14. februára 2016

Plnené šišky

Olej na vyprážanie., 200 g malinového lekváru., ¼ KL škorice
KYSNUTÉ CESTO: 400 g polohrubej múky., balíček droždia., 1/8 l vlažného mlieka., balíček vanilkového cukru., štipka soli., žĺtok., 125 g Ságy vita alebo rastlinného tuku
DRUHÉ CESTO: 1/8 l vody., 50 g Ságy vita., PL cukru., štipka soli., 60 g múky., vajce
Všetky prísady na kysnuté cesto dobre spracujeme a prikryté cesto necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Medzitým vodu, Ságu vita, cukor a soľ privedieme do varu, naraz pridáme múku a miešame dovtedy, kým nevznikne hladká masa a na spodku hrnca sa vytvorí mliečna vrstva. Takto pripravené cesto dáme do misky a primiešame vajce. Necháme vychladnúť. Potom obe cestá zmiešame a rozvaľkáme na pomúčenej na hrúbku asi 2 cm. Vykrojíme kolieska s s priemerom asi 6 cm a prikryté necháme asi 10 minút kysnúť. Zvyšky cesta zamiešame a spracujeme. Šišky vyprážame na horúcom oleji, pritom ich raz otočíme. Vyberieme, olej necháme odkvapkať. Lekvár zmiešame so škoricou, naplníme ním vrecúško na ozdobovanie a šišky naplníme. Môžeme posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť cukrovou polevou. Hotové šišky môžeme po vychladnutí zabaliť do mikroténového vrecka a uchovať asi mesiac v mrazničke. Pred konzumáciou ich necháme asi 2 hodiny rozmraziť pri izbovej teplote a posypeme cukrom. Alebo ozdobíme polevou.
RADA: Fritovací olej sa môže použiť až šesťkrát. Nezabudnite však olej po každom použití prefiltrovať, aby sa odstránili všetky látky, vzniknuté pri pečení. Olej filtrujeme takto: Sitko vystelieme kuchynským papierom. Ochladený, tekutý olej pomaly precedíme. Olej môžeme rovnako postupne nalievať do filtrovacieho vrecka. Studený olej skladujeme prikrytý v chladničke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára