14. júla 2011

Domáce pesto

Na 3 poháre à 200 ml. Doba prípravy: asi 35 minút
3 zarovnané PL píniových orieškov (asi 50 g)., 3-4 menšie cibule., 100 g jemne nasekanej čerstvej bazalky (môže byť aj mrazená)., 50 g nastrúhaného parmezánu., 200 ml extra panenského olivového oleja., 2 zarovnané KL soli., 2-3 strúčiky cesnaku (nemusí byť, podľa chuti)., 1 PL teplej vody., 1  vrchovatá KL Pomôcky na konzervovanie Dr.Oetker., trochu olivového oleja na pokvapkanie.,
Píniové oriešky dáme do igelitového vrecka a rozdrvíme. Cibule olúpeme a nakrájame nadrobno. Oriešky, s cibuľou, bazalkou, parmezánom, olejom, soľou, prípadne s cesnakom rozmixujeme ponorným mixérom, najlepšie v sklenenej alebo kovovej nádobe. V 1 lyžici teplej vody rozmiešame pomôcku na konzervovanie, vmiešame do pesta a naplníme ním poháre. Pokvapkáme olejom a ihneď uzavrieme viečkom.
TIP: Otvorené pesto uchovávame na chladnom, tmavom mieste.
Pesto je špecialita pochádzajúca z talianskej kuchyne. Je to koncentrovaná omáčka (husté pyré) vhodná na dochutenie najmä cestovín, ale aj iných pokrmov. Základnými surovinami na výrobu pesta sú: čerstvá bazalka, píniové oriešky, olivový olej a parmezán. Ďalšími ingredienciami na dochutenie môžu byť rajčiny (aj sušené), cesnak, cibuľa, čerstvé bylinky apod.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára