2. apríla 2011

Veľkonočné bábätká

500 g hladkej múky., 1 balíček droždia Dr. Oetker., štipka soli., 80 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 250 ml vlažného mlieka., 100 g rozpustenej hery., 1 vajce., 150 g hrozienok., 150 g marcipánu Dr. Oetker.,
Na potretie: 1 rozšľahané vajce., 
Na ozdobenie: 12 kusov vajec uvarených natvrdo a zafarbených.,
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, droždie, soľ, cukor a vanilínový cukor. Pridáme mlieko, heru, vajce, hrozienka a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Nakoniec zapracujeme na kocky nakrájaný marcipán. Povrch zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 45 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 24 rovnakých dielov, ktoré vyvaľkáme na valčeky s dĺžkou 20 cm. Dva položíme vedľa seba, v polovici dvakrát zapletieme, vytvoríme očko a od jednej tretiny valčekov upletieme vrkoč. Položíme na vymastený plech a necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po vychladnutí vložíme do očka uvarené zafarbené vajcia ako hlavičku.
Počet kusov: 12. Doba prípravy: cca 20 minút. Doba kysnutia: cca 80 minút. Doba pečenia: cca 25 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra 160 stupňov C. Plynová rúra: stupeň 3.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára