1. februára 2016

Všeličo o palacinkách

Palacinky a rôzne placky z palacinkového cesta boli a sú v Európe najviac rozšírené vo Francúzku v časti Bretagne (bretónsko). Kedysi sa pripravovali najmä vo štvrtok (trhový deň) a v piatok (pôstny deň). Vo štvrtok ich plnili pečenými údeninami a grilovanými sardinkami a zapíjali ľahkým šumivým jablkovým vínom alebo strikom z muscadetu. V piatok ich natierali maslom a marmeládou a zapíjali kyslým mliekom. Dnes ich ponúkajú s najrozmanitejšími plnkami: syr, šunka huby, údený losos, čokoládový krém, džem atď.

Aby boli tenučké
Treba veľmi citlivo zmiešať tie správne prísady! Vajce, múku a mlieko vymiešajte metličkou na sneh, masu osoľte a miešajte, až kým nezhustne na krém. Cesto sa musí ťahať po chrbte lyžice ako tenký film. Potom ho nechajte aspoň 10 – 15 minút odpočívať. Ak je potom riedke (príliš sa rozteká), pridajte doň ešte trošku múky.

Ako sa pečú?
Na panvici štetcom rozotrite tenkú vrstvu tuku, rozohrejte a naberačkou na ňu vylejte pripravené cesto. Pokrúťte panvicou, aby sa rovnomerne roztieklo. Počkajte, kým povrch cesta stuhne, potom palacinku obráťte. Profesionáli ich obracajú vo vzduchu prudkým pohybom panvicou. Vy si to však radšej trénujte len so skúšobnou palacinkou.
Správna panvica
Ak sa majú palacinky vydariť, je nevyhnutné používať na ne panvicu, ktorá slúži iba na tento účel. Práve preto si poriadny kuchár chráni svoju palacinkáreň. Najvhodnejšie sú smaltované panvice. Môžu byť aj kovové, ale len tie, ktoré sa ešte nikdy nestretli s drôtenkou. Takáto panvica sa v žiadnom prípade nesmie dostať do styku s čistiacim prostriedkom. Po pečení sa len umyje a utrie do sucha.
Tuk na palacinky
Najlepšie je tzv. Čisté maslo (bez srvátky), alebo maslové tuky, no i kvalitný olej.

Tip:
Na novú panvicu nasypte za hrsť soli a prudko ju rozohrejte. Panvicu „vypáľte“ a potom papierovou utierkou do čista vytrite. Tak sa vám palacinky nikdy nepripália ( za predpokladu, že túto panvicu už nepoužijete na nič iné).




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára