16. februára 2016

Makový nákyp s ovocnou omáčkou

3 vajcia., 70 g masla., 50 g práškového cukru., 50 g bieleho pečiva nakrájaného na kocky., 250 ml mlieka., balíček vanilínového cukru., štipku soli., 0,2 dl rumu., 90 g mletého maku., maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie formy
OMÁČKA: 250 g drobného mrazeného ovocia (ríbezle, čučoriedky, jahody), 100 g práškového cukru., šťavu z citróna
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Ovocie necháme rozmraziť. Nakrájané pečivo dáme do misy, zalejeme mliekom, do ktorého sme pridali rum, necháme odstáť. Maslo dopenista vymiešame s vanilínovým cukrom, štipkou soli, postupne pridávame žĺtky a vyšľaháme. Vyšľaháme s práškovým cukrom na sneh, spolu s pečivom a makom vmiešame do masla. Formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, naplníme cestom, vložíme do rúry a upečieme.
Pripravíme omáčku: ovocie dáme do hrnca, posypeme cukrom, necháme prevrieť, vmiešame citrónovú šťavu. Makový nákyp necháme vychladnúť, vyklopíme na nakrájame. Podávame poliate ovocnou omáčkou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára