5. júla 2017

Pestrá zeleninová zmes

4 karotky., 2 kaleráby., zeler., 200 g zeleného hrášku.,, cibuľu., 50 g masla., 5 dl mäsového vývaru., 4 zemiaky., 4 dl sladkej smotany., KL horčice., ½ viazaničky petržlenovej vňate., 400 g talianskeho syra mozzarella., hladkú múku., olej., soľ., korenie., cukor
Cibuľu jemne nasekáme a osmažíme na masle. Karotku, kaleráby a zeler nakrájame na drobné kocky a spolu s hráškom prisypeme k cibuľke. Osolíme, okoreníme a zalejeme mäsovým vývarom. Varíme 15 – 20 minút, aby zelenina zmäkla. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a uvaríme domäkka v slanej vode. Uvarené rozmixujeme a zemiakovú kašu primiešame do zeleninovej zmesi na zahustenie. Pridáme smotanu a ochutíme horčicou a cukrom. Nakoniec prisypeme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a všetko dôkladne prevaríme. Syr nakrájame na hrubšie pláty, ktoré potom mierne obalíme v múke a opečieme na rozpálenom oleji. Pred podávaním vložíme syr doprostred taniera so zeleninou.
Zeler obsahuje nemalé množstvo voňavého oleja, ktorý ma sám osebe citeľnú korenistú arómu. Preto ho dávkujeme opatrne, lebo zvyčajne potlačí iné chuťte. Zeler má pozitívny vplyv na posilnenie nervovej sústavy a na vytváranie pohlavných hormónov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára