14. februára 2016

Pirohy zo zemiakového cesta

150 g hladkej múky., 150 g polohrubej múky., 300 g varených pretlačených zemiakov., soľ., vajce., slivkový lekvár., 80 g masla., 100 g jemnej strúhanky., 40 g masla na opraženie strúhanky., 100 g práškového cukru
Hladkú múku rozmiešame s polohrubou, pridáme varené pretlačené zemiaky, soľ vajce a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na múkou posypanej doske. Na polovicu rozvaľkaného cesta kladieme kôpky lekváru asi vo vzdialenosti 2 cm a druhou polovicou cesta zakryjeme. Cesto okolo lekváru popritláčame a rozkrájame radielkom. Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď voda začne vrieť a pirohy vyjdú na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou, dáme so misy a hneď polejeme rozpusteným maslom. Strúhanku opražíme na masle a posypeme ňou pirohy. Zamiešame, posypeme práškovým cukrom a hneď podávame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára