapustu. Elektrickým ručným šľahačom s hákmi na miesenie alebo ručne vareškou vypracujeme hladké cesto. 
Na prípravu tyčiniek: Cesto okamžite vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku s veľkosťou 30 x 40 cm. Polovicu placky 30 x 20 cm potrieme kečupom, posypeme korením a nastrúhaným syrom. Druhú polovicu cesta preklopíme na natretú časť a zľahka pritlačíme. Radlom nakrájame asi cm široké prúžky, dlhé 30 cm, ktoré opatrne stočíme do špirály a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a ľubovoľne ozdobíme makom, semiačkami alebo korením. 
Na prípravu kapustníkov: Cesto okamžite vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku hrubú asi 5 mm a guľatou formičkou vykrajujeme kolieska. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semiačkami alebo korením. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po upečení necháme vychladnúť a podávame k vínu alebo pivu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára