7. júla 2017

Palacinky plnené hruškami, ďumbierom a škoricou

120 g múky., 2 vajcia., 1,5 dl mlieka., 30 g Helie., soľ
PLNKA: 4 nie veľmi zrelé hrušky., 8 PL kryštálového cukru., 4 PL práškového cukru., pohár ružového vína., ½ KL ďumbiera., škorice., 2 klinčeky., pomarančová kôra
Do panvice nalejte ružové víno, pridajte ďumbier, škoricu, pomarančovú kôru, klinčeky a 4 PL cukru, nechajte zovrieť. Medzitým ošúpte hrušky, jadrovníky nevyberajte a nakrájajte ich na 5 mm hrubé plátky. Plátky hrušiek pridajte do vína a varte až kým sa nevyvarí väčšia časť. Premiešajte, no dajte pozor, aby ste plátky nepoškodili. Potom posypte zmes zvyšným cukrom, zvýšte plameň a varte až do chvíle, kým nie sú mierne skaramelizované. Vtedy ich odložte na chladné miesto. Do nádoby nasypte múku, štipku soli, vajcia a za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko, kým nevznikne homogénna zmes bez hrudiek. Rozpustite Heliu a polovicu z neho pridajte do zmesi, zvyšok použite na vymastenie panvice. Na dobre zohriatu panvicu dávajte naberačkou riedke cesto a pečte palacinky. Každú palacinku naplňte plnkou, preložte posypte zvyšným cukrom a na povrch palaciniek priložte rozpálenú mriežku. Podávajte teplé.
RADA: Do plnky môžeme použiť polotovar – mrazené hrušky. Hrušky pred mrazením očistíme, nakrájame a ponoríme na minútu do roztoku kyseliny askorbovej (vitamín C), ktorý zabráni ich zhnednutiu. (Vhodná koncentrácia: ½ KL kyseliny askorbovej na l vody.) potom hrušky necháme odkvapkať na site a skladujem v mrazničke (až 10 mesiacov). Hrušky použijeme pri príprave plnky bez predchádzajúceho rozmrazenia. Palacinky sa dajú taktiež zmraziť. Naložiť ich treba na seba a poprekladať ich nelepivým papierom. Z mrazničky môžete kedykoľvek vybrať toľko palaciniek, koľko potrebujete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára